Obtožnica je vse krajša, s tem pa tudi vse manj obtoženih. Po Miroslavu Kljajiću je vseh obtožb odrešen tudi Drago Vuk (drugi z leve, ob njem sedi Jože Florjančič). (Foto: Gorazd Kavčič)

Očitkov tožilstva vedno manj

Kranjsko tožilstvo je iz obtožnice zoper nekdanjega dekana kranjske fakultete za organizacijske vede Jožeta Florjančiča in njegove nekdanje sodelavce vnovič umaknilo del obtožb.

Kranj - Obtožnica zoper nekdanjega dekana kranjske fakultete za organizacijske vede Jožeta Florjančiča in njegove nekdanje sodelavce je vse krajša. Tožilka Renata Vodnjov je namreč v sredo umaknila še del obtožnice proti Florjančiču in celotno obtožnico proti izrednemu profesorju Goranu Vukoviču.

Če še uspemo pravilno slediti spremembam obtožnice, potem tožilstvo po novem Florjančiča in njegova nekdanja sodelavca Draga Vuka in Jožico Novak obtožuje le še zlorabe položaja ali pravic, s katero naj bi fakulteti povzročili za približno 25 tisoč evrov škode. To naj bi storili z obračunavanjem pedagoških ur, prek avtorskih honorarjev ter z izplačevanjem neupravičenih potnih nalogov in prenočitev.

Kranjsko tožilstvo je ob vložitvi obtožnice avgusta 2009 Jožetu Florjančiču, Dragu Vuku, Jožici Novak, Miroljubu Kljajiću in Goranu Vukoviču očitalo zlorabo položaja in pravic, ker naj bi v letih 2002 in 2003 sebi in drugim zaposlenim na fakulteti iz šolnin izrednih študentov nezakonito izplačili za približno 839 tisoč evrov preveč honorarjev. Očitali so jim še druge nezakonitosti, skupna povzročena premoženjska škoda kranjski fakulteti pa naj bi znašala več kot milijon evrov. Med sojenjem je nato tožilstvo na podlagi predstavljenega mnenja izvedenke ekonomsko-finančne stroke umaknilo po vrednosti najtežji očitek o nezakonitem izplačilu 839 tisoč evrov. Sodna izvedenka je namreč menila, da je šlo za denar, ki ga je fakulteta pridobila na trgu, zato je z njim prosto ravnala. Po drugi strani je ugotovila, da bi morala takšna izredna izplačila honorarjev temeljiti na dodatnih pogodbah in drugih aktih, česar pa niso imeli.

Sojenje se bo naslednji petek nadaljevalo z zaslišanjem dodatnih prič, ki naj bi pojasnile sistem obračunavanja avtorskih honorarjev na FOV. Na zadnji obravnavi je sicer kranjsko sodišče zaslišalo tudi upokojenega profesorja Vladimirja Rajkoviča, ki pa kot član in kasnejši vodja programskega odbora za izvedbo znanstvene konference v Portorožu kaj veliko o finančnem poslovanju fakultete ni znal povedati, saj je to po njegovih besedah v pristojnosti vodstva fakultete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 21. maj 2020 / 08:10

Še danes sta zaljubljena

Zakonca Marija in Peter Stele s Tunjiške Mlake sta nedavno praznovala že sedemdeset let od poročnih zaobljub, ki sta si jih izmenjala 1. maja leta 1950. Zaradi epidemije so načrti za slavje splavali p...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Vsebnost dioksina pod dovoljeno mejo

Ljubljana - V veterinarski upravi so se zaradi prehranske afere z dioksinom v Nemčiji odločili za preiskavo vzorcev izdelkov iz jajc, perutninskega mesa in pripravkov iz perutnin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Anketa: Garancije morajo ostati

V preteklih dneh je bilo veliko govora o tem, da naj bi ukinili obvezno garancijo za tehnične izdelke. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je nato dejala, da novela zakona o varstvu potrošnikov obv...

Kultura / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Ščepec iskrivosti, dobra volja ...

Pri založbi Ekslibris je izšla nova knjiga za otroke Borovničja princeska avtorice Milene Miklavčič. Pred izidom tudi knjiga kratkih zgodb z naslovom Ženske.

Humor / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Elektrika, da se reče

Srebrno priznanje za poslovno odličnost so prejeli tudi v podjetju Elektro Gorenjska. Menda je njihova elektrika najbolj kakovostna daleč naokoli.

Kronika / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Očitkov tožilstva vedno manj

Kranjsko tožilstvo je iz obtožnice zoper nekdanjega dekana kranjske fakultete za organizacijske vede Jožeta Florjančiča in njegove nekdanje sodelavce vnovič umaknilo del obtožb.