Maja Zupan, direktorica ZTK Žirovnica, ne vidi razloga, zakaj Gorenjska ne bi živela tudi od rekreacijskega turizma.

Prebujanje rekreativnega turizma

Športna rekreacija ni dobra zgolj za posameznika, ki si želi svoje življenje popestriti z zdravim načinom preživljanja prostega časa. Športna rekreacija je lahko celo gibanje, v katerega je vključena, ne boste verjeli, tudi cela država.

Žirovnica - Pa vendar, Slovenija je še daleč od tega, čeprav je tudi »ona« opazila, da je »trimčkanje« postalo že več kot samo skrb za osebno zdravje. Mi, ki smo zato tu, da bi spremljali športno rekreacijo, zdravo gibanje slehernega človeka, se že od samega začetka trudimo privabiti zanimanje vseh družbenih struktur, ki so v svojem bistvu zadolžene tudi za vedenje večjih skupin ljudi. In danes ena velika skupina ljudi redno vzdržuje zdrav način življenja, zato je pomembno, da jim pri tem pomagajo tudi občine, ki jim te velike skupine športnih rekreativcev tudi pripadajo. V zadnjem času je lep primer občina Žirovnica s povezavo večine krajev pod Stolom, v osrčju Karavank.

»Rekreativni turizem je v svetu v porastu. Turisti potujejo zato, da se udeležijo privlačnih športno-rekreativnih dogodkov, pri tem pa v kraju dogajanja pričakujejo gostoljubje, pozornost in zgodbe. To velja tudi za žirovniško občino, oziroma kraje pod Stolom, v osrčju Karavank. V Zavodu za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica bomo zato naši dosedanji ponudbi letos dodali novost – Triatlon Karavanke 2013,« je dejala Maja Zupan, direktorica ZTK Žirovnica, ženska, občanka, tudi športnica po duši, ki prav gotovo spada v našo »krvno skupino« in ji je zato še kako mar rekreacijski turizem.

Karavanke – narava, rekreacija, turizem

Rekreativni dogodek Triatlon Karavanke 2013 bo povezal turistično ponudbo treh občin. ZTK Žirovnica v sodelovanju z občinama Bled in Gorje, pri pripravi in izvedbi pa bo s prostovoljnim delom sodelovalo kar petnajst različnih društev, pripravlja triatlon, ki bo 8. junija, s startom ob 11. uri v Žirovnici. Namenjen je rekreativcem, ki se bodo pomerili v treh disciplinah – veslanju, teku in kolesarjenju. Organizator pričakuje okoli dvesto športnih navdušencev, ki bodo morali preveslati Blejsko jezero, preteči razdaljo treh kilometrov od Završnice do Valvasorjevega doma, pri čemer bodo premagali 500 višinskih metrov, in prekolesariti štirinajstkilometrsko pot od blejske Zake skozi Gorje do Završnice. To bo odličen izziv za rekreativce, ki bodo lahko svojo telesno pripravljenost primerjali tudi s pripravljenostjo profesionalnih športnikov, kajti po prvih prijavah na triatlonu pričakujejo tudi te. V sklopu Regionalne destinacijske organizacije (RDO) tako športno- rekreativno prireditev na Gorenjskem organizirajo prvič, z njo pa želijo povezati ponudbo omenjenih občin ter športa in turizma. In prav to je bistvo tega, kar hočejo začeti in se tako dokončno lotiti rekreacijskega turizma, tudi na Gorenjskem, nam je povedala Maja Zupan. O trasi triatlona bomo v Gorenjskem glasu še pisali, zato v tej številki napišimo zgolj še to, da smo izredno veseli vsakega takega podviga, projekta, ki namiguje na sožitje med turističnimi storitvami in športno rekreacijo. Več o tem si lahko preberete na www.triatlon-karavanke.si.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 20. junij 2015 / 12:52

Lažji pogoji za pridobitev kvalifikacije

Kranj – Center za poklicno izobraževanje je objavil nov katalog znanj in spretnosti za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK), po katerem so za pridobitev kvalifikacije za gozdarskega gojitelja, g...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Prebarvali so ograjo in razlike

Dijaki kamniškega Ciriusa so skupaj z dijaki srednje šole za oblikovanje in fotografijo pripravili akcijo Prebarvajmo razlike, v kateri so na barvit način polepšali okolico svoje šole.

Naklo / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Moč borcev potrebujemo tudi danes

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila pomen združenosti naroda, poguma za spremembe in pravice do dela in dostojnega plačila.

Kronika / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Pila in potem vozila

Radovljica, Tržič - Policisti so na praznik upora na gorenjskih cestah za volanom zasačili dva preveč vinjena voznika, ki sta morala prespati v policijskih prostorih za pridržanj...

Gospodarstvo / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Setev koruze se je začela

Letos na Gorenjskem zgodnejša setev koruze kot prejšnja leta, posejali jo bodo na okrog 3600 hektarjih.

GG Plus / nedelja, 1. maj 2011 / 07:00

Kronika tedna

Voduškova želela odvzem krvi Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanji veleposlanici v BiH Nataši Vodušek, ki naj bi oktobra 2008 v vinjenem...