Prostovoljci Ustanove Petra Pavla Glavarja pod vodstvom koordinatorke Helene Drolc dvakrat tedensko skrbno pripravijo in razdelijo hrano, ki jo zberejo s pomočjo donatorjev. Takšnih, ki v Komendi potrebujejo tovrstno pomoč, je od dvajset do trideset. (Foto: Tina Dokl)

Pomoč v hrani že del vsakdana

Člani dobrodelne ustanove Petra Pavla Glavarja v Komendi že dobro leto dni izvajajo projekt razdeljevanja pomoči socialno šibkim v živilih. "Želimo biti tu za ljudi, ki nas potrebujejo, z ljubeznijo, brez zavisti in primerjav," pravijo prostovoljci, ki jim zaupajo tudi nekatera velika podjetja in okoliške kmetije.

Komenda - Majhen prostor v športni dvorani v Komendi je že leto dni dvakrat tedensko (ob ponedeljkih med 8. in 9. uro ter ob četrtkih med 18. in 19. uro, v poletnem času oba dneva uro dlje) kraj, kjer socialno šibki Komendčani prejemajo pomoč v obliki hrane, ki jo zanje zbirajo, prebirajo, prevažajo, skladiščijo in delijo člani Ustanove Petra Pavla Glavarja (UPPG). Kljub majhnemu prostoru, v katerem nekaj prostovoljcev razdeljuje živila tistim, ki jih resnično potrebujejo, je njihova pomoč velika, projekt pa je, kot ugotavlja predsednica UPPG Marta Ciraj, že postal del njihovega vsakdanjika. Pomoč razdeljujejo od dvajsetim do tridesetim prejemnikom.

»Pomoč v živilih smo začeli razdeljevati 1. marca lani, pri projektu pa sodeluje okoli deset prostovoljcev. Pri tem nam dobrohotno in širokosrčno pomagajo podjetje Lidl, kmetija Burgar, kmetija Zadrgal ter nekateri posamezniki, ki prispevajo, ko in kolikor lahko. Za sodelovanje v dobrodelni dejavnosti je nujno treba umreti svojemu jazu, svojim egoističnim željam, vsemu, kar nam preprečuje, da bi delali s srcem. Na sočloveka, ki mu pomagamo, moramo gledati z notranjimi, poduhovljenimi očmi. Potrebno je zaupanje, da je ta človek res pomoči potreben. Ne sme nas odvračati kakršnokoli sumničenje niti se ne smemo prepustiti skušnjavi, da bi se primerjali s tem človekom, kdo od nas je bolj potreben pomoči. Če začutimo, da smo pomoči potrebni tudi mi, se ne bojmo pristopiti in prositi, saj to ni nobena sramota. Torej, delati je treba z ljubeznijo v smislu najlepše definicije ljubezni,« pravi Marta Ciraj, ki poudarja, da je občanov, ki potrebujejo tovrstno pomoč, vse več, čeprav navzven tega morda ne kažejo. Z iskrenim in nesebičnim delom svojih prostovoljcev je kot vodja UPPG pridobila zaupanje Občine Komenda kot tudi številnih dobrotnikov, ki ustanovi s svojimi darovi omogočajo dobrodelno dejavnost.

Največji redni dobrotnik je družba Lidl, ki ima v poslovni coni v Komendi svoj logistični center, večjo pošiljko različnega blaga pa prispeva vsake tri mesece. Vsak teden pa zelenjavo in sadje prispevajo na kmetiji Burgar v Mostah, kjer imajo veliko skladišče, saj zelenjavo tudi uvažajo. »Pri nas se vedno kaj najde. Zelenjavo in sadje slabše kakovosti sprva skušamo prodati kot manjvredno blago, če pa ne gre, jo zavržemo, kar je škoda, saj se vmes še vedno najde veliko dobrega. Prav zato smo se odločili pomagati ljudem v stiski. A tisti, ki res potrebujejo, po navadi ne pridejo po pomoč, zato sem še toliko bolj vesel sodelovanja s člani UPPG, ki jim res zaupam. Zdi se mi prav, da pomagamo, če lahko. Morda bomo mi nekoč na tem, da bomo potrebovali pomoč. Nekdo, ki raste, lahko pomaga tistemu, ki je v zatonu. Življenje se vrti v krogu, enkrat smo gor, enkrat dol, vse to se lahko spremeni čez noč. Veliko je sicer takih, ki izkoriščajo dobroto, a take hitro 'preberemo'. Če nekdo res nima, ga tudi sami pozovemo, naj pride k nam in kupi ceneje,« nam je povedal lastnik kmetije Burgar Peter Burgar ml. in dodal, da z veseljem pomagajo, da pa imajo tudi že slabo izkušnjo. Nikoli namreč ne vedo, ali bo prejemnik pomoči za hrano hvaležen, ali pa jim bo očital zelenjavo slabe kakovosti, češ da je za reveže vse dobro. Zelenjavo in sadje na kmetiji enkrat tedensko skrbno prebirata prostovoljki UPPG Milena Petek in Olga Hace. Ni prvovrstne kakovosti, a še zdaleč ni za odpad.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Anže Terlikar okrepil orle

Kranj - Po razpadu Acronija Jesenic se na kranjskem ledu vsakodnevno pojavljajo novi obrazi, a dokončnih dogovorov o tem, kdo bo okrepil Triglav, zaenkrat še ni. Jasno pa je že, da...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 21. julij 2013 / 16:10

V slogi je moč

Kranj - Tako je naš bralec Božidar Jernej Malovrh iz Kranja poimenoval nenavaden pridelek, ki ga je prejšnji teden izkopal na domačem vrtu. Piše, da takšne skupine med seboj prepletenih ko...

Nasveti / nedelja, 21. julij 2013 / 15:49

Na pragu Provanse

Po navadi je šlo v enem dnevu: Radovljica–Jacou (1160 km). Letni čas: zgod­nja jesen. Hop, čez prag Azurne obale v Provanso. A se ne bi ustavila na pragu? Izbrani je precizen: Kje točno? M...

Nasveti / nedelja, 21. julij 2013 / 15:49

Zgodbe s plaže

Na plaži je toliko zgodb, kot je ljudi. Vključno z mojo. Lepo je gledati ljudi, neobremenjeno in sproščeno, ko nikogar ne poznaš. Vsak opazuje in je opazovan. Vsak prodaja svojo zgodbo o sreči. Na...

GG Plus / nedelja, 21. julij 2013 / 15:44

Dekleta se pri vsem potrudijo

V ponedeljek navsezgodaj so bili znani rezultati letošnjega spomladanskega roka splošne mature. Med tistimi, ki so se jih najbolj razveselili, so bile tudi tri dijakinje Gimnazije Kranj, ki so dosegle...

Zanimivosti / nedelja, 21. julij 2013 / 15:42

Zibelka za angleški dvor

Inovatorka Erika Drobnič iz Železnikov je pripravila slovensko darilo za angleškega prestolonaslednika. Ta bo, upajmo, uporabljal zibelko Kiara Love, ki so jo izdelali v Pohištvu Potočnik iz Žabnice.