Skupina Sava lani s skoraj sto milijonov evrov izgube

Poslovna skupina Sava je imela lani skoraj sto milijonov evrov izgube, že letos naj bi poslovala z dobičkom. Po selitvi uprave v Ljubljano bo skupščina čez mesec odločala o selitvi sedeža družbe. Sava se tako dokončno poslavlja iz gorenjske prestolnice.

Kranj, Ljubljana - Nadzorniki ugotavljajo, da uprava Mateja Narata zagotavlja tekočo likvidnost in solventnost družbe in je bila tudi lani uspešna pri dogovorih z bankami upnicami pri odlogu plačevanja kreditnih obveznosti skupine.

Lanski prihodki Poslovne skupine Sava so znašali 192,2 milijona evrov ali odstotek manj kot leto prej. Iz tekočega poslovanja so odvisne družbe Save ustvarile 11 milijonov evrov dobička. Na rezultat so najbolj vplivale dodatne oslabitve finančnih naložb Save (bančni sektor) v višini 34,5 milijona evrov. Tako je Sava lani ustvarila 49 milijonov evrov izgube, Poslovna skupina Sava pa 99,3 milijona evrov izgube. Uprava pričakuje, da bodo letošnje poslovno leto zaključili z dobičkom.

Lani so družbe skupine poravnale več kot 21 milijonov evrov obresti na bančna posojila, zadolženost Save pa se je v začetku leta zmanjšala za okrog sto milijonov evrov. Naj ob tem dodamo, da je še leta 2008 promet skupine znašal skoraj 232 milijonov evrov in dobiček skoraj dva milijona evrov, skupina je imela 482 milijonov evrov kapitala (sedaj 67 milijonov evrov), kratkoročne in dolgoročne obveznosti so znašale skoraj 440 milijonov evrov, ob koncu prejšnjega leta pa 413 milijonov evrov (in so se do danes zmanjšale za približno četrtino).

Podoba Poslovne skupine Sava je zaradi izvedenih odprodaj v letu 2013 bistveno spremenjena. Največji dejavnosti v skupini sta upravljanje finančnih naložb, katere najpomembnejši delež predstavljajo naložbe v bančni sektor, in združena ter konsolidirana dejavnost Turizem. Vlaganja v slednja naj bi letos nadaljevali z izboljšanjem dobičkonosnosti.

Za 30. april je Naratova uprava sklicala skupščino Save, kjer je na dnevnem redu tudi selitev sedeža družbe v Ljubljano, na Dunajsko cesto 152, kjer že deluje uprava, lastniki pa bodo odločali tudi o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe za 58 milijonov evrov, ki naj bi po novem znašal le še dobrih 25 milijonov evrov. Zmanjšanje gre predvsem na račun odprodaje dejavnosti Gumarstvo oziroma zmanjšanega obsega poslovanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / ponedeljek, 28. maj 2007 / 07:00

Pet zvezdic in največ točk

Odličen varnostni rezultat na preizkusu Euro NCAP za Nissan Qashqai

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kaj za Vas pripravljamo letos?

Pester muzejski program za leto 2008. Lani je bilo obiskovalcev 120 tisoč.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Svet od kamna do ključa

Nekoliko drugačna muzejska razstava Od paleolita do Titana v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju bo k ogledu zagotovo pritegnila tudi obiskovalce, ki običajno ne zahajajo v muzeje.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Nominirani trije, dobitnica ena

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost je na ogled razstava treh nominiranih likovnih ustvarjalcev za nagrado Prešernovega sklada. V četrtek jo je prejela Ema Kugler.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kranjski komedijanti potujejo z Zlatolasko

Aljaž Tepina iz potujočega gledališča Kranjski komedijanti je na oder postavil duhovito in čarobno predstavo Zlatolaska, po motivu znane pravljice o svetlolasi deklici in medvedji družini.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Plavanje, drsanje, smučanje ...

V Kranjskih vrtcih otrokom ponujajo športne aktivnosti kot obogatitveni program rednemu programu. Del tega je izvajanje programa Zlati sonček, v katerega je v tem šolskem letu vključenih 343 otrok.