Ekipa Jezerske ovčke je za nagrado dobila tudi ovna. / Foto: Tina Dokl

Jezerjani spet »prvaki« bržol

V soboto je bil v Tržiču 5. Festival tržiških bržol. V kuhanju znamenite ovčje obare so se spet najbolj izkazali Jezerjani.

Tržič – Tretja junijska sobota je bila v Tržiču znova rezervirana za Festival tržiških bržol, tokrat že 5. po vrsti. V želji, da tradicija kuhanja znamenite ovčje obare, ki sega v 17. stoletje, ne bi šla v pozabo, ga organizira Turistično društvo Tržič (TD). Osred­nji dogodek je tekmovanje ekip v kuhanju tržiških bržol v kotličku na odprtem ognju, petčlansko strokovno komisijo pa je znova najbolj navdušila jed ekipe Jezerske ovčke, ki je tako na festivalu zmagala že četrtič.

Bržole Jezerskih ovčk izstopajo po prvinskem videzu, aromi, pravilni pripravi in izboru mesa ter prvinskem prijetnem okusu po ovčjem mesu, je pojasnil predsednik komisije Jože Zalar. »Čebulo in koštrunovo meso je treba dušiti do mehkega, šele nato se dodajo začimbe, obvezno šetraj, brinove jagode, sol in poper, na koncu pa še krompir v oblicah,« je postopek priprave strnil Zalar. »Bržole kuhamo na osnovi recepta pastirice Marice Štamcar, malo pa naredimo po svoje. Zelo pomemben je šetraj,« je dejala Mici Soklič iz ekipe Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali še Silvo in Matej Plaznik ter Majda Gašperlin. Ekipa je že napovedala udeležbo na naslednjem festivalu: »Mogoče pridemo po peto zmago ali pa tudi ne, važno je sodelovati.«

Poleg Jezerskih ovčk, ki so dobile priznanje tudi za najboljšo celostno predstavitev, so se v kuhanju tržiških bržol pomerile še ekipe Občine Tržič, TD Tržič, Druš­tva rejcev drobnice Škofja Loka, KUD Ampus Tržič, Bržolmaherji iz Bistrice in Gostilna Pr' Krvin, ki je ena redkih tržiških gostiln, kjer kuhajo to jed. Bržole vseh ekip je pokusila tudi 99-letna domačinka Metka Kavčič, ki je bila častna članica komisije in ima veliko znanja o tej jedi. »Vesel sem, da sem imel čast sodelovati s tako gospo. Marsikaj se lahko naučimo od nje,« je pou­daril predsednik komisije.

»Zadovoljni smo, da na festivalu sodelujejo tudi mladi, tekmovalci pa so poleg kulinaričnih sposobnosti prikazali tudi inovativnosti, pevske sposobnosti, predvsem pa nasmeh in dobro voljo,« je dejala Janja Budič iz TD. Tudi župan Borut Sajovic, ki je bil sicer član občinske ekipe, je festival ocenil kot najboljšega doslej.

Festival tržiških bržol je sicer postregel s pestrim celodnevnim dogajanjem. Obiskovalci so lahko sodelovali v zabavnih igrah, nakupovali na rokodelski tržnici, si ogledali stare obrti, se poveselili, zaplesali ob domači glasbi …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 28. september 2011 / 07:00

Jesenske barve gozdnih plodov

Jesen ni samo čas za pobiranje pridelkov v vrtu, jesen nam da tudi veliko darov na izletu v gozd.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Avtomobilizem / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Češka drugačnost

Češka Škoda želi z novim Superbom igrati vidnejšo vlogo v višjem razredu.

Škofja Loka / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Začeli z obnovo Šeširjevega mostu

Škofja Loka - Minulo sredo so zaradi sanacije dotrajanega Šeširjevega mostu pred vhodom na Spodnji trg v Škofji Loki na tej regionalni cesti vzpostavili delno zaporo. Promet bo i...

Gospodarstvo / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Sava dobila nov nadzorni svet

V četrtek je bila na sedežu družbe prva seja četrtega sestava nadzornega sveta delniške družbe Sava.

Šport / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Letos sem dokončno dozorel

Tako svoj odličen nastop in deseto mesto na letošnji največji kolesarski dirki na svetu komentira Tadej Valjavec, ki priznava, da brez gorenjske trme in pomoči vseh, ki ga imajo radi, ne bi šlo.