Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Bine Volčič meni, da je božič družinski praznik, ko je poleg obdarovanja pod božično jelko pomembno tudi druženje z najbližjimi in najdražjimi, seveda za mizo: »Ponavadi ima vsaka družina svojo 'tradicionalno' božično večerjo in mislim, da je to prav, saj ravno pričakovanje 'božičnih' jedi ustvari pravo vzdušje. Pri nas smo recimo jedli sarme in te ,'božične', so bile vedno najbolj okusne.«

Pred silvestrsko večerjo pa bo letos gostom v pozdrav ponudil kraljevo kozico v testu z balzamikom in pomarančo ter créme brûlée iz gosjih jeter. »Sledila bo hladna jastogova juha, nato malo drugačni špageti carbonara kot topla predjed. Za prvo glavno jed bom postregel konfitirano zajčjo kračo, nato pa še goveji file s šitakami. Pred sladico v kombinaciji hruške, portovca, čokolade in črnih tartufov pa bo usta osvežil še sorbet agruma calamansi z vodko.«

Za vsak praznik in posebno priložnost chef Uroš Štefelin pripravlja jedi z mislijo na goste. Njegov pozdrav gostom pa bo letos trikrat ribja terina, lososova pralina, kozice v kokosovem ovoju in za slovo njegova tepka - pralina tepke.

V Gostilni išče šefa pa smo spoznali še tretjega gorenjskega chefa, Igorja Jagodica, ki ga po novem najdemo v eni kuhinj našega glavnega mesta. Pravi, da v času snemanja gostilne vse skupaj ni bilo naporno, morda zaradi kamer le prvi dan. Božično obloženo mizo pa si predstavlja zelo tradicionalno: »Dobra juha, pečenka, tudi potica ne manjka.« S silvestrsko večerjo pa je drugače. Zanj je bila to vedno ena najpomembnejših v letu. »Za silvestrsko večerjo sem si vedno vzel precej časa za meni, vendar letos ga ne bom pripravljal – prvič, odkar sem v tem poklicu – drugače pa je ta vedno vseboval zelo kvalitetne surovine in če se je le dalo, je bila ustvarjalnost dodana pri vsaki jedi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Dvojezični obraz Borovelj

Slovenščina ima v Borov­ljah/Ferlach, ki je z dobrimi 7000 prebivalci ena od najhitreje razvijajočih se občin na južnem Koroškem, spoš­tljivo tradicijo. Že leta 1870 je bilo ustanovljeno S...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:27

Več pravičnosti je začetek vsega

»Najprej poberite tistim, ki so pokradli državo, šele potem se lotite reform!« Tako govorijo ljudje in imajo prav. Če ni pravičnosti, ljudje niso pripravljeni zategovati pasov. Kdorkoli bo...

Razvedrilo / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:24

Kivado praznuje

Mineva petdeset let ansambla Kivado in petindvajset let istoimenskega dua, katerega člana sta Sergio Dobovišek in Mišo Primožič. Spominov je ogromno, zagotovo pa je zanimiva zgodba s Ptujskega festiva...

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:12

Podprli so gorenjske projekte

Gorenjski poslanci SMC Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik in Maruša Škopac so z direktorjem Razvojne agencije Gorenjske Rokom Šimencem govorili o razvojnih vprašanjih regije.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:05

Kako razvijati turizem v Cerkljah

Cerkljanski občinski svetniki so v. d. direktorice Zavoda za turizem Cerklje Lidiji Bregar naložili, naj do naslednje seje pripravi plan aktivnosti in časovno opredeli njihovo realizacijo.

Škofja Loka / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:01

Urejanje zelenih površin strokovno

Občina Škofja Loka ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, poudarja škofjeloški župan Miha Ješe.