Malinov sok za lahek poletni skok

Maline na vse načine (2)

Čeravno drži kot pribito, da so maline najbolj koristne v presni obliki, se za hip malce spozabimo in pregrešimo. Pripravimo si kakšen slasten, osvežilen ali pa zgolj lepotilen pripravek iz za ene sramežljivih, za druge vročekrvnih, vsekakor pa mičnih poletnih lepotičk.

Kis

Za pripravo zdravilnega in osvežilnega malinovega kisa potrebujemo pol kilograma zrelih malin in liter vinskega kisa. Očiščene in oprane maline pretlačimo in prelijemo s kisom ter pustimo stati teden dni, nato jih precedimo in dobimo malinov kis. Za krepitev srca ali za osvežitev uživamo malinov kis skupaj z vodo – na žlico kisa dodamo 2 decilitra vode in žlico medu. V kulinariki pa slovi malinov kis, katerega priprava traja nekaj tednov. Menda je najboljši priprav­ljen po sledeči recepturi: steklenice, ki smo jih predhodno sterilizirali, napolnimo s 500 grami opranih in očiščenih malin. Steklenice nato do vrha napolnimo s 750 mililitri belega vinskega kisa in dobro zapremo. Kis naj vsaj dva tedna stroji na hladnem mestu, steklenice občasno močno pretresemo. Ko se kis navzame sadnega okusa in vonja, ga precedimo skozi gazo. V precejeno tekočino dodamo 50 gramov sladkorja in vse skupaj segrejemo. Na zmerni temperaturi kuhamo 5 do 10 minut. Kis skozi sito precedimo v sterilizirane steklenice. Steklenice tesno zapremo in spravimo na hladno mesto. Malinov kis je odličen kot preliv za lahke poletne solate s piščančjim mesom, za sadne solate ali za mariniranje rdeče pese.

Malinovec

Za malinovec lahko mirne duše rečemo, da je pijača naše mladosti. Osvežilen, slasten in tako lepo rdečkast – kot naročen za otroški okus. Maline operemo in dobro odcedimo, odstranimo črve in morebitne druge žuželke. Količina malin in sladkorja naj bi bila enaka. Maline skupaj s sladkorjem stresemo v lonec in postopoma segrevamo do vretja. Vmes večkrat premešamo. Kuhamo nekaj minut, da se sladkor raztopi, maline pa razpustijo. Zmes precedimo čez cedilo ali gazo. Precejen malinovec nalijemo v čiste steklenice, ki jih dobro zamašimo in shranimo. Malinov sirup ob uporabi razredčimo z vodo in postrežemo v vrču ali kozarcu, lahko ga okrasimo tudi z vejico ali listom mete.

Pena in sorbet

Malinova pena je odlična poletna sladica, s katero boste navdušili svoje domače in goste, ki si bodo obliznili vse prste. Za njeno izdelavo potrebujemo približno 250 mililitrov svežih ali zamrznjenih malin, suhe datlje in zgolj en jajčni beljak. Najprej si iz datljev pripravimo pire: operemo jih pod vodo in namočimo čez noč, zjutraj jih precedimo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Tudi sirupa, ki nam je ostal od namočenih mandljev, ne zavržemo. Maline, datljev pire in nekaj žlic dat­ljevega sirupa ter beljak stepemo z električnim mešalnikom v trdo peno. Okrasimo jo s kakšno svežo malino in postrežemo samostojno, s sadno solato ali pecivom. No, če dobljeno peno pokrijemo in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, dobimo za marsikoga najboljše poletno osvežilno živilo – malinov sorbet. Vsake četrt ure vzemimo posodico iz zamrzovalnika in peno temeljito premešajmo z metlico za stepanje, da ohrani rahlost.

Sladoled

Proti koncu ponudimo še z najbolj mikavnim poletnim izdelkom, a tokrat povsem naravnim, brez aditivov. Potrebujemo skodelico svežih malin, malce naribane ingverjeve korenine, sojin jogurt, sojino ali kakšno drugo »bio« mleko in javorjev sirup. Sestavine preprosto zmešamo s paličnim mešalnikom in zamrznemo. V slastnem okusu domačega malinovega sladoleda se boste topili skupaj z njim.

Maska

No, čisto za konec pa poskrbimo še za lepoto, ki je poleti še posebej izpostavljena. Da bo naša koža napeta in nahranjena, vlažna in s čim manj gubic, si pripravimo malinovo masko: pest svežih malin zmečkamo in dve žlici te zmesi dobro zmešamo z dvema žlicama svežega polnomastnega mleka ali jogurta in dvema kap­ljicama eteričnega olja krvomočnice, če jo imamo pri roki. Vse skupaj nanesemo na obraz in pustimo delovati 20 minut, nato speremo in kožo nežno osvežimo z rožno vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Mladi čebelarji imajo svoj čebelnjak

Pri Osnovni šoli Šenčur so v petek odprli učni čebelnjak s sedmimi panji. Njegovo postavitev je v okviru lani ustanovljenega sklada za ohranitev kranjske čebele financirala Čebelarska zveza Slove...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 11. maj 2020 / 21:50

Znova dovoljen potniški letalski promet

Ljubljana – Od torka dalje je na naših mednarodnih letališčih znova dovoljen letalski potniški promet iz držav Evropske unije in tudi tretjih držav, je danes odločila vlada. Prepoved rednega kot tu...

Gorenjska / ponedeljek, 11. maj 2020 / 21:12

Upravičeni tudi do povračila denarja

Po veljavni evropski zakonodaji so potniki upravičeni do spremembe leta, izdaje vavčerja ali vračila denarja tudi v primeru odpovedi letov zaradi epidemije covida-19.

GG Plus / ponedeljek, 11. maj 2020 / 21:12

Tako malo, a dovolj za srečo

Tradicionalnega relija Budimpešta–Bamako za drugačnih avantur željne popotnike se je letos udeležilo tudi nekaj posadk iz Gorenjske. Med njimi trojica Aljaž Stare, Blaž Trček in Adam Klemm v osemnajst...

Gorenjska / ponedeljek, 11. maj 2020 / 16:37

Bo več druženja doma kot na javnih mestih?

Po zadnjih podatkih smo imeli v Sloveniji v nedeljo, 10. maja, tri novo potrjene primere okužbe s koronavirusom. Vlada bo o postopnem odprtju vrtcev in šol z 18. majem odločila v drugi polovici tega t...

GG Plus / ponedeljek, 11. maj 2020 / 14:21

Argentinci radi zamujajo

Škofjeločan Marko Žnidaršič že deset let živi v Argentini. Še vedno se ni navadil, da se Argentinci pri vsakem srečanju poljubljajo. Zanje so značilni tudi zamujanje, druženja ob peki na žaru in nogom...