Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Bine Volčič meni, da je božič družinski praznik, ko je poleg obdarovanja pod božično jelko pomembno tudi druženje z najbližjimi in najdražjimi, seveda za mizo: »Ponavadi ima vsaka družina svojo 'tradicionalno' božično večerjo in mislim, da je to prav, saj ravno pričakovanje 'božičnih' jedi ustvari pravo vzdušje. Pri nas smo recimo jedli sarme in te ,'božične', so bile vedno najbolj okusne.«

Pred silvestrsko večerjo pa bo letos gostom v pozdrav ponudil kraljevo kozico v testu z balzamikom in pomarančo ter créme brûlée iz gosjih jeter. »Sledila bo hladna jastogova juha, nato malo drugačni špageti carbonara kot topla predjed. Za prvo glavno jed bom postregel konfitirano zajčjo kračo, nato pa še goveji file s šitakami. Pred sladico v kombinaciji hruške, portovca, čokolade in črnih tartufov pa bo usta osvežil še sorbet agruma calamansi z vodko.«

Za vsak praznik in posebno priložnost chef Uroš Štefelin pripravlja jedi z mislijo na goste. Njegov pozdrav gostom pa bo letos trikrat ribja terina, lososova pralina, kozice v kokosovem ovoju in za slovo njegova tepka - pralina tepke.

V Gostilni išče šefa pa smo spoznali še tretjega gorenjskega chefa, Igorja Jagodica, ki ga po novem najdemo v eni kuhinj našega glavnega mesta. Pravi, da v času snemanja gostilne vse skupaj ni bilo naporno, morda zaradi kamer le prvi dan. Božično obloženo mizo pa si predstavlja zelo tradicionalno: »Dobra juha, pečenka, tudi potica ne manjka.« S silvestrsko večerjo pa je drugače. Zanj je bila to vedno ena najpomembnejših v letu. »Za silvestrsko večerjo sem si vedno vzel precej časa za meni, vendar letos ga ne bom pripravljal – prvič, odkar sem v tem poklicu – drugače pa je ta vedno vseboval zelo kvalitetne surovine in če se je le dalo, je bila ustvarjalnost dodana pri vsaki jedi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 15. maj 2023 / 15:39

Nekoč in danes

Časi se spreminjajo, s tem pa tudi način komunikacije in medsebojnih odnosov. 

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Tekli med dvema mostovoma

Trboje - V nedeljo je Športno društvo Trboje znova organiziralo rekreativno tekaško tekmovanje - Tek dveh mostov, na katerem je nastopilo 58 tekačev in tekačic vseh starosti. V m...

Kronika / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Kriminal

Prijet pri vlomu Kranj - V nedeljo okoli 7.20 so policiste obvestili, da neki moški poskuša vlomiti v bencinski servis na Koroški cesti v Kranju. Možj...

Šport / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Karmen in Jože najhitrejša "rokovnjača"

Duplje - Kulturno turistično društvo Pod Krivo jelko in TVD Partizan Duplje sta priredila tri- in osemkilometrski Rokovnjaški tek od Dupelj do Krive jelke v Udin borštu. Na triki...

Gospodarstvo / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Dan odprtih vrat čebelarskih društev

Kranj - Javna svetovalna služba v čebelarstvu in čebelarska društva bodo v petek, 15. junija, pripravila prvi Dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev. Z Gorenjskega se bodo...

Gospodarstvo / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Počasno reševanje slabih terjatev

Ljubljana - Svet Banke Slovenije ugotavlja, da je bančni sistem v Sloveniji še naprej pod pritiskom zaradi manjših možnosti pridobitve zunanjih virov financiranja, nadaljnjega na...