Turistični klepetuljček

Vzhodna Tirolska. Deffereggenska dolina. V Bruggnu je več kot tri četrt metra snega! Mimo pride znan škrateljc, ki komaj vidi čez rob pršiča in je ves začuden, ker nimam smučk. A še preden mu razložim, zakaj jih nimam, mulček navija že za drug šport. »Če nimaš smučk, lahko krpljaš. In če nimaš krpelj, si jih lahko izposodiš. Moja mami pravi, da je za zaljubljence to primernejši šport kot dilcanje. Na krpljah se lahko cmokcaš, če pa dričaš v dolino, pa ne! Krpljaš lahko tudi ponoči, če ti sveti polna luna, tam, kjer se gre na Stallersattel. « In mu zmanjka sape, ker se prikaže njegova mami, moja znanka. Mulček poblisne z očmi, reče, da se mu mudi, in izgine v snežnem predoru. »Doma bomo zdaj zdaj samo še tiho. Imamo občutek, kakor da ima dvojna ušesa. Čisto vse pobere!« zavzdihne zgovorneževa mama, ki je znana po tem, da enakovredno kuha za dvoje domačih društev: za mesekjedce in vegije. Rade volje sprejmem vabilo na večerjo: golaž z in golaž brez.

Jelenov golaž

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg čebule, 3-4 žlice olja, 1 kg jelenovega mesa za golaž, 1 in pol žličke sladke paprike, pol do 1 žličke ostre paprike, 2 lovorova lista, 300 ml suhega rdečega vina ali čiste zelenjavne juhe, 2 stroka česna, pol žličke kumine, 3 žlice paradižnikove mezge, 1 žličko suhega majarona, 1 žličko zmletih suhih gob po okusu, sol, poper.

Meso razrežemo na kocke, velike približno 3 cm, in opečemo na olju. Čebulo sesekljamo, česen stremo. Čebulo stresemo na vroče olje, steklasto podušimo in dodamo papriko po okusu. Dušimo še 5 minut, nato dodamo meso s sokom vred. Dodamo lovorova lista, mezgo in tretjino vina ali juhe in poldrugo uro dušimo na majhnem ognju ter počasi dolivamo preostalo tekočino. Po potrebi dodamo še malo vode. Četrt ure, preden je golaž gotov, dodamo česen, majaron, kumino, žličko suhih zmletih gob po okusu in začinimo s poprom in soljo. Postrežemo s koruzno polento.

Krompirjev golaž s šampinjoni

Za 4 do 6 oseb potrebujemo: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 kg krompirja, 2 veliki čebuli, 5-6 žlic olja, 2 stroka česna, 2 lovorova lista, 1 žličko majarona, pol žličke zmlete kumine, 1-2 žlički sladke (ali ostre) paprike, 1 pločevinko paradižnika (okoli 300 g), 100 ml čiste zelenjavne juhe, 100 ml suhega vina, 200 g majhnih šampinjonov

Za tiste, ki imajo radi kiselkast okus, še: 1 žlico zeliščnega kisa, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 200 g kisle smetane. Čebulo olupimo in sesekljamo.

Olupljen in opran krompir zrežemo na kocke, prav tako papriko, ki smo ji odstranili semenje. Paradižnik zmeljemo s paličnim mešalnikom. Očistimo šampinjone in jih prerežemo na pol. V loncu segrejemo olje in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo papriko in krompir ter pražimo dobrih pet minut. Nato potresemo z zmleto papriko, dobro premešamo in dodamo česen, majaron, kumino, lovorova lista in šampinjone. Zalijemo z vinom in juho ali samo z juho in paradižnikom ter začinimo s soljo in poprom. Skuhamo do mehkega. Po želji zmešamo kislo smetano, kis in peteršilj ter ponudimo h golažu. Postrežemo s polnozrnatim ali belim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 22. december 2010 / 07:00

Ob odpravi viz dobrodošli v Sloveniji

Ljubljana - Državljani Bosne in Hercegovine ter Albanije lahko od 15. decembra naprej na šengensko območje vstopajo brez vizumov. Ob priložnosti odprave viz je slovensko turistič...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Heliport bo odprl predsednik

Danes bodo odprli heliport na strehi garažne hiše v jeseniški bolnišnici.

Kranj / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Dediščina ne sme biti breme

"Dediščina je neprecenljiva. Z njenim izginotjem si sami režemo korenine, zato si tega ne smemo privoščiti," pravi konservatorka Saša Roškar.

Zanimivosti / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Anketa: Bosonogih vsako leto več

Člani Planinskega društva Komenda (sekcija Škrjančki) so v soboto organizirali že sedmi pohod bosonogih na Šenturško Goro. Sedem kilometrov dolgo planinsko pot je bosih nog premagalo več kot sto pohod...

Šport / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

S kolesi v osrčje Karavank

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je organiziral drugi kolesarski dan v osrčje Karavank, ki se ga je udeležilo 36 kolesarjev, med njimi tudi dve kolesarski ekipi, ki tekmujeta v ekipnem tekmovanju...

Šport / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Rokometaši na svetovno prvenstvo

Kranj - Slovenska moška rokometna reprezentanca je tudi na povratni tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu januarja prihodnje leto v Španiji premagala reprezentanco Portugalske....