Borovničke kri po žilah poženejo
Drobne in krhke na videz, po značaju pa močne in odločne, bi lahko rekli za borovnice, ta priljubljen samonikli sadež poletnih gozdov. Njihove prehranske in zdravilne odlike so velike. Za predokus povejmo, da posredno vplivajo na našo zmožnost osredotočenja in koncentracije.
Borovnice močno izboljšujejo pretočnost krvožilja, s katero se poveča tudi prekrvitev možganov … Predlagam, da dan začnemo z borovnicami. Okrepile bodo naše mentalne sposobnosti in nam omogočile bliskovito razmišljanje.
Borovničke za otročičke
»Borovničke, borovničke kri po žilah nam poženejo, borovničke, borovničke nam moči povrnejo …« Pesmica, ki gre zelo v uho mojemu skorajda triletniku. Še nekoliko bolj mu gredo v usta ti kisli temno modri plodovi, ki jim Korošci posrečeno pravijo črnice – v nepredelani obliki, kakopak. Na borovničke, ki jih ima v mislih simpatični koroški muzikant in jih ni brez dobrega domačega žganja, bo moral še kakšno leto počakati. No, pesmica na ustih je že ta prava, v roke vzemimo še košaro in se odpravimo v gozd po razkošje prvobitnega sadja. Bogvaruj, da bi prvinske nabiralniške izkušnje pokvarili s kakšnim pripomočkom za hitrejše obiranje. »Rifl«, »kampl« ali kakorkoli že rečete grabljicam za smukanje borovnic, naj ostanejo doma. Borovnice delujejo protistresno in tudi njihovo obiranje ima podoben pomen, a pri tem naj se nam pred očmi ne prikazujejo vedra, polna borovnic. Zmernost naj bo naše vodilo.
Slovenci se na borovnice (Vaccinium myrtillus) spoznamo. Uporaba posušenih plodov borovnice je sicer znana po celotni Evropi, a le redko kje tako zakoreninjena kot pri nas. Kar je super, saj jih prehranski in zdravilski strokovnjaki zaradi velike vsebnosti vitamina C, kalcija, železa, fosforja in polifenolov enostavno imenujejo »super sadež«. Borovnice poleg špinače in lososa uvrščajo na sam vrh tako imenovane »najhrane«. Kako jih tudi ne bi, saj naj bi vsebovale izjemne količine hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk. Ste še doma ali že na poti v gozd …?
Ustavijo drisko
Če za hipec še enkrat skočimo v preteklost, izvemo, da se v tradicionalni evropski medicini plodovi borovnice uporabljajo že skoraj tisoč let. Njihovo uporabo sta opisala že čislana sv. Hildegarda iz Bingna in nemški botanik Hyeronimus Bock. S poparkom posušenih borovnic so v prvi vrsti odpravljali drisko in grižo. No, še dandanes je v ljudskem zdravilstvu najbolj razširjena uporaba posušenih borovničevih plodov kot pomagala za zdravljenje driske, najpogosteje pri otrocih. Lahko jih zaužijemo v obliki prevretka ali pa jih preprosto žvečimo.
Hrana za možgane
Če morate biti na delovnem mestu zbrani in uporabljati predvsem svoje miselne sposobnosti, ste študent, dijak ali šolar, potem stopite v dan z borovnicami – zbudile bodo vaše možgane in poskrbele za svežino in ostrino vašega uma. Najboljše so sveže, lahko pa si iz njih naredite tudi zadnje čase zelo popularen »smoothie« ali jih dodate žitaricam v jogurtu. Če na dan zaužijemo skodelico borovnic, naj bi zmanjšali možnosti za številne degenerativne bolezni, povezane s staranjem možganov. Poleg tega naj bi vplivale na izboljšanje ravnotežja in motoričnih spretnosti. Zaradi antioksidativnega učinka borovnice upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka in levkemije. Borovnice nam bodo v pomoč tudi pri zdravljenju vnetij, krepitvi splošne odpornosti organizma in izboljševanju pretočnosti ožilja. Kako iz črnic pripraviti zdravilne, lepotilne ali zgolj osvežilne pripravke, pa prihodnjič.