Mestni potniški promet naj bi v prihodnjih mesecih približali uporabnikom. / Foto: Tina Dokl

Več linij za več potnikov

Kranjski mestni potniški promet naj bi v tem in prihodnjem letu poživili z nekaterimi spremenjenimi in novimi linijami, spremembe pa so nastale tudi v sodelovanju z domačini v oddaljenejših krajevnih skupnostih.

Kranj – Kako oživiti mestni promet in kako se izogniti gneči na parkiriščih, je že nekaj časa tematika razprav v večini mest, v Kranju pa so jo zadnja leta skušali reševati predvsem z ugodnimi cenami vozovnic. Simbolične cene so pri nekaterih sicer naletele na odobravanje, bili pa so tudi takšni, ki so zato manj zaslužili, saj so jim delodajalci za prevoz na delo plačevali manj, oni pa so se prej in kasneje na delo vozili s kolesi ali osebnimi avtomobili, saj so bile avtobusne linije redke, prav tako pa za nekatere preveč oddaljene. Tako je bilo večkrat slišati očitke, da so v nekaterih krajevnih skupnostih prikrajšani za ugodne povezave z mestom, z avtobusno in železniško postajo, šolami, športnimi dvoranami in podobno.

Zato so se lani, ko je po desetih letih potekla koncesijska pogodba z Alpetourom – potovalno agencijo in so jo podaljšali za eno leto, na kranjski občini sklenili, da temeljito proučijo, kaj storiti, da bo mestni promet bolj zanimiv za občane. To pa pomeni, da bi avtobusi vozili bolj polni in bi bili stroški prevozov manjši za koncesionarja in občino. Po oceni stanja so k sodelovanju pritegnili tudi občane ter pripravili predlog novega odloka glede mestnega potniškega prometa, ki je tudi podlaga za pripravo razpisa za novega koncesionarja. Prejšnji teden so kranjski svetniki odlok tudi sprejeli.

Najpomembnejša novost so nekatere nove linije. Tako naj bi sedanje linije 1, 2 in 3 nadomestila krožna linija številka 15, ki bi potekala med Centrom, Primskovim, Planino in Železniško postajo, med delavnikom pa naj bi avtobus krožil vsake pol ure. Podaljšali naj bi liniji 7 do postajališča Tatinec in po novem predlogu tudi linijo 8 do krožišča Zorman v Medvodah. Linijo 12 naj bi podaljšali do Besnice in Podblice, liniji 4 naj bi dodali postajališče pred Supernovo, prav tako pa naj bi podaljšali njeno obratovanje. Pomembna novost za domačine bo tudi nova linija Kranj–Letenice-Golnik-Goriče-Svarje-Trstenik-Povlje-Babni vrt-Žabje-Čadovlje-Tenetiše-Kranj, prav tako pa naj bi postavili nekaj novih avtobusnih postajališč.

Zahteva občine do koncesionarja, ki bo skrbel za mestni potniški promet, je tudi, da bi bile linije čim bolj usklajene z medkrajevnim prevozom, pa tudi da bi bila najvišja cena za dnevno vozovnico 1 evro, za mesečno 10 evrov, za letno pa 95 evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 19. junij 2007 / 07:00

Odlikovanji za pogumna pilota

Predsednik države Janez Drnovšek je včeraj odlikoval pilota pakistanske vojske, ki sta leta 2005 rešila alpinista Tomaža Humarja z gore Nanga Parbat.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Rastlinski pridelki "prehitevajo" živino

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so se odkupne cene kmetijskih pridelkov lanskega novembra v primerjavi z oktobrom zvišale za 5,9 odstotka, glede na predlanski n...

Škofja Loka / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Zanimivi le Krona in Vahtnca

Usoda zaprtih hotela Transturist, gostilne Krona, kavarne Vahtnca in nočnega bara Kleopatra še vedno ni znana.

Zanimivosti / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Anketa: Ogorčeni zaradi kraje kipov

Kraja desetih bronastih kipov v Zabreznici, Mostah, Dragi pri Begunjah in na Jesenicah bo še nekaj časa odmevala. In kako so jo komentirali občani Žirovnice?

Kronika / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Ukradene kipe našli razrezane

Policija je danes dopoldne na zasebni deponiji na obrobju Ljubljane našla ukradene bronaste kipe, ki so razrezani skoraj do nerazpoznavnosti. Tatovi so zanje prejeli 1.500 evrov.

Prosti čas / četrtek, 17. januar 2008 / 07:00

Vroče in pekoče

Kako nastaja vizuelna reklama za radijsko oddajo Vroče in pekoče na radiu Belvi. Fotoreportaža s kraja dogodka.