Orehova rulada / Foto: Erika Jesenko

Rulade

Priprava rulade, ki lahko prijetno popestri skodelico čaja ali kave, je preprosta in hitra. Pripravimo jo lahko na mnogo načinov, z različnimi kombinacijami biskvita in nadevov.

Za pripravo orehove rulade brez moke potrebujemo: 8 žlic mletih orehov, 8 žlic sladkorja, 8 jajc, 1 velik lonček (400 g) kisle smetane.

Rumenjake in beljake ločimo. K rumenjakom primešano štiri žlice sladkorja ter jih stepemo v penasto zmes. K beljakom primešamo preostali sladkor in jih stepemo v čvrst sneg. V sneg vmešamo rumenjakovo maso in nazadnje še mlete orehe. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 15 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit premažemo s kislo smetano ter ponovno zvijemo v rulado.

Za priprave bučne rulade potrebujemo: 1 skodelico bučnega pireja (približno 0,5 kg), 150 g grškega ali drugega gostejšega jogurta, 200 g moke, 3 jajca, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko cimeta, ščep muškatnega oreščka, ščep soli, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico ruma, 1 skodelico poljubne sadne marmelade.

Skupaj zmešamo moko, cimet, muškatni orešček, vaniljev sladkor ter sol. Jajca penasto umešamo skupaj sladkorjem. Ko masa naraste na dvojno količino, ji primešamo bučni pire, jogurt, limonin sok ter rum. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 15 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit premažemo z marmelado ter ponovno zvijemo v rulado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 21. julij 2013 / 16:10

V slogi je moč

Kranj - Tako je naš bralec Božidar Jernej Malovrh iz Kranja poimenoval nenavaden pridelek, ki ga je prejšnji teden izkopal na domačem vrtu. Piše, da takšne skupine med seboj prepletenih ko...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 9. januar 2016 / 23:11

Škofov kip pomazali z jogurtom

Stara Loka – »Na nedeljsko referendumsko jutro, 20. decembra lani, je bil kip škofa Andreja Karlina, ki smo ga 4. oktobra odkrili v Parku škofov v Stari Loki, deležen posebne »pozornosti«,...

Zanimivosti / sobota, 9. januar 2016 / 23:10

Zimska idila

Le streljaj od komercialnega vrveža množic ponuja zimska idila ob Blejskem jezeru panoramski naravni spektakel. Estetski pogled na družbeno in naravno ostaja izbira v očeh posameznika, pa vendar pr...

Nasveti / sobota, 9. januar 2016 / 23:08

Na kamelah jezdijo …

… sveti trije kralji … je slišati slovensko trikraljevsko kolednico. In ta je bila povod, da so se pred desetimi leti tri babice odločile, da si podaljšajo praznične dni. Priprave so bile...

GG Plus / sobota, 9. januar 2016 / 23:06

Milan Kučan, prvi predsednik

»Za zahodne novinarje je Kučan simboliziral najbolj prosvetljeni del socialističnega sveta in Jugoslavije – New York Times ga je označil za 'najbolj naprednega komunista na svetu' – postavljalo pa...

Slovenija / sobota, 9. januar 2016 / 23:04

Zdravstveno varstvo vojnih veteranov

Kranj – Zdravstveno varstvo vojnih veteranov bo v letu 2016 urejeno tako, da bo plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev zagotovljeno le vojnemu veteranu, ki je do...