Na dan slovenske hrane sta osnovnošolce v Goričah obiskala lokalna čebelarja. (Foto: Tina Dokl)

Otroci zajtrkovali slovensko hrano

V okviru dneva slovenske hrane so minuli petek v vrtcih in osnovnih šolah pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter v okviru sistema javnega naročanja zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ob dnevu slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru, so tako tudi minuli petek otroci v vrtcih in šolah zajtrkovali lokalno pridelano hrano. Za otroke so pripravili črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo, vse domačega porekla.

Pri tradicionalnem zajtrku smo se v petek pridružili učencem osnovne šole Goriče. Največji poudarek je bil na medu, zato so medse povabili tudi lokalna čebelarja, ki sta jim podarila med za zajtrk, obenem pa sta učencem razložila, kakšen pomen imajo čebele za okolje. »Čebelarstvo ima na naši šoli pomembno mesto, saj že več let uspešno deluje čebelarski krožek, imamo pa tudi dva lastna čebelja panja,« je pojasnila vodja šole Jana Dubravica. Učenci pa so nam zagotovili, da tokrat niso prvič okušali domače hrane, saj jo imajo tudi doma pogosto na jedilniku. »Moj ded je čebelar, zato vedno jem njegov med. Zdi se mi veliko boljši kot tisti iz trgovine,« je dejala četrtošolka Ana Eržen in dodala, da rada je tudi domača jabolka. Tudi tretješolka Nina Ana Likar se je strinjala z njo, da so jabolka z njihovega vrta boljša kot kupljena. Obema je pritrdil še petošolec Jaka Valter, ki rad pije tudi doma pridelan mošt iz jabolk z domačega vrta. Zaupal nam je tudi, da ima veliko raje kot bel črn kruh, ki se mu ne zdi tako »sladek«.

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk sicer želijo spodbuditi promocijo lokalne pridelave in predelave hrane, zdrav način prehranjevanja in skrb za okolje ter tudi preko sistema javnega naročanja povečevati in spodbujati domačo pridelavo hrane. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so prvič izvedli lani na pobudo Čebelarske zveze Slovenije v sodelovanju s kmetijskim, šolskim in ministrstvom za zdravje ter še nekaterimi drugimi institucijami in partnerji v projektu. Na ta način želijo izobraževati in ozaveščati predšolske otroke in šolsko mladino, sočasno pa tudi širšo slovensko javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, koristih lokalno pridelane in predelane hrane ter pomenu kmetijske dejavnosti, čebelarstva, okolja, gibanja in nenazadnje tudi živilsko-predelovalne industrije. Poseben poudarek so namenili samooskrbi, ravnanju z odpadno embalažo živil ter poenostavitvi postopkov javnega naročanja za lokalno pridelano hrano v javnih zavodih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 22. december 2006 / 06:00

V OZS zamrznjena članarina

Ljubljana - V torek se je sestala tudi skupščina Obrtne zbornice Slovenije (OZS), saj iztekajoče se leto zahteva sprejem programa dela, finančnega načrta in določitev čl...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 16. marec 2020 / 22:07

Kranjska številka za pomoč

Na kranjski občini so uvedli posebno telefonsko številko za tiste, ki nujno potrebujejo pomoč.

GG Plus / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:33

Sin Brin vse izračuna na pamet

Manca Bergant Baškovec iz Žirovnice je trenerka programa Brainobrain, ki je namenjen otrokom od četrtega do štirinajstega leta starosti, poteka pa tudi v Kranju. Kot pravi, je program mnogo več kot po...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:30

Sejem v Komendi bo maja ali junija

Komenda – V Konjeniškem klubu Komenda so načrtovali spomladanski kmetijsko-obrtni sejem med 3. in 5. aprilom, a so ga zaradi pojava koronavirusa prestavili na kasnejši datum. Sejem bo predvidoma od...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:30

Ekološko in lokalno je idealno

Ekološki kmetje so na zboru v Kranju opozorili na problematiko trženja ekološkega mesa, na pomanjkanje kmetijskih svetovalcev za ekološko kmetovanje, na težave, ki jih ekološkim kmetijam povzročajo di...

Kranj / ponedeljek, 16. marec 2020 / 20:29

Čim več lokalne hrane

Mestna občina Kranj (MOK) je minuli četrtek organizirala posvet Povečanje lokalne in ekološke prehranske samooskrbe v mestni občini Kranj in na Gorenjskem.