Zajtrk z ognjeniki v naravi
Jezero Atitlan, po velikosti tretje gvatemalsko jezero, je za nekatere najlepše na svetu. Panajachel, turistično središče na gvatemalski visoki planoti, 1560 m nad morjem. Zjutraj, pri osvežujočem sadnem zajtrku, je pogled na jezero najlepši. V osi vzhod-zahod meri jezero 18 km. Vse je modro. Tudi trije vulkani na drugi strani jezera, Toliman (3158), Atitlan (3537 m), in San Pedro (2995 m), kamor so namenjeni naši pohodniki, medtem ko se bomo nižinske lenivke predajale soncu na vročem zaobljenem pesku in se hladile v vodi, ki se od blizu zgosti v črnino. Ob vrnitvi v Panajachel zahodne obale ni več videti. Popoldne zapiha nevaren in zahrbten veter, svetloba se spremeni v visoke srebrnikaste zastore, skozi katere pogled ne prodre. Takrat se je najbolje sprehoditi mimo številnih trgovinic, da quezali kar lezejo iz denarnice. V majhni, a dobro založeni knjigarni kupim kuharico, majevski koledar z razlago in avtobiografijo Rigoberte Menchu Tum, Nobelove nagrajenke za mir 1992. Rigoberti, ki se neustrašno zavzema za človeškost, za pravice majevskih žensk in za pravico do izobrazbe, so v gvatemalski državljanski vojni pobili tako rekoč vso družino. (Junija je bila Rigoberta tudi med povabljenimi Nobelovimi nagrajenci za mir, ki jih je v okviru prireditve EPK Maribor za mir odmevno sprejela štajerska prestolnica.)
Po slastni večerni enolončnici smo dolgo - ne brez kozarcev - sedeli ob jezeru, v katerem je še slabo raziskano naselje, potopljen otoček, ki je bil nemara eno od svetišč nekoč mogočnih Majev.
Papaja z limeto
Papaya con lima
Za 4 osebe potrebujemo:
1 papajo (400 - 500 g)
1 majhno melono (500 g)
1 neškropljeno limeto
4 žlice limetinega soka
200 g trdega jogurta
10 grobo narezanih oreškov makadamija
2 žlici medu
po želji melisine lističe za okras
Olupimo papajo in melono. Oboje razrežemo na četrtinke, odstranimo peške in nato narežemo na ne pretanke kosce. Limeto operemo in naribamo lupinico, nato iztisnemo sok. Sadje lepo razporedimo na globljih krožnikih ali v skledicah. Zmešamo limetin sok, jogurt, oreške in med, če imamo radi bolj sladko solato. Prelijemo čez sadje in okrasimo z lističi melise.
Piščanec s čebulo
Pollo encebollado
Za 4 osebe potrebujemo:
1 piščanca, okoli 1200 g
1 žličko soli
1 žličko sveže zmletega črnega popra
pol skodelice olja
polovico jedilnega
polovico oljčnega
pol skodelice belega vina
pol skodelice zeliščnega kisa
4 paradižnike
1 in pol bele čebule
4 lovorove liste
1 majhen svež rdeč čili ali pol žličke posušenih čilijevih kosmičev po želji
Piščanca splaknemo, osušimo in narežemo na primerne kose. Solimo in popramo. Paradižnik narežemo na tanke kolobarje, prav tako čebulo. Čili sesekljamo. Če imamo občutljivo kožo, si nadenemo gospodinjske rokavice. V kozico damo vse sestavine in jih pražimo na srednje močnem ognju 20 minut. Nato zmanjšamo ogenj in dušimo še približno pol ure. Piščanec mora biti mehak. Če je treba, dolijemo še malo vode ali kokošje juhe. Postrežemo s koruznimi tortiljami. Iz domače izkušnje tudi polenta ni slaba.