Od hitre hrane do chefa v desetih tednih
"Uspel mi je velik preskok. Z voljo do znanja in dela gre lahko tudi hitro," pravi Andrej Murko, zmagovalec šova Gostilna išče šefa, ki je doma na Mlaki pri Kranju. Verjame, da bo zgodba gostilne uspešna še zelo dolgo. Tudi zato, ker je v kuhinjo pritegnil sotekmovalce.
Če je veljalo, da so tekmovalci šova Gostilna išče šefa zaradi obilice dela in drugih obveznosti bolj malo spali, ta teden zmagovalec Andrej Murko skoraj ni zatisnil očesa. Po zmagi so praznovali že na Poptveju, v njemu domačem Antik caffeju se je veseljačenje zavleklo do jutra. Ves torek in sredo so ga čakale obveznosti zmagovalca. Tudi mi.
Devetindvajsetletnik Andrej Murko je doma na Mlaki pri Kranju. Je gostinski tehnik, ki ni nikoli delal v kuhinji. Pa vendar sta danes starša Brane in Irena ponosna. Da o mlajšem bratu Roku, s katerim zadnja tri leta delita posel s hitro prehrano v šenčurski obrtni coni, ne govorimo.
Do sodelovanja pri šovu je prišlo po naključju. S televizije so poklicali brata, ki ni želel sodelovati. Prepričal je Andreja: »Če so že poklicali, pa grem pogledat. Sledim načelu, da si ne želim na stara leta očitati, kaj vse sem zamudil v življenju.« Šel je tudi zato, ker so iskali šefa gostilne in ne šefa kuhinje. Če bi bilo v igri slednje, se ne bi prijavil.
V kuhinji ni še nikdar delal. »Ja, res imam opravljeno gostinsko šolo, ampak teh deset tednov je bila najboljša šola,« pove Andrej in razloži: »Če želiš biti dober kuhar, moraš imeti prakso. Kaj pomaga, če v teoriji poznaš 'julien' zelenjavo, ne znaš pa je pripravljati.« Zadnjih deset tednov se je učil pri enem najboljših slovenskih chefov, Binetu Volčiču. V njegovi kuhinji se dela drugače, kot se učijo v šoli, drugače kot v večini kuhinj.
Tudi zato so imeli tekmovalci težave. Tako niso znali niti pravilno rezati šalotke. »Sam nisem niti vedel, kako poteka delo v kuhinji. Kaj je prvi, kaj drugi korak, koliko časa se kaj pripravlja … Če si dojemljiv in spremljaš dogajanje, pa ti gredo postopki priprave hitro v kri,« razloži zmagovalec. Na začetku je upal, da ne bi izpadel prvi. Nekaj tednov je bil v ozadju, najprej pral posodo, sodeloval v pripravljalnici in tako spoznaval delo, proti koncu ga je pozornost pri delu izstrelila med chefe.
Vmes je bila motivacija večkrat na preizkušnji. Za kak dan, dva. Vseskozi pa je želel dokazati, da zna. Dolgo ni šlo. Vse do kreacije koktajl sladice za otroke. Pohvala chefa Bineta ga je povzdignila. Tudi zavedanje, da je dal v sladico del sebe. »V kuhinji se moraš sprostiti, kot da kuhaš za prijatelje. Glava začne delovati, v delo daješ dušo, ne le roke,« razloži Andrej Murko.
Za nagrado je za pet let prejel v upravljanje Gostilno pri šefu (Andreju), za katero bo moral plačevati franšizo. Nad njo je sto kvadratnih metrov veliko stanovanje, za povrh dobi še 20 tisoč evrov. »Počasi se pripravljamo na ponovno odprtje. Ne le jaz, z menoj bo tudi Julijana, ki prevzema vodenje kuhinje,« pove Andrej.
Meni, da mu bo v veliko pomoč, saj dobro ve, kaj je dober in lep krožnik. Razen nje se o pomoči pogovarja tudi z drugimi sotekmovalci. Vsaj na začetku. Koncept Gostilne ostaja enak, kot je bil prikazan v šovu. »Ja, vsi me sprašujejo o jajčkih. Če bom le dobil dobro idejo, bom vključil v eno od jedi tudi jajca,« pove.
Gostilno pri šefu bodo znova odprli prihodnji četrtek, natanko med rojstnima dnevoma Andreja (21. decembra) in Julijane (20. decembra). Gostilna je za več tednov naprej že zapolnjena z rezervacijami. Kljub temu da se vsak resničnostni šov izpoje, pa je novi chef prepričan v uspešnost gostilne v prihodnosti: »Mi smo v šovu zares delali. Gledalci so videli, da smo se učili in si prizadevali za dobro hrano, za nove okuse, za posebno doživetje.« Dobra hrana je zagotovilo uspešnosti vsake gostilne.
Tudi chef Bine Volčič bo ekipi stal ob strani. Zaradi njega in novih chefov danes marsikdo drugače gleda na kuharje. S spoštovanjem in občudovanjem. Hkrati so sodelujoči za ta poklic naredili veliko reklamo. Zanimivo bo videti, koliko mladih se bo čez dober mesec vpisalo v radovljiško gostinsko šolo. In ne pozabimo: kiosk s hitro prehrano v šenčurski obrtni coni ostaja. Tudi z Andrejem in Rokom, čeprav bosta v prihodnje več časa v novi gostilni.