Andrej Murko z bratom Rokom (na sredi) v njunem kiosku s hitro prehrano (Foto: Tina Dokl)

Od hitre hrane do chefa v desetih tednih

"Uspel mi je velik preskok. Z voljo do znanja in dela gre lahko tudi hitro," pravi Andrej Murko, zmagovalec šova Gostilna išče šefa, ki je doma na Mlaki pri Kranju. Verjame, da bo zgodba gostilne uspešna še zelo dolgo. Tudi zato, ker je v kuhinjo pritegnil sotekmovalce.

Andrej je po zaključenem gostinskem šolanju, star je bil 19 let, za poletje odšel na delo v Portorož. In ostal pet let. »Naveličal sem se naše obale, zato sem za dve leti odšel na Tenerife, kriza pa me je vrnila domov. Nekaj časa sem bil v Manani (danes Klubar) v Kranju, pred tremi leti sva z bratom Rokom odprla kiosk s hitro hrano,« razloži zmagovalec. Če se sprašujete, ali ima na jedilniku jajčka - ima. Vsaj na pet načinov. Tekmovalci so od Luka prevzeli mašilo 'lej'. »Luka je, še posebej ko je bil na trnih, stavke mašil z besedico lej. Najprej smo se šalili na njegov račun, potem je tudi nam prišla v kri,« pove Andrej. Presenetilo ga je, da so se tudi gledalci navzeli 'lej-anja'. Tudi tisti, ki trdijo, da šova niso spremljali. V spominu bo ostala tudi beseda 'top'. Zgodba z vedeževalko je postala legendarna. Družinska prijateljica je Andreju namreč napovedala zmago. Vendar karte vrže zgolj za prijatelje, ne za denar, zato njenega imena ne izda. V kakšnem sorodstvenem razmerju ste z Damijanom Murkom? »(smeh) Ne bi vedel za najine sorodstvene vezi, lahko pa bi kdaj kakšno ušpičili skupaj,« odgovori Andrej Murko. Menda imata podoben posluh. Chef Andrej s ponosom pove, da so doma na Gorenjski glas naročeni že 35 let.

Če je veljalo, da so tekmovalci šova Gostilna išče šefa zaradi obilice dela in drugih obveznosti bolj malo spali, ta teden zmagovalec Andrej Murko skoraj ni zatisnil očesa. Po zmagi so praznovali že na Poptveju, v njemu domačem Antik caffeju se je veseljačenje zavleklo do jutra. Ves torek in sredo so ga čakale obveznosti zmagovalca. Tudi mi.

Devetindvajsetletnik Andrej Murko je doma na Mlaki pri Kranju. Je gostinski tehnik, ki ni nikoli delal v kuhinji. Pa vendar sta danes starša Brane in Irena ponosna. Da o mlajšem bratu Roku, s katerim zadnja tri leta delita posel s hitro prehrano v šenčurski obrtni coni, ne govorimo.

Do sodelovanja pri šovu je prišlo po naključju. S televizije so poklicali brata, ki ni želel sodelovati. Prepričal je Andreja: »Če so že poklicali, pa grem pogledat. Sledim načelu, da si ne želim na stara leta očitati, kaj vse sem zamudil v življenju.« Šel je tudi zato, ker so iskali šefa gostilne in ne šefa kuhinje. Če bi bilo v igri slednje, se ne bi prijavil.

V kuhinji ni še nikdar delal. »Ja, res imam opravljeno gostinsko šolo, ampak teh deset tednov je bila najboljša šola,« pove Andrej in razloži: »Če želiš biti dober kuhar, moraš imeti prakso. Kaj pomaga, če v teoriji poznaš 'julien' zelenjavo, ne znaš pa je pripravljati.« Zadnjih deset tednov se je učil pri enem najboljših slovenskih chefov, Binetu Volčiču. V njegovi kuhinji se dela drugače, kot se učijo v šoli, drugače kot v večini kuhinj.

Tudi zato so imeli tekmovalci težave. Tako niso znali niti pravilno rezati šalotke. »Sam nisem niti vedel, kako poteka delo v kuhinji. Kaj je prvi, kaj drugi korak, koliko časa se kaj pripravlja … Če si dojemljiv in spremljaš dogajanje, pa ti gredo postopki priprave hitro v kri,« razloži zmagovalec. Na začetku je upal, da ne bi izpadel prvi. Nekaj tednov je bil v ozadju, najprej pral posodo, sodeloval v pripravljalnici in tako spoznaval delo, proti koncu ga je pozornost pri delu izstrelila med chefe.

Vmes je bila motivacija večkrat na preizkušnji. Za kak dan, dva. Vseskozi pa je želel dokazati, da zna. Dolgo ni šlo. Vse do kreacije koktajl sladice za otroke. Pohvala chefa Bineta ga je povzdignila. Tudi zavedanje, da je dal v sladico del sebe. »V kuhinji se moraš sprostiti, kot da kuhaš za prijatelje. Glava začne delovati, v delo daješ dušo, ne le roke,« razloži Andrej Murko.

Za nagrado je za pet let prejel v upravljanje Gostilno pri šefu (Andreju), za katero bo moral plačevati franšizo. Nad njo je sto kvadratnih metrov veliko stanovanje, za povrh dobi še 20 tisoč evrov. »Počasi se pripravljamo na ponovno odprtje. Ne le jaz, z menoj bo tudi Julijana, ki prevzema vodenje kuhinje,« pove Andrej.

Meni, da mu bo v veliko pomoč, saj dobro ve, kaj je dober in lep krožnik. Razen nje se o pomoči pogovarja tudi z drugimi sotekmovalci. Vsaj na začetku. Koncept Gostilne ostaja enak, kot je bil prikazan v šovu. »Ja, vsi me sprašujejo o jajčkih. Če bom le dobil dobro idejo, bom vključil v eno od jedi tudi jajca,« pove.

Gostilno pri šefu bodo znova odprli prihodnji četrtek, natanko med rojstnima dnevoma Andreja (21. decembra) in Julijane (20. decembra). Gostilna je za več tednov naprej že zapolnjena z rezervacijami. Kljub temu da se vsak resničnostni šov izpoje, pa je novi chef prepričan v uspešnost gostilne v prihodnosti: »Mi smo v šovu zares delali. Gledalci so videli, da smo se učili in si prizadevali za dobro hrano, za nove okuse, za posebno doživetje.« Dobra hrana je zagotovilo uspešnosti vsake gostilne.

Tudi chef Bine Volčič bo ekipi stal ob strani. Zaradi njega in novih chefov danes marsikdo drugače gleda na kuharje. S spoštovanjem in občudovanjem. Hkrati so sodelujoči za ta poklic naredili veliko reklamo. Zanimivo bo videti, koliko mladih se bo čez dober mesec vpisalo v radovljiško gostinsko šolo. In ne pozabimo: kiosk s hitro prehrano v šenčurski obrtni coni ostaja. Tudi z Andrejem in Rokom, čeprav bosta v prihodnje več časa v novi gostilni.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 2. september 2014 / 11:44

Pozorni na popuste

Za nakup šolskih potrebščin je ob začetku šolskega leta treba odšteti nekaj sto evrov. Šole vse bolj pozorne, koliko delovnih zvezkov predpisujejo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...