Mrežna pečenka - prata in čebulni pirhi (3)

Prata je glavna jed za veliko noč. Postrežemo toplo za kosilo ali hladno za malico. Poleg tople prate ponudimo krompir, hren, solate ali zelenjavno prikuho. Hladno okrasimo z narezanimi kolobarji čebule.

Prata iz svinjine v kosu

(za 8 oseb)

Potrebujemo: 1,5 kg svinjine, vratovine ali hrbta brez kosti, 1 limono, peteršilj, piment ali poper, sol in svinjsko mrežico.

Priprava: meso nasolimo in začinimo s pimentom ali poprom. Na meso položimo narezane kolobarje dobro oprane limone in grobo nasekljan peteršilj. Vse zavijemo v svinjsko mrežico in pečemo najprej pri 200 stopinjah C, da mrežica lepo porumeni, nato pa pri 170 stopinjah C približno eno uro. Pečenka mora ostati po pečenju lepa in svetla, ko jo prerežemo.

Za tiste, ki ne jedo svinjine, lahko mrežno pečenko pripravimo iz puranovega mesa, ki ga tudi obložimo z rezinami limone, začinimo pa z začimbami za perutnino.

Prata iz prekajene šunke ali vratnika

(za 4-5 oseb)

Potrebujemo: 50 dag prekajenega mesa, 60 dag starega kruha ali žemelj, 1 veliko čebulo, 4 stroke česna, najmanj 5 jajc, zelen peteršilj, sol, poper, 1 žlico masti in svinjsko mrežico ali kos debelega svinjskega črevesa.

Priprava: prekajeno svinjsko meso skuhamo, a ne preveč. Kuhano meso pustimo v juhi, da se v njej ohladi in s tem ostane sočno. Nekaj juhe shranimo. Ohlajeno meso narežemo na drobne kocke. Kruh ali žemlje narežemo na kocke in navlažimo z malo juhe, v kateri se je kuhalo meso. Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen, da posteklenita, nato pa dodamo še sesekljan peteršilj. Masi dodamo še jajca, solimo in popramo. Vse sestavine zmešamo in zavijemo v mrežico ali pa napolnimo črevo. Črevo je treba na koncih zašpiliti ali zavezati. Prato pečemo 1 uro najprej pri 200 stopinjah C, da mrežica lepo porumeni, nato pa pri 170-180 stopinjah C.

Čebulni pirhi

Rjava jajca dobro operemo, obložimo s svežimi cvetovi trobentice ali drugih rož, listi trav, plevelov, regrata, jih nato tesno zavijemo v krpice iz najlonske nogavice, dobro zavežemo na konceh krpic s sukancem in damo kuhat v mrzlo vodo s čebulnimi olupki. Če olupkov nimamo dovolj, lahko dodamo posušen pravi čaj. Jajca naj počasi vrejo 10 minut, da se skuhajo. Nato jih pustimo v tekočini z olupki, da se ohladijo. Šele potem jih odvijemo iz krpic in namažemo s koščkom slanine, da se svetijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 7. julij 2012 / 07:00

Zajtrk z ognjeniki v naravi

Jezero Atitlan, po velikosti tretje gvatemalsko jezero, je za nekatere najlepše na svetu. Panajachel, turistično središče na gvatemalski visoki planoti, 1560 m nad morjem. Zjutraj, pri osvežujoče...

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 1. avgust 2021 / 18:43

Tretji javni poziv

Medvode – LAS Za mesto in vas je objavil tretji rok za prijavo projektnih vlog na tretji Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Za mesto in vas. Name...

Gospodarstvo / nedelja, 1. avgust 2021 / 18:43

Telekom v prvem polletju z višjim dobičkom

Ljubljana – Telekom Slovenije je ta teden objavil poročilo o poslovanju v prvi polovici tega leta. V tem času je družba ustvarila 319,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je dva odstotka manj...

GG Plus / nedelja, 1. avgust 2021 / 18:42

Po glavnih mejnikih rapalske meje

Meja na razvodnici je posebnost med slovenskimi planinskimi vodniki, saj so v njem opisani dostopi do vseh glavnih mejnikov rapalske meje, ki so na ozemlju Slovenije. Avtor Dušan Škodič iz Medvod je p...

Bohinj / nedelja, 1. avgust 2021 / 18:40

Po sto letih dobili spomenik

Na pokopališču v Bohinjski Bistrici so več kot sto let po koncu vojne vendarle postavili spomenik bohinjskim fantom iz Spodnje Bohinjske doline, ki so padli ali umrli v prvi svetovni vojni.

Kronika / nedelja, 1. avgust 2021 / 15:10

Ostanimo odgovorni

Večinoma težko sprejemamo novosti. Tako tudi glede novega prometnega zakonika v pogovorih in na družbenih omrežjih že krožijo šale in zapisi, ki mu večinoma ne govorijo v prid. Morda le ti...