Na dan slovenske hrane sta osnovnošolce v Goričah obiskala lokalna čebelarja. (Foto: Tina Dokl)

Otroci zajtrkovali slovensko hrano

V okviru dneva slovenske hrane so minuli petek v vrtcih in osnovnih šolah pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter v okviru sistema javnega naročanja zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ob dnevu slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru, so tako tudi minuli petek otroci v vrtcih in šolah zajtrkovali lokalno pridelano hrano. Za otroke so pripravili črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo, vse domačega porekla.

Pri tradicionalnem zajtrku smo se v petek pridružili učencem osnovne šole Goriče. Največji poudarek je bil na medu, zato so medse povabili tudi lokalna čebelarja, ki sta jim podarila med za zajtrk, obenem pa sta učencem razložila, kakšen pomen imajo čebele za okolje. »Čebelarstvo ima na naši šoli pomembno mesto, saj že več let uspešno deluje čebelarski krožek, imamo pa tudi dva lastna čebelja panja,« je pojasnila vodja šole Jana Dubravica. Učenci pa so nam zagotovili, da tokrat niso prvič okušali domače hrane, saj jo imajo tudi doma pogosto na jedilniku. »Moj ded je čebelar, zato vedno jem njegov med. Zdi se mi veliko boljši kot tisti iz trgovine,« je dejala četrtošolka Ana Eržen in dodala, da rada je tudi domača jabolka. Tudi tretješolka Nina Ana Likar se je strinjala z njo, da so jabolka z njihovega vrta boljša kot kupljena. Obema je pritrdil še petošolec Jaka Valter, ki rad pije tudi doma pridelan mošt iz jabolk z domačega vrta. Zaupal nam je tudi, da ima veliko raje kot bel črn kruh, ki se mu ne zdi tako »sladek«.

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk sicer želijo spodbuditi promocijo lokalne pridelave in predelave hrane, zdrav način prehranjevanja in skrb za okolje ter tudi preko sistema javnega naročanja povečevati in spodbujati domačo pridelavo hrane. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so prvič izvedli lani na pobudo Čebelarske zveze Slovenije v sodelovanju s kmetijskim, šolskim in ministrstvom za zdravje ter še nekaterimi drugimi institucijami in partnerji v projektu. Na ta način želijo izobraževati in ozaveščati predšolske otroke in šolsko mladino, sočasno pa tudi širšo slovensko javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, koristih lokalno pridelane in predelane hrane ter pomenu kmetijske dejavnosti, čebelarstva, okolja, gibanja in nenazadnje tudi živilsko-predelovalne industrije. Poseben poudarek so namenili samooskrbi, ravnanju z odpadno embalažo živil ter poenostavitvi postopkov javnega naročanja za lokalno pridelano hrano v javnih zavodih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Presenetili so Poljaki

"Celinski pokal niso tekme, za katere bi se posebej pripravljal. Moj cilj je poletna velika nagrada, kjer želim biti skupno v deseterici," pravi Robert Kranjec, ki je v petek in soboto skakal na dveh...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 6. julij 2018 / 06:00

Triglavski dom v novih barvah

Dol pri Ljubljani – Dvajset zaposlenih družbe JUB bo v okviru akcije Z JUBINI na vrh Slovenije ta konec tedna prenovila okrog osemsto kvadratnih metrov lesenih in drugih zidnih površin Triglavskega...

Gorenjska / petek, 6. julij 2018 / 06:00

Drevi nastop orkestra Amadeo

Škofja Loka – Drevi ob 19.30 bo v Sokolskem domu v Škofji Loki še zadnji koncert v okviru desetega mednarodnega cikla koncertov. Nastopil bo orkester Amadeo z dirigentom Tilnom Drakslerjem, tokrat...

Zanimivosti / petek, 6. julij 2018 / 18:43

Urhov semenj v Begunjah

V nedeljo, nekaj dni pred praznikom župnijskega zavetnika sv. Urha, so v Begunjah pripravili Urhov semenj; letošnji je bil že tretji zapored.

Zanimivosti / petek, 6. julij 2018 / 18:41

Festival odpira legendarni Pero Lovšin

Tudi letos bo odmevalo iz struge Suhe pod hotelom Jezero, kjer se bo odvijal tradicionalni že 14. Festival kanal.

Kronika / petek, 6. julij 2018 / 18:36

Zagorelo zaradi prekomernega kurjenja

Srednja vas v Bohinju – V torek pozno zvečer je zagorelo v lesenem počitniškem objektu pod planino Konjščica, v katerem je bilo tedaj 31 oseb, večinoma otrok in mladostnikov, ki so bili na počitnic...