Malinov sok za lahek poletni skok

Maline na vse načine (2)

Čeravno drži kot pribito, da so maline najbolj koristne v presni obliki, se za hip malce spozabimo in pregrešimo. Pripravimo si kakšen slasten, osvežilen ali pa zgolj lepotilen pripravek iz za ene sramežljivih, za druge vročekrvnih, vsekakor pa mičnih poletnih lepotičk.

Kis

Za pripravo zdravilnega in osvežilnega malinovega kisa potrebujemo pol kilograma zrelih malin in liter vinskega kisa. Očiščene in oprane maline pretlačimo in prelijemo s kisom ter pustimo stati teden dni, nato jih precedimo in dobimo malinov kis. Za krepitev srca ali za osvežitev uživamo malinov kis skupaj z vodo – na žlico kisa dodamo 2 decilitra vode in žlico medu. V kulinariki pa slovi malinov kis, katerega priprava traja nekaj tednov. Menda je najboljši priprav­ljen po sledeči recepturi: steklenice, ki smo jih predhodno sterilizirali, napolnimo s 500 grami opranih in očiščenih malin. Steklenice nato do vrha napolnimo s 750 mililitri belega vinskega kisa in dobro zapremo. Kis naj vsaj dva tedna stroji na hladnem mestu, steklenice občasno močno pretresemo. Ko se kis navzame sadnega okusa in vonja, ga precedimo skozi gazo. V precejeno tekočino dodamo 50 gramov sladkorja in vse skupaj segrejemo. Na zmerni temperaturi kuhamo 5 do 10 minut. Kis skozi sito precedimo v sterilizirane steklenice. Steklenice tesno zapremo in spravimo na hladno mesto. Malinov kis je odličen kot preliv za lahke poletne solate s piščančjim mesom, za sadne solate ali za mariniranje rdeče pese.

Malinovec

Za malinovec lahko mirne duše rečemo, da je pijača naše mladosti. Osvežilen, slasten in tako lepo rdečkast – kot naročen za otroški okus. Maline operemo in dobro odcedimo, odstranimo črve in morebitne druge žuželke. Količina malin in sladkorja naj bi bila enaka. Maline skupaj s sladkorjem stresemo v lonec in postopoma segrevamo do vretja. Vmes večkrat premešamo. Kuhamo nekaj minut, da se sladkor raztopi, maline pa razpustijo. Zmes precedimo čez cedilo ali gazo. Precejen malinovec nalijemo v čiste steklenice, ki jih dobro zamašimo in shranimo. Malinov sirup ob uporabi razredčimo z vodo in postrežemo v vrču ali kozarcu, lahko ga okrasimo tudi z vejico ali listom mete.

Pena in sorbet

Malinova pena je odlična poletna sladica, s katero boste navdušili svoje domače in goste, ki si bodo obliznili vse prste. Za njeno izdelavo potrebujemo približno 250 mililitrov svežih ali zamrznjenih malin, suhe datlje in zgolj en jajčni beljak. Najprej si iz datljev pripravimo pire: operemo jih pod vodo in namočimo čez noč, zjutraj jih precedimo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Tudi sirupa, ki nam je ostal od namočenih mandljev, ne zavržemo. Maline, datljev pire in nekaj žlic dat­ljevega sirupa ter beljak stepemo z električnim mešalnikom v trdo peno. Okrasimo jo s kakšno svežo malino in postrežemo samostojno, s sadno solato ali pecivom. No, če dobljeno peno pokrijemo in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, dobimo za marsikoga najboljše poletno osvežilno živilo – malinov sorbet. Vsake četrt ure vzemimo posodico iz zamrzovalnika in peno temeljito premešajmo z metlico za stepanje, da ohrani rahlost.

Sladoled

Proti koncu ponudimo še z najbolj mikavnim poletnim izdelkom, a tokrat povsem naravnim, brez aditivov. Potrebujemo skodelico svežih malin, malce naribane ingverjeve korenine, sojin jogurt, sojino ali kakšno drugo »bio« mleko in javorjev sirup. Sestavine preprosto zmešamo s paličnim mešalnikom in zamrznemo. V slastnem okusu domačega malinovega sladoleda se boste topili skupaj z njim.

Maska

No, čisto za konec pa poskrbimo še za lepoto, ki je poleti še posebej izpostavljena. Da bo naša koža napeta in nahranjena, vlažna in s čim manj gubic, si pripravimo malinovo masko: pest svežih malin zmečkamo in dve žlici te zmesi dobro zmešamo z dvema žlicama svežega polnomastnega mleka ali jogurta in dvema kap­ljicama eteričnega olja krvomočnice, če jo imamo pri roki. Vse skupaj nanesemo na obraz in pustimo delovati 20 minut, nato speremo in kožo nežno osvežimo z rožno vodo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 6. november 2020 / 19:07

Koronavirus in mi, 3. del

Špela je šla v izolacijo v spalnico, jaz pa sem noč prebil na kavču v dnevni sobi, pretežno v praskanju po telefonu in branju objav teoretikov zarote, antimaskerjev in različnih »Google nobelovcev«...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 7. avgust 2024 / 22:25

Upokojil se je Uroš

Konec junija se je upokojil kranjski poklicni gasilec Uroš Valič, ki je skoraj 36 let svoje poklicne poti posvetil gasilstvu in pomoči ljudem. Sodelavce in dinamično delo bo pogrešal, vendar mu dolgča...

Nasveti / sreda, 7. avgust 2024 / 22:25

Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusn...

Zanimivosti / sreda, 7. avgust 2024 / 22:24

Kako poznano pa je oglarstvo

Dan oglarjev je na Stari vrh privabil številne obiskovalce. Nekaterim je prireditev dobro znana in so redni gosti, spet drugi pa so se z oglarjenjem srečali prvič....

Rekreacija / sreda, 7. avgust 2024 / 22:16

Očakov sosed

Cmir (2393 m n. m.) – Gora, po katere zahodni steni poteka znana Tominškova pot. Manj obiskan vrh nad dolino Vrata, ki na drugi strani meji na manj znano in brezpotno dolino Za Cmirom.

Kranj / sreda, 7. avgust 2024 / 22:11

Kanjon Kokre ponovno odprt

Sprehajalna pot v kanjonu reke Kokre v Kranju, ki je bila zaradi v neurju podrtega drevja in poškodovanih varovalnih ograj na določenih mestih neprehodna in nevarna, je ponovno odprta za obiskovalce.