Lanske podelitve Einspielerjeve nagrade so se udeležili tudi člani konsenzne skupine Bernard Sadovnik, dr. Marjan Šturm in predsednik Heimatdiensta dr. Josef Feldner (prvi z leve). Feldner je povedal, da je bila njegova mati rojena na Prevaljah v Sloveniji.

Nagrajeni zagovorniki sožitja

Na to temo in na zagotavljanje pravic narodnostnih skupnosti, kot v Avstriji uradno imenujejo manjšine, so uglašeni zadnji aktualni pogovori v Domu prosvete v Tinjah/Tainach, na katerih sodelujejo ugledni predstavniki slovenske in avstrijske politike in pravne stroke. Čast prvega gosta je v začetku meseca pripadla slovenskemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjanu Žekšu, ki je odgovarjal na vprašanje, kaj pričakuje Slovenija od Slovencev na Koroškem in kaj mora storiti Avstrija za zagotovitev položaja, ki ga jim zagotavljata avstrijska ustava in zakoni. Slovenci so se zdesetkali in na to Avstrija ne more biti ponosna, je povedal slovenski minister. Zato od Avstrije pričakuje vzpostavitev sistema, ki bo omogočal manjšini normalno delovanje in razvoj. Manjšinsko vprašanje namreč ne sme biti šele takrat, ko manjšine ne bo več, je v razpravi dejal nekdanji predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Jože Wakounig. Teodor Domej, ki je na Koroškem odgovoren za dvojezični pouk na srednjih in strokovnih šolah, pa je menil, da s sovraštvom slovenščina na Koroškem ne bo obstala. Med gosti pogovorov v Tinjah bo tudi predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger. Prav zaradi odločitev ustavnega sodišča, na katerega se zaradi kršenja Avstrijske državne pogodbe in zakonov pritožuje predvsem celovški odvetnik mag. Rudi Vouk, je bilo na Koroškem že postavljenih nekaj novih dvojezičnih krajevnih tabel, v kratkem pa naj bi jih postavili še nekaj.

V duhu sožitja in spoštovanja med narodoma, ki živita na Koroškem, podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza od leta 1988 naprej Einspielerjevo nagrado, ki jo prejemajo predstavniki večinskega naroda za zasluge pri delovanju v dobro narodnostnega in jezikovnega miru in sožitja na Koroškem. Lani je prejel nagrado predsednik Gospodarske zbornice Koroške, letos pa jo bodo podelili Beltramu Karlu Steinerju za vztrajno zavzemanje za Koroško brez meja, za nastopanje proti koroškim predsodkom in za krepitev slovenske narodne skupnosti v smislu vseavstrijske kulture. Nagrado bodo podelili v ponedeljek, 15. novembra, ob 19. uri v Slomškovem domu v Celovcu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 19. maj 2022 / 07:27

Otrok stekel pred avto

Podgorje – V petek popoldne se je na lokalni cesti skozi naselje Podgorje zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena otrok in voznik kombija. Nesrečo je povzročil voznik kombija, ki je v...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 1. oktober 2014 / 13:00

V starem Kranju nova trgovina

Kr'Štacuna je več kot zgolj trgovina, saj skupaj s socialnim podjetjem daje delo teže zaposljivim, skrbi, da je manj odpadkov, in predmetom podaljšuje življenjsko dobo.

Volitve 2019 / sreda, 1. oktober 2014 / 12:59

Soočenje šestih kandidatov

Na predvolilnem soočenju so se v petek zvečer zbrali kandidati za župana Jesenic. Mirna in vljudna debata o reševanju jeseniških problemov.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:57

Posebni avtobus

Prejšnji teden – 24. septembra – je petdeseti rojstni dan praznoval Darko Vidmar iz Šenčurja in dan pred rojstnim dnem so mu prijatelji pripravili manjše presenečenje. Slav­ljenec ni ravno velik lj...

Gorenjska / sreda, 1. oktober 2014 / 12:46

Doživetja vredna več od medalj

V Antwerpnu so potekale Evropske igre specialne olimpijade, na njih pa so bili zelo uspešni slovenski športniki in športnice, ki so se domov vrnili z medaljami in mnogimi lepimi spomini.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:43

Pravičnik

V četrtek je kranjski Cineplexx gostil dogodek, namenjen moškim. Poimenovali so ga Men's night, prisotni pa so si lahko premierno ogledali film Pravičnik, v katerem nastopa priljubljeni Denzel Washing...