V kranjski vojašnici so si obiskovalci v soboto lahko ogledali vse od starodobnih vozil do najnovejše opreme.

Za vojsko veliko zanimanja

Čeprav v kranjski vojašnici vsako leto pripravijo Dan odprtih vrat, je zanimanja za delo vojakov in vojaško tehniko vedno veliko.

Kranj – Kranjska vojašnica Petra Petriča je minulo soboto na široko odprla vrata obiskovalcem od blizu in daleč. Da je vojska še kako zanimiva, je bil dokaz velik obisk, saj so sončno soboto za obisk vojašnice izkoristili tako posamezniki kot tudi številne družine, vojaki in vojakinje pa so jim z veseljem predstavili svoje delo pa tudi tehniko, ki jo pri tem uporabljajo.

»Všeč nam je, ker ljudje radi pridejo k nam. Vojska smo pač del družbe in naša vrata so odprta vsak dan. Seveda pa na ta dan, ki je še posebej namenjen obiskovalcem, zberemo in predstavimo vse, kar imamo, vse, kar je novega, in na predstavitev povabimo tudi vse, s katerimi sodelujemo, od policije, gasilcev, tabornikov in skavtov, gorskih reševalcev … Mislim, da je prav, da davkoplačevalcem predstavimo, kaj počnemo. Očitno ljudi to zanima, zato smo veseli tudi tako množičnega obiska,« je povedal poveljnik Vojašnice Petra Petriča Kranj polkovnik Milan Žurman.

Trenutno je sicer Slovenska vojska v fazi transformacije, tako da so zaradi racionalizacije oziroma manjših potnih stroškov začeli del enot seliti na vzhod Slovenije. »Iz naše vojašnice je odšla ena enota v Celje, tako da nas je sedaj okoli sto manj, kar pomeni, da nas je v Kranju okoli tristo,« je tudi povedal Milan Žurman, obiskovalci pa so si z zanimanjem ogledovali tako opremo kot predstavitev dejavnosti ter se tudi zgolj usedli ali popeljali z oklepnimi vozili. Tudi za streljanje z zračno puško in lokom je bilo veliko zanimanja, gneča je bila tudi pri prikazu dela vojaške policije in psov.

»Res sem prijetno presenečen, da je za vojsko tako veliko zanimanje, predvsem sem opazil veliko mladih. Upam, da se bodo še naprej odločali za vojaški poklic, ki je lep in hkrati odgovoren. Všeč mi je, ker so vključeni vsi dejavniki vojske, od logistike do zdravstva in drugih. Obiskovalci tako lahko vidijo, kaj vse se skriva za ograjo vojašnice, jaz pa sem se s predstavniki vojašnice dogovarjal tudi o tem, kaj vse je treba narediti, da bomo še pospešili sodelovanje med vojaškimi in civilnimi dejavnostmi,« je povedal kranjski podžupan Darko Jarc, ki si je skupaj s številnimi obiskovalci ogledal zanimivo prireditev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 2. julij 2014 / 11:07

Več kot dvesto del

Trden dokaz, da se je Likovna šola Puhart v zadnjih letih dodobra uveljavila v Kranju in širše, so številni obiskovalci, ki so se minuli četrtek v avli občine Kranj udeležili odprtja razst...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 07:00

Kamniški taborniki praznujejo petdeset let

Kamnik - Taborništvo na Kamniškem je bilo organizirano že od začetka 20. stoletja naprej, prvo samostojno četo pa so taborniki uradno ustanovili leta 1963. Leta 1970 so se organizirali v Odred Bist...

GG Plus / sreda, 22. maj 2013 / 00:36

Poleti bolje izkoristite senčenje

Lokalna energetska agencija Gorenjske je ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb svetovala o ukrepih, s katerimi lahko gospodinjstva prihranijo energijo.

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 13:46

Tavčarjevo dvorišče polno riža

Luka in Mateja Alič sta prvi par, ki ju je poročil visoški gospodar dr. Ivan Tavčar. Obljuba večne zvestobe po desetih letih od prvega poljuba.

Medvode / torek, 21. maj 2013 / 13:35

Spet vabijo na zabave v Lipo

Junija naj bi znova začela obratovati diskoteka Lipa, kar je sprožilo ogorčenje pri nekaterih okoliških prebivalcih, saj se bojijo hrupa in nereda, ki je lokal spremljal v zadnjih letih pred zaprtjem....

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 11:26

Sunita začela obisk na Bledu

Ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams je svoj tretji obisk v Sloveniji začela na Bledu. Včeraj ji je predsednik države Borut Pahor podelil tudi medaljo za zasluge.