Tudi v kuhinji Doma upokojencev Kranj dnevno pripravljajo kosila za razvoz. / Foto: Tina Dokl

Kaj bo pa danes za kosilo

V kranjski porodnišnici na dan pripravijo več kot sto kosil za zunanje odjemalce, v kranjskem domu upokojencev že blizu dvesto, v preddvorskem domu si z vnovično vzpostavitvijo lastne domske kuhinje želijo več zunanjih odjemalcev. Koliko je povpraševanja in kakšna je cena dnevnih kosil za razvoz ...

»V času počitnic, ko so svojci na dopustu, je nekaj več naročil, ki so kratkotrajna (do 14 dni). Imeli smo tudi primer, ko je babica v času poletnih počitnic naročila še dodatno kosilo za svojega vnuka, ki ga je čuvala v času odsotnosti staršev,« so povedali v Domu Taber.

Poglejmo, kakšna kosila so ponudili na prvi avgustovski dan. V preddvorskem domu govejo juho z zvezdicami, ocvrtega piščanca in francosko solato. Alternativa je bil piščančji zrezek. V BGP Kranj so pripravili mineštro s testeninami in piščancem, kruh, kompot in kokosove rezine, v Domu Taber zelenjavno juho in gratinirane palačinke. V Domu Viharnik so imeli pašta fižol in pecivo, za različne diete obaro z žličniki in dietno pecivo. V tržiškem domu so pripravili krompirjevo kremno juho, naravni svinjski zrezek, dušen riž, zeleno solato s korenjem in sok.

»Prilagoditev je lahko glede na alergije, glede na preference – po zmožnostih naše kuhinje. Kosila niso enaka tistim, ki jih imajo pacientke, temveč je jedilnik za zunanje in zaposlene drugačen,« so povedali v Bolnišnici za Ginekologijo in porodništvo Kranj.

Kranj – »S kosili, ki mi jih iz Doma upokojencev Kranj dnevno dostavljajo na dom med 10.20 in 10.45, sem zadovoljna. Dostavljavci so prijetni in prijazni. Iz menažke se še kadi, vedno imam občutek – in mislim, da me ta ne vara – da je vse sveže pripravljeno. Poleti je dodanega veliko sezonskega sadja, odlična alternativa je jogurt. Nisem kakšna ljubiteljica zelenjave, a iz jedi na žlico, kot sta ješprenj in krompirjev golaž, vedno zadiši. Razveselim se tudi riževega narastka in kremne rezine za priboljšek,« o tem, kar ima najraje, pripoveduje 86-letna Frančiška Kolman iz Kranja. Dostava dnevnega kosila je sicer zgodnja, a kot doda, juho, ki jo obožuje, običajno poje takoj, drugo pa prihrani za tisti pravi čas za kosilo. »Odločitev o dostavi kosila je bila pravilna in še vnukinjo, s katero živim, razbremenim, saj zaradi dela kaj okusnega pogosto lahko skuha šele pozno popoldne. Ne nazadnje sva preračunali, da je tako še ceneje.« Kot je še poudarila Kolmanova, je jedilnik kranjskega doma upokojencev raznolik, cene se ji zdijo sprejemljive. Naroča navadno kosilo, glede diete pa se nasmeji in pravi, da si jo že sama ustvari, če je treba. »Raje vidim, da je premalo soljeno in sam lahko izboljšaš okus, kot pa da je hrana presoljena.« Obroki so za Frančiško Kolman dovolj veliki, in kot še pove, je ob koncu dneva krožnik prazen.

Če ne jeste vampov, bo kaj drugega

V kranjskem domu upokojencev trenutno pripravijo od 135 do 140 kosil za razvoz, od 15 do 20 za prevzem v domu in 35 v sklopu storitve pomoči na domu. »V poletnem času se povpraševanje po kosilih poveča za sedem kosil dnevno (občasno za teden ali dva), čakalnih vrst ni,« je povedala namestnica direktorice doma Nataša Senčar. »Kosila so enaka kot v domu, upoštevajo se diete. Osebnih želja ne moremo izpolnjevati, upoštevamo pa nadomestila, če na primer uporabnik ne je rib, vampov, drobovine, svinjine ...« Cena navadnega kosila brez prevoza je 4,80 evra, želodčne diete 4,92 evra, sladkorne diete 5,40 evra. »Uporabnine posode ne zaračunavamo. Zaračunamo le zažgano ali uničeno posodo.«

Želje v večji meri upoštevajo

V Domu starejših Preddvor trenutno starejšim občanom zagotavljajo 14 kosil, od tega deset za razvoz, dva s storitvijo pomoči na domu in dva s prevzemom v domu. »S prevzemom vodenja doma je bila moja prioriteta ponovna izpostavitev lastne domske kuhinje. Razvoz kosil smo začeli oktobra lani in se trudimo pridobiti čim več odjemalcev,« je povedala direktorica Doma starejših Preddvor Lidija Kos in dodala: »V domski kuhinji pripravljajo okusna in zdrava kosila, zato si želimo tudi več zunanjih odjemalcev.« Kot je še dejala Kosova, običajno občani za dostavo kosila na dom zaprosijo, ko se znajdejo v stiski oziroma v odsotnosti svojcev ali po vrnitvi iz bolnišnic. »Odjemalci imajo možnost, da povedo želje glede prehrane, ki jih tudi v večji meri upoštevamo. Kosila so enaka, kot jih imajo naši stanovalci, poleg navadnega kosila nudimo dietna kosila. Prisluhnemo tudi posebnim željam, npr. vsak dan juha, tudi če je ni na jedilniku, jedi brez fižola, nič ribjih jedi in podobno.«

Cena dnevnega navadnega kosila za razvoz v preddvorskem domu stane 5,80 evra, »sladkorno« kosilo 6,40 evra, preostala dietna kosila pa 5,90 evra. Cena dostave kosila do pet kilometrov je 2,60 evra, nad pet do deset kilometrov 3,10 evra. Dostave nad desetimi kilometri ne izvajajo.

Večina jih kosilo prejema vsak dan

V Domu (starejših) Petra Uzarja Tržič dnevno na domove razvozijo med 75 in 80 kosil. »Jedilnik je določen tedensko, poleg menija zdrava prehrana je mogoče naročiti tudi dietno kosilo. Jedilnik je enak kot za stanovalce obeh naših domov v Tržiču in Naklem. Uporabnik lahko prejema kosilo v okviru storitve pomoči na domu ali pa samo kot dostavo (tržno kosilo),« je povedal direktor doma Domen Rakovec. Cena kosila znaša 4,90 evra, k temu je treba prišteti 0,10 evra za uporabo menažke ter od enega do 2,50 evra stroškov prevoza (odvisno od razdalje).

»Kosil ni mogoče naročati dnevno po potrebi. Se pa prilagodimo ... Večina jih kosilo prejema vsak dan, tudi ob koncih tedna in praznikih, nekateri vsak drugi dan, nekateri samo torek in četrtek … Kosilo je en dan prej mogoče odpovedati iz kateregakoli razloga. Povpraševanje je pogosto tudi večje od možnosti, ker smo kadrovsko zelo omejeni, vendar za zdaj še nekako pokrijemo potrebe uporabnikov.«

Še več povpraševanja je poleti

Za starejše v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj pripravijo več kot sto obrokov na dan. »Starejši imajo možnost dostave kosila na dom, lahko pa obrok pojedo ali prevzamejo v naši jedilnici. V splošnem je vse več povpraševanja po naših kosilih, še posebno se je to povečalo v poletnih mesecih. Čakalne vrste ni, je pa dejstvo, da so dostavljavci vse bolj zasedeni,« je povedala vodja Splošno kadrovske službe v BGP Kranj Neža Rozman. Kot je še dejala, prisluhnejo željam in potrebam odjemalcev in obrok prilagodijo tudi glede na dieto, saj imajo v bolnišnici zaposleno tudi dietetičarko. »Prilagoditev je lahko glede na alergije, glede na preference – po zmožnostih naše kuhinje. Kosila niso enaka tistim, ki jih imajo pacientke, temveč je jedilnik za zunanje in zaposlene drugačen.« Kosilo v BGP Kranj trenutno stane sedem evrov, prevoz se doplača dodatno glede na razdaljo.

Možnost sesekljane, pasirane hrane

V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah imajo na terenu trenutno 27 naročnikov kosil, od tega jih kosilo, ki je lahko tudi dietno, 11 prejema vsak dan, drugi pa odvisno od naročila – nekateri petkrat tedensko, nekateri trikrat. Kot so povedali, prisluhnejo tudi različnim željam, npr. želji po črnem kruhu, namesto sadja jogurt, brez mesa, namesto solate sadje. Naročniki imajo tudi možnost sesekljane, pasirane ali gladke hrane. Kosila, ki jih pripravljajo za naročnike na terenu, so enaka kosilom, ki jih pripravljajo za stanovalce Doma Taber. Čakalnih vrst za namen razvoza kosil ne vodijo.

Trenutna cena dnevnega kosila je 5,30 evra za navadno kosilo in 5,80 evra za dietno kosilo. Zraven se plača še razvoz, in sicer 1,60 evra.

Jedilnik je znan vnaprej

V Domu (starejših) Viharnik v Kranjski Gori kosil ne razvažajo. »Lahko pa kosila sami prevzamejo na lokaciji doma, kadar želijo. Zainteresirani odjemalci jedilnik dobijo vnaprej, tako da se lahko odločijo. Trenutno imamo dva stalna odjemalca ter približno tri občasne odjemalce. Seveda upoštevamo tudi njihove želje,« je povedala direktorica Doma Viharnik Karmen Romih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / torek, 26. december 2017 / 16:18

O nadzorih poročala kar občinska uprava

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s poročilom nadzornega odbora (NO), ki je letos dokončal štiri nadzore. Nadzorniki niso ugotovili nepravilnosti in so zato vsem štirim p...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Na Voglu zadovoljni z obiskom

Ukanc - Na bohinjskem visokogorskem smučišču Vogel, ki je letos izboljšal svojo ponudbo z dvema novima štirisedežnicama, so odprte vse proge razen Žagarjevega grabna. Smuka se je...

Zanimivosti / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Novice iz domačih krajev

Tokrat smo obiskali Franca in Albino Selak z Dolenje Dobrave, ki sta na Gorenjski glas naročena že vse od izhajanja. "Le ob selitvi sva bila nekaj mesecev brez Glasa, potem pa sv...

Kranj / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Prehrana tudi za dijake

Decembra so koalicijski poslanci vložili v parlamentarni postopek zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, s čimer želijo doseči, da bi bila prehrana dijakov urejena sistemsko.

Kultura / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Domači slikarji v graščini

Spodnje Duplje - Ob kulturnem prazniku so odprli v galeriji Graščine Duplje drugo pregledno razstavo likovnih ustvarjalcev iz občine Naklo. Ustvarjalnost domačih likovnikov je po...

Splošno / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Spoštovane bralke in bralci Deželnih novic!

Občina Radovljica je izdajateljska opravila za Deželne novice zaupala Gorenjskemu glasu. Pred vami je prva številka v Glasovi izvedbi, vsebinsko in oblikovno nekoliko drugačna od prejšnjih.