Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Bine Volčič meni, da je božič družinski praznik, ko je poleg obdarovanja pod božično jelko pomembno tudi druženje z najbližjimi in najdražjimi, seveda za mizo: »Ponavadi ima vsaka družina svojo 'tradicionalno' božično večerjo in mislim, da je to prav, saj ravno pričakovanje 'božičnih' jedi ustvari pravo vzdušje. Pri nas smo recimo jedli sarme in te ,'božične', so bile vedno najbolj okusne.«

Pred silvestrsko večerjo pa bo letos gostom v pozdrav ponudil kraljevo kozico v testu z balzamikom in pomarančo ter créme brûlée iz gosjih jeter. »Sledila bo hladna jastogova juha, nato malo drugačni špageti carbonara kot topla predjed. Za prvo glavno jed bom postregel konfitirano zajčjo kračo, nato pa še goveji file s šitakami. Pred sladico v kombinaciji hruške, portovca, čokolade in črnih tartufov pa bo usta osvežil še sorbet agruma calamansi z vodko.«

Za vsak praznik in posebno priložnost chef Uroš Štefelin pripravlja jedi z mislijo na goste. Njegov pozdrav gostom pa bo letos trikrat ribja terina, lososova pralina, kozice v kokosovem ovoju in za slovo njegova tepka - pralina tepke.

V Gostilni išče šefa pa smo spoznali še tretjega gorenjskega chefa, Igorja Jagodica, ki ga po novem najdemo v eni kuhinj našega glavnega mesta. Pravi, da v času snemanja gostilne vse skupaj ni bilo naporno, morda zaradi kamer le prvi dan. Božično obloženo mizo pa si predstavlja zelo tradicionalno: »Dobra juha, pečenka, tudi potica ne manjka.« S silvestrsko večerjo pa je drugače. Zanj je bila to vedno ena najpomembnejših v letu. »Za silvestrsko večerjo sem si vedno vzel precej časa za meni, vendar letos ga ne bom pripravljal – prvič, odkar sem v tem poklicu – drugače pa je ta vedno vseboval zelo kvalitetne surovine in če se je le dalo, je bila ustvarjalnost dodana pri vsaki jedi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 13. marec 2019 / 14:06

O pridelavi in predelavi sadja

Rovte – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj vabi na ogled primera dobre prakse, ki bo potekal v torek, 19. marca, ob 10. uri na kmetiji Pr' Turk (Rovte 8, Podnart). Na kmetiji se že vrsto let ukvarjajo...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 17. februar 2024 / 14:20

Opozorili na odgovoren obisk narodnega parka

Stara Fužina – Pomembnost ohranjanja okolja za njegov obstoj je bila rdeča nit nedavnega mednarodnega dogodka v Bohinju, ki ga je Javni zavod Triglavski narodni park gostil v sklopu zaznam...

Kronika / sobota, 17. februar 2024 / 14:09

Na avtocesti nadzirali tudi poklicne voznike

Kranj – V torek so gorenjski policisti na gorenjski avtocesti v sodelovanju z usposobljenimi strokovnjaki za tehtanje vozil in predstavniki finančne uprave izvedli poostren nadzor nad vozniki tovor...

Šport / sobota, 17. februar 2024 / 14:09

Stevens v Dohi osmi na svetu

V nedeljo se je v Dohi začelo svetovno prvenstvo v plavanju. Gorenjci smo lahko ponosni na osmo mesto Petra Johna Stevensa, ki je pred nedavnim pristal na steni slavnih v pokritem olimpijskem bazenu v...

Kranj / sobota, 17. februar 2024 / 14:08

V dobrodelni akciji zbrali manj, tudi zaradi poplav

V letošnji akciji V Kranju dobro v srcu mislimo so zbrali dobrih 22 tisoč evrov za pomoč ljudem v stiski.

Slovenija / sobota, 17. februar 2024 / 08:55

Umetna inteligenca

Pojav umetne inteligence (Artificial intelligence, AI) vzbuja vse večje vznemirjenje in razpravo po vsem svetu. Najbolj vznemirja možnost, da bi umetna inteligenca ogrozila »biološko inteligenco« člov...