Snežinke v črepinjah
Okoli druge adventne nedelje "napademo" središče stolnega mesta. Ali z drugimi besedami, privoščimo si tržnico, cvetlični trg, staro Ljubljano, kuhančka ali začinjen čaj in dobro voljo (kar v teh časih zelo prav pride). Štiri upokojene »babice z nahrbtniki« se pripeljemo z vlakom. Namen pohoda: skupno nakupovanje malenkosti, ki so za praznike samoumevne. Drobna, a premišljena darila. Zagotovo bi bilo manj zamudno, če bi se vsaka zase gnala skozi predpraznični vrvež, a kje bi bil potem hec? Pa še to: štirje pari oči bolje vidijo kot en sam kratko– ali daljnovidnih. Seveda pa je to tudi dan skušnjav. Hudič se je res zmožen zalesti kamorkoli. Tisti, ki je prežal name, je mežikal skozi tri snežinke iz žlahtnega kristala, vse mavrične na črnem žametu. Pri vseh belih in srebrnih okraskih za smrečico, ki jih imaš, je nakup popolnoma nepotreben ... me celo posvarijo. A vseeno podležem rožičkarju ... Utrujene in zadovoljne se vozimo domov. A glej tistega hudička! V domači ulici mi skrije tanko plast ledu pod naletavajoči sneg in mi odtuji ravnotežje. Na tankem snegu je popoln odtis mojega telesa z nahrbtnikom vred! ... Doma razočaranje, dve kristalni snežinki sta se spremenili v drobir. Ko razlagam, kaj je za koga, me moj Izbrani sumničavo vpraša: »Kaj pa ti?« »Nič posebnega, izbrala sem eno kristalno snežinko za na drevešček.« Na vprašanje, kaj bomo pa jedli, bleknem: »Kristalno solato in sadni tiramisu.«
Zimska solata
Za 4 do 6 oseb potrebujemo: 1 glavico kitajskega zelja, četrt gomoljaste zelene, 1 pastinak - 50 g, 1 por, 2 korenja, 2 kuhana krompirja, 150 g trdega sira, najboljši je ovčji, 4 žlice dobrega olja, lahko je bučno, 2 žlici zeliščnega kisa, 2 žlici vode, 1 žlička blage gorčice, sol, poper po okusu, 2 zvrhani žlici nastriženega drobnjaka.
Zelenjavo očistimo. Kitajsko zelje zrežemo na trakce, pastinak in zeleno naribamo, por zrežemo na tenke kolobarčke, korenje na 3 cm dolge šibice in krompir na ploščke. Sir grobo naribamo. Iz olja, kisa, vode, gorčice, popra in soli naredimo marinado in jo zlijemo na solato. Rahlo premešamo in posujemo z drobnjakom. Kdor ima rad prekajeno, vmeša v solato še 20 dag narezane kuhane šunke.
Pomarančni tiramisu brez jajc
Za 1 večje omizje potrebujemo: 1 zavitek otroških piškotov, 500 g mascarponeja, 250 g sladkorja (lahko tudi manj), 400 ml smetane, 1 strjevalec za smetano, 6 pomaranč, 3 žlice pomarančnega likerja po okusu, pest tenko zrezanih kandiranih pomaranč, štirioglato stekleno ali porcelanasto posodo.
Smetano stepemo in dodamo strjevalec. Zmešamo mascarpone, skuto, sladkor in sok 1 pomaranče ter dodamo smetano. Posodo obložimo s polovico otroških piškotov in jih pokapljamo s sokom polovice pomaranče. Po želji dodamo 1 žlico pomarančnega likerja. Na plast piškotov namažemo kremo. Dve pomaranči olupimo tako, da obrežemo, kar je belega, in pomaranči filetiramo. Zložimo na kremo. Nato postopek ponovimo tako, da malce kreme prihranimo za vrhnjo plast. Posodo damo v hladilnik za najmanj 4 ure, še bolje za čez noč. Preden postrežemo, potresemo z drobno narezanimi kandiranimi pomarančami.