Del ekipe Ciriusa z vzgojiteljico Irmo Golob na treningu boccie, ki v kamniškem zavodu poteka vsako sredo popoldne. (Foto: Tina Dokl)

Na treningu boccie

Dvoransko balinanje ali boccia postaja vedno bolj priljubljeno tudi med gibalno oviranimi osebami. Ekipa navdušenih učencev in dijakov zadnji dve leti trenira tudi v kamniškem Ciriusu.

Kamnik – Čeprav je dvoransko balinanje, prilagojeno gibalno oviranim, že precej star šport, ki ga igrajo v več kot šestdesetih državah sveta, od leta 1984 pa je boccia tudi športna panoga na paraolimpijskih igrah, je pri nas precej slabo znano. Gre za enega redkih športov, s katerim se lahko ukvarjajo težko prizadete osebe s cerebralno paralizo in mišično distrofijo, zato ga zadnji dve leti spodbujajo tudi v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (Cirius).

»V Ciriusu si želimo ta šport popularizirati med našo mladino, saj je primeren tudi za zelo težko gibalno ovirane. Na prvi pogled igra izpade statično, a gre za šport, ki mladim zaradi ekipnega duha, tekmovalnosti in soočanja s porazi pomaga pri osebnostnem zorenju in dobro izkoriščati prosti čas,« pravi vzgojiteljica Irma Golob, ki v Ciriusu enkrat tedensko vodi navdušeno ekipo mladih športnikov, ki jo sestavljajo: Aida Ibrahimović, Tim Vodnik, Mitja Horvat, Ezana Zulić, Ajša Perme, Maša Dornik, Armin Čatić, Laura Škalič in Almira Sertollaj. Za njimi je že nekaj odličnih uspehov v turnirjih za posameznike in uvrstitev na državno prvenstvo med ekipami. Ekipe, sestavljene iz treh tekmovalcev, ne ločujejo igralcev po spolu in starosti, pač pa po gibalni oviranosti. Igra je videti preprosta, a treningi so zelo pomembni, priznavajo mladi invalidi - dober občutek v rokah in moč za dovolj dolge mete prinese le vaja. Med igralce se razdeli dvanajst usnjenih žogic, šest rdečih za eno in šest modrih za drugo ekipo. Osnovni cilj igre je žogico približati belemu balinčku, za kar je potrebne veliko spretnosti. »Najbolj mi je všeč, da se lahko tudi mi ukvarjamo s kakšnim športom, da tekmujemo, se spoznavamo in družimo. Voziček pri tem ni ovira,« je navdušena Aida Ibrahimović, kapetanka ekipe, ki pa bo jeseni tekmovala v posamezni konkurenci. »Škoda je, da ljudje tako slabo poznajo ta šport. Všeč mi je zaradi rekreacije, treningov in tekem, pa še družimo se med sabo. Z veliko treninga smo lahko zelo dobri, predvsem pa moramo natrenirati še dolge mete,« pa pravi Tim Vodnik, ki boccio igra leto dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 25. julij 2019 / 11:03

Stevanović namesto Velova

Na četrtkovi izredni seji so kranjski mestni svetniki v skupščino Komunale Kranj namesto razrešenega Igorja Velova imenovali Zorana Stevanovića.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Število bolnikov z diabetesom se je potrojilo

Čeprav je diabetes mogoče razložiti z nekaj besedami: zaradi nepravilne presnove se zviša nivo sladkorja v krvi, bolezen s svojimi posledicami in incidenco vedno znova preseneča.

Splošno / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Hiša Zdravja v Gorenjskem glasu

Z letošnjim novembrom na Gorenjskem glasu odpiramo Hišo Zdravja.

Škofja Loka / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Obnavljali bodo loško železniško postajo

Slovenske železnice načrtujejo gradnjo novega perona na železniški postaji Škofja Loka.

Železniki / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Od Kališ do Dražgoš odslej po asfaltirani cesti

V občini Železniki v letošnjem letu načrtujejo asfaltiranje dvanajstih kilometrov občinskih cest.

Kronika / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Kriminal

Iz diskoteke s tujim avtomobilom Bled - V noči na petek je izpred diskoteke Stop na Bledu izginil osebni avtomobil Seat Ibiza. Policisti so med pregle...