Opojni lov na medveda

Ob novem letu sem dobila v dar steklenico s staroveško nalepko lovca z ujetim medvedom. Osnutek nalepke mora biti še iz časa, v katerem so to žgano pijačo začeli industrijsko proizvajati. Sicer je njeno poreklo nekdanja vzhodna Prusija, kot krepčilo pa naj bi jo kuhali že v 15. stoletju. Njena moč je različna – od 20 do 45 odstotkov alkohola. Da je stvar nevarna, če jo uporabljamo po nemarnem, je bilo razvidno iz slavospeva temu lovu na medveda, ki je kot micena knjižica visel z vratu steklenice. V prostem prevodu se odlomek glasi takole: O tujec, naj te posvarim pred medolovcem, lahko je tudi zahrbten in te bo poskušal omrežiti, da postaneš šibak in bolan. Kdor se preveč naslaja s to medeno omamo, dela grenko pokoro in mora po kolenih domov. Darilo je postalo navdih: povabila sem na vzhodnoprusko večerjo in omizju za uvod postregla z »medolovcem« v babičinih, na roko poslikanih kozarčkih, ki merijo komaj poldrugi centiliter. Nikomur ni bilo treba pasti na kolena.

Dimljen losos v listnatem testu

Stremmellachs in Blätterteig

Za 4 osebe potrebujemo: 450 listnatega testa, lahko je zamrznjeno, 1 čebulo, 200 g špinače v listu, 30 g masla, sol, poper, muškatni orešek, 500 g dimljenega lososa, 1 jajce

Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Listnato testo po potrebi odtajamo. Čebulo zrežemo in sesekljamo. Špinačo očistimo in dobro operemo. V loncu segrejemo maslo in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo mokro špinačo in dušimo 10 minut. Začinimo s soljo, poprom in ščepom muškatnega oreška. Testo enakomerno razvaljamo in nanj položimo lososa. Obložimo s špinačo in previdno zavijemo. Konca zavitka trdno stisnemo. Primeren pekač obložimo s papirjem za peko, ga s čopičem rahlo naoljimo in damo nanj zavitek. Razžvrkljamo jajce in premažemo zavitek. Če začne med peko preveč temneti, ga pokrijemo z alu folijo. Pečeni zavitek razrežemo na koščke in ga postrežemo s hrenovo ali koprčevo omako in solato.

Kokelinske

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g krompirja, sol, poper, 2 čebuli, 150 g mesnate slanine

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo, operemo in osušimo, nato ga naribamo. Začinimo s soljo in poprom. Čebulo olupimo in zrežemo na tenke kolobarčke. Na tenke rezine zrežemo tudi slanino. Krompir zmešamo s čebulo in ga razporedimo po primernem pekaču. Nanj naložimo rezine slanine in pečemo v pečici 30 – 40 minut, odvisno, kako tenko naribamo krompir. Ko postane slanina hrustljava in zadiši, je jed pečena. Postrežemo s solato ali sladkim zeljem.

Lovec na medvede

Bärenjäger, tudi Bärenfang

Zanj potrebujemo: 1 cimetovo paličico, 4 klinčke, pol stroka vanilije, limonino lupinico, 7 dl vodke, 375 g cvetličnega medu

V loncu na majhnem ognju segrejemo med s polovico vodke in začimbami ... Ko se med stopi, mešamo, da se tekočina ohladi, in počasi dodajamo drugo polovico vodke. Nato vse skupaj prelijemo v velik steklen kozarec in pustimo, da pri sobni temperaturi počiva 8 do 10 dni. Nato medeno vodko precedimo in nalijemo v primerne stekleničke. Pri sobni temperaturi je uporabna do 4 mesece. Nekateri s tem napitkom zelo radi popestrijo pravi ali zeliščni čaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Za dekana FOV predlagali dr. Ferjana

O kandidatih za novega dekana fakultete za organizacijske vede (FOV) v Kranju je včeraj razpravljal tudi senat fakultete.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 5. avgust 2024 / 20:21

Zmagovalci in vsi drugi

V času moje mladosti so nas učili, da je najpomembnejši moto olimpijskih iger, da je pomembno sodelovati, in ne zmagati. Še danes marsikdo misli, da je to tudi geslo olimpijskih iger. Vend...

Železniki / ponedeljek, 5. avgust 2024 / 20:11

Visoki obisk v Selški dolini

V Selški dolini so v sredo gostili veleposlanico Republike Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, ki je prišla na uradni obisk zgornjega dela Selške doline.

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2024 / 20:07

Mačja avantura

Že Sigmund Freud je nekoč dejal, da čas, preživet z mačko, ni nikoli zapravljen; in še kako prav je imel. Lepotca na fotografiji, levi Lucky, desni Sky, nista navadna mačka – sta prava zvezdnika pa...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2024 / 20:06

Gorenjski dan v Beljaku

Na tradicionalnem Beljaškem sejmu (Villacher Kirchtag) v Beljaku že skoraj dvajset let namenjajo en dan sosedi Sloveniji. Letos je bil ta dan ponedeljek, 29. julija.

Gospodarstvo / ponedeljek, 5. avgust 2024 / 11:48

Razlike med vrstami ustekleničenih vod

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje potrošnikom, kakšne so razlike med vrstami ustekleničenih (embaliranih) vod – naravno mineralno, izvirsko in namizno vodo – in na...