Jesenske barve gozdnih plodov

Jesen ni samo čas za pobiranje pridelkov v vrtu, jesen nam da tudi veliko darov na izletu v gozd.

Jesenski izlet je čudovit, ko opazujemo spreminjajočo se barvo listov v gozdovih. Najdemo pa tudi veliko gozdnih sadežev. Koliko ljubiteljev je celo jesen v gozdu in koliko veselja imajo z iskanjem raznih vrst gob. To ni več samo hobi, ampak že cela enciklopedija. Vedeti moramo, da se je treba dobro prepričati o užitnosti gob. Če jih nabiramo, jih očistimo že v gozdu, pobiramo samo užitne, strupene in nepoznane pa pustimo nedotaknjene. Najgrše je, ko hodiš po gozdu in je vse polno gob poškodovanih in ležijo vsepovsod. Pustimo jih, saj so del narave in v okras gozda.

Kostanj radi nabiramo tako ljudje kot živali. Kako tekne pečen in kako diši še pozno v zimo. In koliko kulinaričnih dobrot se da pripraviti iz kostanja.

V gozdu najdemo še razne plodove, ki jih uporabljamo za čaje: glog naredi rdeče jagode, ki jih posušene uporabljamo za čaj, nabiramo šipek,… bezgove jagode, lešnike, zdravilna zelišča. Gozd je pravi vrt za vse, ki v naravi najdejo sadove za zdravo življenje. Nenazadnje je sprehod skozi gozd odlična ideja za sprostitev in oddih po napornem delavniku. Jeseni dobi marsikatero drevo plodove v živih barvah. Nekateri so užitni za ljudi, ptice pa pojedo vse. Ko kupujete drevo, ki naredi plod v jeseni, morate vedeti, katere so ženske in katere moške rastline. Tak primer so tise, božje drevce, pri katerih imajo ženske rastline plodove, moške pa ne. Plodove v modri barvi dobita mahonija in divja vinska trta. Rdeče plodove dobi brogovita, šipek, jerebika, češmin, ognjeni trn, ponešplja. Dlakavi srobot pa ima bele plodove. Redka rastlina, ki ima bele plodove, so tudi biserniki. Teh sort grmov je več, vsi pa imajo kot koralde bele plodove še potem, ko listi odpadejo. Če hočete vse imeti v vrtu posajeno, morate pri nakupu vedeti, kdaj zrastejo ti plodovi, da bodo prišli do izraza.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / sobota, 7. maj 2022 / 09:11

Ohranjajo krajevni urad na Jezerskem

Jezersko – Na zadnji seji občinskega sveta Občine Jezersko je župan Andrej Karničar svetnike med drugim seznanil, da Krajevni urad Jezersko ostaja, vendar popoldanskih uradnih ur ne bo, saj je obis...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...