Tržiški učenci se bodo na predvečer gregorjevega vrnili v stare čase: zimo bodo odganjali s tradicionalnimi gregorčki in brezovimi metlami. (Foto: Tina Dokl)

Nad zimo tudi z metlami

V Tržiču so se lotili izdelovanja tradicionalnih gregorčkov in ´cambohov´, zimo pa bodo odganjali tudi z gorečimi brezovimi metlami.

Tržič - V ponedeljek, na predvečer sv. Gregorja, bodo marsikje obudili starodaven običaj, po katerem so nekoč v delavskih in obrtniških krajih 'vrgli luč v vodo', saj so zaradi daljšanja dneva lahko dlje delali pri dnevni svetlobi. Običaj ohranjajo v Železnikih, Kropi, Hotemažah, v Mengšu, Križu pri Komendi …, močno tradicijo pa ima tudi v Tržiču, kjer otroci vseh javnih zavodov zadnje dni pridno izdelujejo gregorčke.

Na Osnovni šoli Tržič so se letos na pobudo turističnega društva lotili izdelovanja tradicionalnih gregorčkov, kakršne so uporabljali v starih časih. Tedaj so po vodi spuščali preproste stvari, npr. cambohe (pehar ali stara košara) z oblanci, prelitimi s smolo, ki je dobro gorela, gregorjeve hišice ali gregorčki, kakršne poznamo danes, so se pojavili precej kasneje. Pletenja kartonastih cambohov so se lotili v podljubeljski šoli, medtem ko so se tržiški učenci osredotočili na izdelovanje gregorčkov iz vej beke. Gre za vrsto vrbe z lepo upogljivimi vejami, ki so jih učenci spretno prepletli med leskami, zapičenimi v leseno podlago, na ta način pa so dobili gregorčke, podobne košarici. Nekaj so jih spletli tudi iz rafije in časopisnega papirja. V tradiciolnalne gregorčke so dodali tudi oblance, v nekaterih pa bo namesto lučk v ponedeljek zvečer zagorela smola. Kot pravi ravnatelj Stane Grum, se na prireditev 'vuč u vodo', kakor ji rečejo v Tržiču, še nikoli niso pripravljali s takšnim žarom kot sedaj: »Izdelovanja tradicionalnih gregorčkov so se učenci lotili z velikim navdušenjem, zato bomo to spodbujali tudi v prihodnjih letih.« Učenci so tradicionalne gregorčke izdelovali tudi na sobotnem Tržnem dnevu v Tržiču, sicer pa so klasični, domišljijski in etnološki gregorčki, ki so jih izdelali otroci tržiških javnih zavodov, že na ogled na tradicionalni razstavi v tovarniški prodajalni Peko.

Ob spuščanju gregorčkov po Tržiški Bistrici bodo v Tržiču na predvečer gregorjevega po dolgih letih obudili še običaj odganjanja zime z gorečimi brezovimi metlami. »Te bomo prelili s smolo in zažgali, nato pa bomo v obliki osmic z njimi krožili po zraku,« je povedal devetošolec Anže Meglič, poleg njega pa bo brezove metle vihtelo še pet učencev.

V pozdrav gregorjevemu, ki velja za praznik, na katerega naj bi se ženili ptički, na podljubeljski šoli te dni izdelujejo tudi ptičke iz papirja, valilnice in ptičje pogače. Postopek izdelave slednjih nam je opisal devetošolec Domen Mali: »Gre za običaj izpred petdesetih let, ko so v loj, ki je ostal ob kolinah, zamešali sončnično seme. Vse skupaj so dali v lončke, v sredino pa so dodali leskovo vejo. Ko so se 'pogače' strdile, so jih obesili na drevo, da so ptički imeli hrano.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 9. december 2015 / 12:05

Mojčino glamurozno slovo

Mojca Kalan je po modni pisti krenila v tretje življenjsko obdobje. To je tisto obdobje, v katerem nihče nima časa.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 18. september 2010 / 07:00

Na Senici bo Vesela harmonika

KUD Fran Saleški Finžgar Senica 18. septembra prireja 10. festival diatonične harmonike Vesela harmonika Senica 2010. Začel se bo ob 16. uri pri Domu KS n...

Bohinj / sobota, 18. september 2010 / 07:00

Zgodaj zjutraj zalilo župnišče v Žireh

Stanje se je dopoldne nekoliko umirilo, ponoči naj bi del Gorenjske spet zajele močnejše padavine.

Kamnik / sobota, 18. september 2010 / 07:00

Vode poplavile Tuhinjsko dolino

V petek je bila zaradi poplavljenega cestišča več ur zaprta regionalna cesta Kamnik - Ločica. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, poplavljali predvsem Motnišnica in Nevljica.

Naklo / sobota, 18. september 2010 / 07:00

Naklo naj bo vzor regiji

To je cilj, ki si ga je zadal kandidat SDS za župana Občine Naklo Marko Mravlja. Njegova prednost mladost in ideje.

Prosti čas / sobota, 18. september 2010 / 07:00

Trdo delo, odrekanje, skromnost

To troje je pripomoglo, da je Marija Verčič dočakala stoti rojstni dan, ki ga je proslavila s svojci in sostanovalci v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki.