Opojni lov na medveda

Ob novem letu sem dobila v dar steklenico s staroveško nalepko lovca z ujetim medvedom. Osnutek nalepke mora biti še iz časa, v katerem so to žgano pijačo začeli industrijsko proizvajati. Sicer je njeno poreklo nekdanja vzhodna Prusija, kot krepčilo pa naj bi jo kuhali že v 15. stoletju. Njena moč je različna – od 20 do 45 odstotkov alkohola. Da je stvar nevarna, če jo uporabljamo po nemarnem, je bilo razvidno iz slavospeva temu lovu na medveda, ki je kot micena knjižica visel z vratu steklenice. V prostem prevodu se odlomek glasi takole: O tujec, naj te posvarim pred medolovcem, lahko je tudi zahrbten in te bo poskušal omrežiti, da postaneš šibak in bolan. Kdor se preveč naslaja s to medeno omamo, dela grenko pokoro in mora po kolenih domov. Darilo je postalo navdih: povabila sem na vzhodnoprusko večerjo in omizju za uvod postregla z »medolovcem« v babičinih, na roko poslikanih kozarčkih, ki merijo komaj poldrugi centiliter. Nikomur ni bilo treba pasti na kolena.

Dimljen losos v listnatem testu

Stremmellachs in Blätterteig

Za 4 osebe potrebujemo: 450 listnatega testa, lahko je zamrznjeno, 1 čebulo, 200 g špinače v listu, 30 g masla, sol, poper, muškatni orešek, 500 g dimljenega lososa, 1 jajce

Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Listnato testo po potrebi odtajamo. Čebulo zrežemo in sesekljamo. Špinačo očistimo in dobro operemo. V loncu segrejemo maslo in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo mokro špinačo in dušimo 10 minut. Začinimo s soljo, poprom in ščepom muškatnega oreška. Testo enakomerno razvaljamo in nanj položimo lososa. Obložimo s špinačo in previdno zavijemo. Konca zavitka trdno stisnemo. Primeren pekač obložimo s papirjem za peko, ga s čopičem rahlo naoljimo in damo nanj zavitek. Razžvrkljamo jajce in premažemo zavitek. Če začne med peko preveč temneti, ga pokrijemo z alu folijo. Pečeni zavitek razrežemo na koščke in ga postrežemo s hrenovo ali koprčevo omako in solato.

Kokelinske

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g krompirja, sol, poper, 2 čebuli, 150 g mesnate slanine

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo, operemo in osušimo, nato ga naribamo. Začinimo s soljo in poprom. Čebulo olupimo in zrežemo na tenke kolobarčke. Na tenke rezine zrežemo tudi slanino. Krompir zmešamo s čebulo in ga razporedimo po primernem pekaču. Nanj naložimo rezine slanine in pečemo v pečici 30 – 40 minut, odvisno, kako tenko naribamo krompir. Ko postane slanina hrustljava in zadiši, je jed pečena. Postrežemo s solato ali sladkim zeljem.

Lovec na medvede

Bärenjäger, tudi Bärenfang

Zanj potrebujemo: 1 cimetovo paličico, 4 klinčke, pol stroka vanilije, limonino lupinico, 7 dl vodke, 375 g cvetličnega medu

V loncu na majhnem ognju segrejemo med s polovico vodke in začimbami ... Ko se med stopi, mešamo, da se tekočina ohladi, in počasi dodajamo drugo polovico vodke. Nato vse skupaj prelijemo v velik steklen kozarec in pustimo, da pri sobni temperaturi počiva 8 do 10 dni. Nato medeno vodko precedimo in nalijemo v primerne stekleničke. Pri sobni temperaturi je uporabna do 4 mesece. Nekateri s tem napitkom zelo radi popestrijo pravi ali zeliščni čaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 3. november 2021 / 09:39

Ponovno snidenje

Z Nejcem sva imela pretekli teden prve študentske počitnice, ki sva se jih, soglasno in brez oklevanja, odločila preživeti na Azorih. Če sem natančnejša, sva se odpravila na raziskovanje n...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:28

Z enotno vizijo do skupnega uspeha

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kranjska Gora je bila na predvečer praznika, v soboto, 6. avgusta. Občinska priznanja so podelili Društvu Gorska reševalna služba (GRS) Kranjska Gora, Janezu Zaj...

Jesenice / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:25

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi

V objektu ne bo več gostinskega lokala, uredili pa bodo čajno kuhinjo, prostor za pripravo žar in razstavni prostor krst.

Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:22

Odprli brunarico Krmiše

Družina Mirka Robiča in njegove partnerice Nataše Bricman je v bližini njihove ekološke kmetije, po domače pr' Vaho v Srednjem Vrhu v občini Kranjska Gora, pred nedavnim odprla brunarico Krmiše, kjer...

Slovenija / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:20

Energijske pijače med mladimi: čas za alarm

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Predvsem mladi jih pogosto uživajo, pri čemer niti ne razmišljajo o možnih škodljivih učinkih, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Gospodarstvo / četrtek, 11. avgust 2022 / 14:28

Afriške prašičje kuge še ni – naj tako tudi ostane

Širjenje afriške prašičje kuge proti vzhodu in zahodu Evrope predstavlja vse večje tveganje tudi za domače in divje prašiče v Sloveniji, kjer se doslej bolezen še ni pojavila.