Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Bine Volčič meni, da je božič družinski praznik, ko je poleg obdarovanja pod božično jelko pomembno tudi druženje z najbližjimi in najdražjimi, seveda za mizo: »Ponavadi ima vsaka družina svojo 'tradicionalno' božično večerjo in mislim, da je to prav, saj ravno pričakovanje 'božičnih' jedi ustvari pravo vzdušje. Pri nas smo recimo jedli sarme in te ,'božične', so bile vedno najbolj okusne.«

Pred silvestrsko večerjo pa bo letos gostom v pozdrav ponudil kraljevo kozico v testu z balzamikom in pomarančo ter créme brûlée iz gosjih jeter. »Sledila bo hladna jastogova juha, nato malo drugačni špageti carbonara kot topla predjed. Za prvo glavno jed bom postregel konfitirano zajčjo kračo, nato pa še goveji file s šitakami. Pred sladico v kombinaciji hruške, portovca, čokolade in črnih tartufov pa bo usta osvežil še sorbet agruma calamansi z vodko.«

Za vsak praznik in posebno priložnost chef Uroš Štefelin pripravlja jedi z mislijo na goste. Njegov pozdrav gostom pa bo letos trikrat ribja terina, lososova pralina, kozice v kokosovem ovoju in za slovo njegova tepka - pralina tepke.

V Gostilni išče šefa pa smo spoznali še tretjega gorenjskega chefa, Igorja Jagodica, ki ga po novem najdemo v eni kuhinj našega glavnega mesta. Pravi, da v času snemanja gostilne vse skupaj ni bilo naporno, morda zaradi kamer le prvi dan. Božično obloženo mizo pa si predstavlja zelo tradicionalno: »Dobra juha, pečenka, tudi potica ne manjka.« S silvestrsko večerjo pa je drugače. Zanj je bila to vedno ena najpomembnejših v letu. »Za silvestrsko večerjo sem si vedno vzel precej časa za meni, vendar letos ga ne bom pripravljal – prvič, odkar sem v tem poklicu – drugače pa je ta vedno vseboval zelo kvalitetne surovine in če se je le dalo, je bila ustvarjalnost dodana pri vsaki jedi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 6. november 2018 / 11:36

Kako naj ji ustrežem

Poklical me je rahlo nejevoljen možakar. Mojih pisarij ne bere. Ne more si predstavljati, da bi toliko razmišljal o sebi. Ima drugo delo, kamor se zateče. Moti ga le, ker žena prebira kolumne in mu...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 5. avgust 2017 / 08:28

Daj življenju priložnost

Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant je izdal novo publikacijo Daj življenju priložnost, v kateri so zbrali ključne podatke o donorski in transplantacijski dejavnost...

Nasveti / sobota, 5. avgust 2017 / 08:26

Motnja ravnotežja, izziv za vse vpletene

Matej Svetec, dr. med., je specialist otorinolaringologije in v ambulanti GroMed v Kranju obravnava tudi bolnike z motnjami ravnotežja. Za bolnika je težava zelo moteča, za zdravnika pa je stanje veli...

Šport / sobota, 5. avgust 2017 / 08:24

Na Jesenicah sestavljajo hokejsko moštvo

Jesenice – Pri HDD SIJ Acroni Jesenice sestavljajo ekipo za novo sezono. Tako so ta teden podaljšali pogodbe z nekaterimi dosedanjimi igralci, med drugi tudi s kapetanom Miho Brusom. V torek so prv...

Šport / sobota, 5. avgust 2017 / 08:24

V nedeljo bodo tekli na Talež

Ribno – Jutri, v nedeljo, 6. avgusta, bo tradicionalni tek Conditus Taležlauf 2017. Start bo ob 10. uri pri savskem mostu v Ribnem pri Bledu. Cilj teka je pri Lovski koči na Taležu. Dolžin...

Šport / sobota, 5. avgust 2017 / 08:24

Naši odbojkarji napredujejo na lestvici

Kranj – Pred kratkim je Mednarodna odbojkarska zveza FIVB objavila lestvico za letošnje leto. Na njej so se slovenski odbojkarji povzpeli za sedem mest in tako zasedajo 23. mesto. Kot kriteriji za...