Dajte košček čokolade v usta in počakajte nekaj sekund. Prvotni okusi in arome bodo prišli na plan. Kakovostna čokolada naj bi se čutila kot čvrsta in se mora topiti v ustih brez lepljive in zrnate teksture. (Foto: Tina Dokl)

Božanska, čutna, zapeljiva, grešna ...

... vse to je lahko čokolada, in še več. Samo Osmanchevich je mojster izdelave čokolade različnih oblik in okusov. Kranjskogorčan, ki je znanje zajemal v Angliji.

Prvi njegov izlet v Anglijo je bil pri njegovih šestnajstih letih med poletnimi počitnicami. Zaradi simpatije je poletel na otok, je v smehu povedal Samo Osmanchevich, sicer Kranjskogorčan. Kot industrijski žičar, za kar se je najprej izobrazil še na Jesenicah, nikoli ni delal. Vračal se je v Anglijo in se v nekaj letih tja tudi preselil. »Najprej sem se ukvarjal z gostinstvom, se izobraževal na tečajih. Začel sem kot natakar, s trdim delom in vedno več izkušnjami sem kariero gradil tudi kot menedžer, med drugim sem bil menedžer restavracije Planet Hollywood v Gatwicku. Kasneje sem odprl svojo restavracijo v francoskem stilu v turističnem kraju blizu škotske meje, pa smo morali restavracijo zaradi izbruha parkljevke in slinavke zapreti čez noč. Vlada je začasno zaradi bolezni omejila dostop, gostincem pa kot neke vrste odškodnino ponudila dva tisoč funtov za nakup računalniške opreme in izdelavo spletnih strani za prodajo prek spleta. Že prej sem delal slaščice in čokolado, ampak ne v takem obsegu. Preživel sem ravno zaradi prodaje čokolade prek interneta. Ko so se turisti začeli vračati, se nisem več odločil za restavracijo, tudi zaradi vseh delovnih sobot, nedelj, praznikov, ampak sem raje odprl čokoladnico in kavarno. Čokolado smo delali pred očmi gostov za stekleno steno. Posel je kar nekaj let uspeval, potem nas je kupilo veliko večje podjetje. Dali so tako ponudbo, da je ni bilo za odkloniti. Del pogodbe je bil, da v obsegu 150 milj ne odpremo čokoladnice, da jim ne bi delali konkurence,« je povedal Samo Osmanchevich, in ko sta s soprogo, Angležinjo Cindy razmišljala, kako naprej, je padla odločitev: greva v Slovenijo. Bilo je leta 2005.

Okusi Slovenije

Nekdanji predsednik države Danilo Türk je angleški kraljici ob njenem obisku v Sloveniji podaril praline s sporočilom Okusi Slovenije. Pralineji, osemdeset jih je bilo v škatli, so bili delo Rajske ptice, kot se imenuje čokoladnica Sama Osmanchevicha. Okusi pralinejev so bili različni, od okusa po pehtranu, timijanu, pršutu, borovnicah, baziliki do okusa smrekovih vršičkov. Mojster izdelave čokolade je naredil tudi čevelj za blagovni znamki Gucci in slovenski Peko. Čokoladnega seveda. »Največ sem se naučil v Angliji, enkrat na leto pa se udeležim izobraževanja v Belgiji. Blizu Bruslja je tovarna Belcolade, sodelujem z njimi že kakih deset let, vsako leto priredijo tečaj, predstavijo novosti, imajo tudi svoj laboratorij čokolade. Nazadnje smo delali čokolado v kombinaciji z viskijem in čebulo,« je dejal Osmanchevich in razkril še eno kombinacijo okusov: »Pralineje delam tudi s čokolado v kombinaciji z graškom, baziliko, paradižnikom. V eni pralini so trije sloji, tri barve. Lepo za videti in zelo okusno.« Tudi v Ljubljani imajo delavnico za stekleno steno, tako vsak obiskovalec vidi postopek izdelave čokolade. Trenutni izziv Sama Osmanchevicha so Okusi Slovenije po pokrajinah, Gorenjska naj bi dobila svojo čokolado z okusom po smreki …

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 11. avgust 2022 / 09:25

Prekrili dvajset streh in odstranili pet podrtih dreves

Medvode – V soboto je območje občine Medvode zajelo močno neurje z vetrom. Aktivirana so bila prostovoljna gasilska društva Preska - Medvode, Smlednik, Zgornje Pirniče in Spodnje Pirniče - Vikrče -...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Visoko menjali za Kaščo

Gorenja vas - Na predlog župana Milana Čadeža so občinski svetniki občine Gorenja vas-Poljane potrdili menjavo lastniških deležev z Občini Žiri, po kateri so slednji lastniški de...

Kranjska Gora / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Jubilej vrtca v Mojstrani

S priložnostno slovesnostjo so v sredo v Mojstrani zaznamovali štirideset let delovanja domačega vrtca.

Slovenija / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Ljubljana - V sredo, 23. decembra, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Začenja se ob 20. uri, slavnostni govor...

Zanimivosti / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Naj se bazen Ukova preseli?

Večina si tega ne želi, čeprav zelo redko obiskujejo bazen. Motijo jih tudi parkiranje, neurejenost, hrup ... Radi bi tudi boljše avtobusne povezave.

Bled / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Prireditev ob državnem prazniku

Bled - V Festivalni dvorani na Bledu bo v soboto, 26. decembra, ob 18. uri, proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Govornika bosta ministrica za obrambo Ljubica Jelušič...