Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Bine Volčič meni, da je božič družinski praznik, ko je poleg obdarovanja pod božično jelko pomembno tudi druženje z najbližjimi in najdražjimi, seveda za mizo: »Ponavadi ima vsaka družina svojo 'tradicionalno' božično večerjo in mislim, da je to prav, saj ravno pričakovanje 'božičnih' jedi ustvari pravo vzdušje. Pri nas smo recimo jedli sarme in te ,'božične', so bile vedno najbolj okusne.«

Pred silvestrsko večerjo pa bo letos gostom v pozdrav ponudil kraljevo kozico v testu z balzamikom in pomarančo ter créme brûlée iz gosjih jeter. »Sledila bo hladna jastogova juha, nato malo drugačni špageti carbonara kot topla predjed. Za prvo glavno jed bom postregel konfitirano zajčjo kračo, nato pa še goveji file s šitakami. Pred sladico v kombinaciji hruške, portovca, čokolade in črnih tartufov pa bo usta osvežil še sorbet agruma calamansi z vodko.«

Za vsak praznik in posebno priložnost chef Uroš Štefelin pripravlja jedi z mislijo na goste. Njegov pozdrav gostom pa bo letos trikrat ribja terina, lososova pralina, kozice v kokosovem ovoju in za slovo njegova tepka - pralina tepke.

V Gostilni išče šefa pa smo spoznali še tretjega gorenjskega chefa, Igorja Jagodica, ki ga po novem najdemo v eni kuhinj našega glavnega mesta. Pravi, da v času snemanja gostilne vse skupaj ni bilo naporno, morda zaradi kamer le prvi dan. Božično obloženo mizo pa si predstavlja zelo tradicionalno: »Dobra juha, pečenka, tudi potica ne manjka.« S silvestrsko večerjo pa je drugače. Zanj je bila to vedno ena najpomembnejših v letu. »Za silvestrsko večerjo sem si vedno vzel precej časa za meni, vendar letos ga ne bom pripravljal – prvič, odkar sem v tem poklicu – drugače pa je ta vedno vseboval zelo kvalitetne surovine in če se je le dalo, je bila ustvarjalnost dodana pri vsaki jedi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 3. julij 2021 / 10:30

Avguštin Mencinger bo častni občan Radovljice

Radovljica – Radovljiški občinski svet je sprejel sklep o podelitvi naziva častni občan občine Radovljica Avguštinu Mencingerju. Naziv je prejel za izjemno pomembno delovanje na področjih ohranjanj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Dež poskrbel za prve gobe

Kranj - »Letos marčevk ni bilo, saj je bilo presuho, zato pa mi je zaigralo srce, ko sem na Meji našel prve letošnje smrčke in jurjevke. Smrčki namreč največ rastejo aprila, seda...

Zanimivosti / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Tulipani v družbi orjaških živali

V Arboretumu Volčji Potok so na široko odprli vrata v novo sezono. Pripravljeni so na že 21. spomladansko razstavo tulipanov, ki jo bo letos obogatila razstava orjaških žuželk in izumrlih velikanov mo...

GG Plus / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Lesena hiša, ki lahko plava

V lukovškem podjetju Cibos so realizirali inovacijo slovenske lesene gradnje in pred dnevi izdelali prvo plavajočo mobilno leseno hišo pri nas.

GG Plus / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Najem kredita mora biti premišljena odločitev

"Kolikor se nekdo zadolži, mora z obrestmi tudi vrniti. Pred leti je del kredita vzela inflacija, a takšnih časov ne bo nikoli več," pravi Igor Poljšak iz Gorenjske banke. V njej opažajo, da so po nas...

Kronika / sreda, 11. april 2012 / 07:00

Na policijski akademiji odprli razstavo o Romih

Tacen - Ob svetovnem dnevu Romov (8. aprila) so na policijski akademiji v Tacnu odprli fotografsko razstavo Utrinki iz romskega življenja in pripravili projekcijo dokumentarnega...