Žive jaslice v ledenih slapovih

Tudi letos se v čudovitem ambientu ledenih slapov v slikoviti soteski Mlačca pri Mojstrani obeta tradicionalna, že enajsta postavitev predstave živih jaslic, tokrat poimenovana Spektakel v ledu.

Žive jaslice v umetnih ledenih slapovih – predstavo Spektakel v ledu – v soteski Mlačca – Mojstrana si bo možno ogledati 25., 26., 27., 28., 29., 30. decembra 2012 ter 1., 5. in 6. januarja 2013 ob 16., 17. in 18. uri. Predhodna rezervacija vstopnic, razen za večje skupine, ni potrebna.

Mojstrana - Na led se je ob vajah že postavilo štiriindvajset mladih igralcev iz celotne Gorenjske. Predstava živih jaslic je krepko presegla svoj prvotni okvir. Je malce daljša, vanjo pa so ustvarjalci vnesli še več glasbe, petja in plesa kot ponavadi. Posebej slednji predstavlja igralcem izziv, saj plesati v derezah ni mačji kašelj – še posebej za pastirčke in angele, ki stojijo v ledeni steni.

Predstava v režiji Nataše Cotman in Elizabete Skumavc je ohranila okvirno zgodbo. Letos jo pripoveduje sodobna družina, ki se izgublja v vsakodnevnih opravilih. Na koncu pa člani znova najdejo medsebojni dialog in se zazrejo drug k drugemu. Osrednja zgodba je seveda svetopisemska – ustvarjalci upajo, da bo obiskovalcem na svojstven način pričarala skrivnost božičnih dni, želijo tudi, da bi na koncu nastopajoči z obiskovalci družno zapeli vsem znano Sveto noč.

Lik Snežne kraljice je letos dobil pravo ledeno kraljestvo, ki se razprostira pred vstopom na prizorišče. Po grajskem hodniku se bodo obiskovalci podali do ogromnega ledenega prestola, na katerega se bodo najmlajši lahko tudi povzpeli. Sprehodili se bodo po parku ledenih vrtnic, lepotilnega salona »Ivje« ter do vodnjaka želja. Pot jih bo vodila mimo rudnika ledenih kristalov in Galerije polarnih vetrov. Ne da se prešteti vseh skulptur, svečk, obokov, rožic, lampijonov, smrekic, vodometov, jezerc in okraskov iz ledu, ki bodo pričakali gledalce ob vstopu na tribune. Poseben čar dodajo ledu bakle: v njihovem soju ledene svečke oživijo, zatrepetajo in zaplešejo. V enega od štirih jezerc je vstavljen vodomet, ki ga je letos mojster ledu, Pavel Skumavc, odstrl tako, da se še lepše vidi osvetlitev s podvodnimi reflektorji. Tribune so pripravljene tako, da vsi vidijo na prizorišče. Izstop iz prizorišča je dobil dva ogromna ledena stolpa, ki kot stražarja pozdravljata obiskovalce, ob njima pa so postavljene statične jaslice. Tudi sestop je dodelan v ledeni hodnik, ki ga osvetljujejo bakle in stotine lučk, ki dajejo celotnemu ambientu svojevrstno čarobno vzdušje.

Dostop na prizorišče je enostaven in bo jasno označen ter urejen tudi za družine z otroškimi vozički ter za invalide. Organizatorji so pripravili »stojnice za lažje čakanje« – na voljo bosta topla hrana in pijača. Dodatni program pa vključuje tudi ogled ledenega kraljestva Snežne kraljice, ogled božičnega vrta Viharnik, obsijanega z 11 tisoč lučkami, ter ogled Slovenskega planinskega muzeja.

                   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 15. julij 2014 / 11:56

S kartico do več pobranih davkov

Dijaka Gimnazije Franceta Prešerna Domen Kristan in Jan Pavc svetujeta, naj se v boju proti sivi ekonomiji papirnate račune nadomesti z elektronskimi.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Žive jaslice v ledenih slapovih

Tudi letos se v čudovitem ambientu ledenih slapov v slikoviti soteski Mlačca pri Mojstrani obeta tradicionalna, že enajsta postavitev predstave živih jaslic, tokrat poimenovana Spektakel v ledu.

Prosti čas / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

En sam je bil Franc Košir

Na prvi zimski večer je bil pod Avsenikovo marelo v Begunjah v sklopu osmih koncertnih večerov Avsenikovega zlatega abonmaja Večer Franca Koširja, čigar trobenta je bila eden najbolj razpoznavnih znak...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Izpopolnjena tretja generacija Mitsubishija Outlanderja

Osveženi Outlander je s 4,65 metra le za centimeter krajši kot doslej, zunanjost in notranjost pa sta bili deležni evolucijskih sprememb. V notranjosti je lahko pet ali sedem sedežev, pri čemer s...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Dacia Sandero in Sandero Stepway v drugi krog

Romunska Dacia pod okriljem Renaulta postaja vse pomembnejši igralec na svetovnem avtomobilskem zemljevidu, njihovi modeli pa vse bolj resni tekmeci. Prenovljeni duet Sandero in povišani Sandero...

Avtomobilizem / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Na kratko

Iveco: Iveco in italijanski del logističnega koncerna TNT sta podpisala pogodbo za dobavo 115 lahkih gospodarskih vozil Iveco Daily s pogonom na zemeljski plin. Vozila, ki bodo d...