Rdeči kralj (3)
Rdeče zelje se pri nas navadno omenja v dneh okrog martinovega kot obvezna priloga martinovi goski. Še preden posrkamo kozarec mladega vina do konca, na rdeče zelje do naslednjega novembra spet pozabimo. A ta izvrstna in barvno privlačna zimska zelenjava lahko v hladnih mesecih dodobra ojača naše telo, srce in duha. Za vzgled si vzemimo Čehe in Poljake, pri katerih je rdeče zelje res pravi kralj zimske mize.
O zdravilnih lastnostih rdečega zelja smo nekaj malega povedali že v prvem delu, a takrat smo v glavnem razglabljali o rdeči pesi, zelje pa pustili ob strani. Namenimo mu torej tokrat nekaj več pozornosti, saj jo več kot zasluži.
Zelje, zalito z rdečim vinom
Grki in Rimljani so z divjim in gojenim zeljem (Brassica oleracea) zdravili domala vse bolezni, niso pa ga znali kisati. V stoletjih so pridelovalci vzgojili številne sorte. Leta 814 naj bi se pojavilo belo zelje, zapis o gojenju rdečega zelja pa najdemo v neki nemški bukvi iz leta 1150. Svoj čas so bili mnogi prepričani, da pridelajo rdeče zelje tako, da ga zalivajo z rdečim vinom.
Neprecenljivo orožje imunskega sistema
Za belo zelje velja, da je najbolj zdravilno surovo, nič drugače ni z rdečim. Med kuhanjem se namreč uniči precej zdravilnih snovi. Naj si bo belo ali rdeče, uživanje zelja naj bi močno krepilo imunski sistem, uničevalo bakterije, zmanjševalo možnost nastanka raka na debelem črevesu, delovalo protivnetno, odvajalno, razkuževalno, če omenimo le kapljico v morju njegovih zdravilnih zmožnosti. Pri rdečem zelju je posebej poudarjena njegova izjemna obdarjenost s selenom, mikroelementom, ki je sestavina imunskega encima, brez katerega naše celice ne bi mogle živeti. Selen v rdečem zelju je neprecenljivo orožje imunskega sistema, obenem pa spodbuja tudi celotno presnovo. Selen naj bi zniževal tudi krvni tlak, pomagal pri preskrbi mišic s kisikom in pri nastajanju protiteles proti povzročiteljem bolezni. Poleg tega naj bi preprečeval neplodnost, pospeševal delovanje ščitnice, poživljal in dajal moč. Rdeče zelje se svetuje tudi ljudem, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, zaprtim in tistim, ki imajo leno črevesje. V pomoč je pri zgubljanju odvečne teže, odstranjuje vodo iz telesa, obnavlja črevesno floro, krepi spolno slo in moč, spodbuja nastajanje sperme, preprečuje prezgodnje staranje, dviguje razpoloženje in delovanje možganov, zmanjšuje nagnjenost k številnim boleznim … Rdeče zelje je poleg vitamina C obogateno tudi s provitaminom A, ki daje jasen pogled in skrbi za zdrave oči. Ta vitamin je tudi nekakšen naravni vlažilec, ki koži vrača vlažnost, gladkost in sijaj.
Surovo
V zimskih dneh si je iz rdečega oz. modrega zelja, kot mu včasih tudi rečemo, modro pripraviti krepilno in zdravilno malico. Za eno osebo potrebujemo 150 gramov rdečega zelja, eno jabolko, pol žlice limoninega soka in prav toliko hladno iztisnjenega olivnega olja. Rdeče zelje očistimo, operemo in naribamo oz. narežemo na trakove. Jabolko operemo in neolupljeno naribamo ter zmešamo z zeljem. Dodamo še limonin sok in olje ter rahlo posolimo.
Kuhano
Rdeče zelje je okusno tudi kuhano. Stržen izrežemo in ga naribamo, liste pa z nožem narežemo na koščke ali trakove. Kuhamo ga krajši čas, največ eno uro, da ne zgubi vse svoje hrustljavosti. Voda, v kateri smo ga kuhali, vsebuje obilo selena in drugih mikroelementov, zato bi jo bilo greh zliti stran. Rahlo posoljeno in shranjeno v hladilniku uporabimo za okusen napitek.