3 K

To je moja kratica za kamut, kuskus in kvinojo. Kamut je prastara legendarna žitarica, ki so jo na novo vzgojili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kuskus je berberska posebnost, ki se je udomačila v svetu. Združeni narodi pa so leto 2013 razglasili za leto kvinoje, po inkovskem izročilu matere vseh semen, doma visoko v Andih. Vse tri rastline so zdravju zelo prijazne. Za domačo rabo sem začela ustvarjati zbirko 3 K in tole so trije izmed uspelih poskusov.

Kvinoja po bolonjsko

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g kvinoje, 1 lovorov list, 1 čebulo, 1 strok česna, oljčno olje, 350 g zmletega mesa, 400 g paradižnikove omake (lahko iz kozarca), sol, poper, ščep zmletih čilijevih kosmičev, 70 g naribanega ementalca, nekaj lističev bazilike.

V slan krop damo kuhat kvinojo (2 skodelici) in lovorov list. Kuhlja naj se 12 minut. Odstavimo. Na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo in česen, dodamo meso in mešamo 10 minut. Zmanjšamo ogenj in cmarimo še 5 minut. Dolijemo paradižnikovo omako in kuhljamo še 7-8 minut. Začinimo po potrebi in dodamo zmlet čili. Lističe bazilike operemo in osušimo ter jih razrežemo na trakce. Kvinojo odcedimo, damo v primerno skledo, jo prelijemo z omako, posujemo z naribanim ementalcem in baziliko. Takoj postrežemo s kakšno hrustljavo solato.

Osvežujoča solata s kuskusom

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g kuskusa, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 300 g kumar, 200 g paradižnika, 4 mlade čebulice, 3-4 žlice limonovega soka, 4 žlice deviškega oljčnega olja, nekaj vejic peteršilja in melise, sol, poper, 4 trdo kuhana jajca po želji.

Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Kuskus zavremo v juhi in počakamo približno 7 minut, da se napne. Odvečno juho odcedimo. Kumaro očistimo in narežemo na kocke, enako paradižnik in čebulo. Mlado čebulo narežemo na kolobarčke. Rahlo solimo. Zmešamo olje, limonov sok, sesekljan paradižnik in meliso, popramo in malo solimo. Pazimo, da preliva ne presolimo. Zmešamo kuskus in zelenjavo ter preliv. Solata naj stoji 10 minut, preden jo postrežemo. Jajca narežemo na četrtinke in z njimi okrasimo solato.

Polnjeni cukini s kamutom


Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kamutovih zrn, 3-4 skodelice čiste zelenjavne juhe, 4 cukine, olje, 1 čebulo, 1 strok česna, 2 mladi čebulici, pol rdeče paprike, 1 žlico ajvarja, 1 skodelico naribanega sira, sol, poper, origano, šetraj, olje, papir za peko.


Kamutova zrna namočimo čez noč. Odlijemo vodo in jih kuhamo od 40-60 minut, odvisno, za kaj jih uporabimo. Namočena kamutova zrna kuhamo v zelenjavni juhi 40 minut. Cukine prerežemo na polovico, odstranimo peščičevje in izdolbemo bučke 3/4 cm od roba. Čebulo sesekljamo, česen stremo, mlado čebulico narežemo na kolobarčke. Izdolbeno meso bučk tako kot papriko zrežemo na kocke. Naribamo sir. Na maščobi posteklenimo čebulo in česen, dodamo zelenjavo in pražimo še 5 minut. Nato zelenjavo zmešamo s kuhanim kamutom, in začimbami in ajvarjem (ostrim ali blagim – odločitev je vaša) ter sirom ter napolnimo izdolbene cukine.

V primeren pekač damo na dno papir za peko, ga premažemo z oljem, položimo nanj polnjene cukine in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno pol ure, da se površina lepo zapeče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 8. julij 2021 / 16:08

Kolesarjenje na Kočevsko, 2. del

V Kočevju smo gostovali v Penzionu Jezero, ki leži tik ob Rudniškem jezeru. Že za samo ime jezera izdaja, da je nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika. V jezero so naselili tudi ribe,...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Anketa: Idealne rešitve za asfaltno bazo ni

Investitor, Gorenjska gradbena družba, načrtuje selitev asfaltne baze iz Podrebra v Gačo, prav tako v občini Naklo. Nekaj naključnih sogovornikov v Podbrezjah smo vprašali, kaj menijo o novi lokaciji.

Prosti čas / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Če si v glasbi dolgočasen, je pot do konca kratka

Decembra lani je minilo petdeset let od prvega nastopa Alfija Nipiča. V sklopu praznovanja glasbenega abrahama bo štajerski glasbenik v četrtek, 18. aprila, ob 19. uri nastopil tudi v športni dvorani...

GG Plus / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Vsakemu volivcu dva glasova

Zveza društev upokojencev Slovenije je ob koncu marca v državni zbor vložila 5629 podpisov podpore za novelo volilnega zakona. Eden od upokojenih ekspertov, ki so pripravili predlog zakona, je tudi dr...

GG Plus / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Naravna hrana je tudi zdravilo

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je gostil avstralskega strokovnjaka s področja naravne, lokalne ekološke pridelave hrane dr. Johna Fielderja.

Kronika / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Želeli so le kapital, ne sodelovanja

V Kranju so nadaljevali sojenje nekdanjemu direktorju Gorenjskega tiska Edvardu Jurjevcu in tiskarskemu mogotcu Martinu Odlazku. Matjaž Satler: Niso si želeli sodelovanja, ampak samo kapital. Kristina...