Na dan slovenske hrane sta osnovnošolce v Goričah obiskala lokalna čebelarja. (Foto: Tina Dokl)

Otroci zajtrkovali slovensko hrano

V okviru dneva slovenske hrane so minuli petek v vrtcih in osnovnih šolah pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave ter v okviru sistema javnega naročanja zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ob dnevu slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru, so tako tudi minuli petek otroci v vrtcih in šolah zajtrkovali lokalno pridelano hrano. Za otroke so pripravili črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo, vse domačega porekla.

Pri tradicionalnem zajtrku smo se v petek pridružili učencem osnovne šole Goriče. Največji poudarek je bil na medu, zato so medse povabili tudi lokalna čebelarja, ki sta jim podarila med za zajtrk, obenem pa sta učencem razložila, kakšen pomen imajo čebele za okolje. »Čebelarstvo ima na naši šoli pomembno mesto, saj že več let uspešno deluje čebelarski krožek, imamo pa tudi dva lastna čebelja panja,« je pojasnila vodja šole Jana Dubravica. Učenci pa so nam zagotovili, da tokrat niso prvič okušali domače hrane, saj jo imajo tudi doma pogosto na jedilniku. »Moj ded je čebelar, zato vedno jem njegov med. Zdi se mi veliko boljši kot tisti iz trgovine,« je dejala četrtošolka Ana Eržen in dodala, da rada je tudi domača jabolka. Tudi tretješolka Nina Ana Likar se je strinjala z njo, da so jabolka z njihovega vrta boljša kot kupljena. Obema je pritrdil še petošolec Jaka Valter, ki rad pije tudi doma pridelan mošt iz jabolk z domačega vrta. Zaupal nam je tudi, da ima veliko raje kot bel črn kruh, ki se mu ne zdi tako »sladek«.

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk sicer želijo spodbuditi promocijo lokalne pridelave in predelave hrane, zdrav način prehranjevanja in skrb za okolje ter tudi preko sistema javnega naročanja povečevati in spodbujati domačo pridelavo hrane. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so prvič izvedli lani na pobudo Čebelarske zveze Slovenije v sodelovanju s kmetijskim, šolskim in ministrstvom za zdravje ter še nekaterimi drugimi institucijami in partnerji v projektu. Na ta način želijo izobraževati in ozaveščati predšolske otroke in šolsko mladino, sočasno pa tudi širšo slovensko javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, koristih lokalno pridelane in predelane hrane ter pomenu kmetijske dejavnosti, čebelarstva, okolja, gibanja in nenazadnje tudi živilsko-predelovalne industrije. Poseben poudarek so namenili samooskrbi, ravnanju z odpadno embalažo živil ter poenostavitvi postopkov javnega naročanja za lokalno pridelano hrano v javnih zavodih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 20. november 2014 / 10:58

Nagrajenka na ogledu

Brnik – V nagradni igri policije, ki je spraševala po najvišjem vrhu Karavank, se je sreča nasmehnila ljubiteljici gora Dominiki Bricelj, ki je za nagrado v spremstvu vrhunskega alpinista Klemna Pr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 13. oktober 2009 / 07:00

Veter obrnil letala

Zelo močan veter je na letališču Lesce v torek zjutraj obrnil pet letal.

Slovenija / torek, 13. oktober 2009 / 07:00

SDS: Rešitev je menjava celotne vlade

Ljubljana - Potem ko je ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner napovedala svoj odstop, o tem pa zaradi zdravstvenih težav razmišlja tudi minister za zdravje ...

Šport / torek, 13. oktober 2009 / 07:00

Jaka ima šampionski potencial

Hrvaški biatlonec Jakov Fak, ki naj bi po olimpijskih igral tekmoval za Slovenijo, je biatlonec postal povsem naključno. Športno pot je začel kot tekač na smučeh.

Nasveti / torek, 13. oktober 2009 / 07:00

Kostanj za boleče in otekle noge

Za bodečimi kostanjevimi ježicami se v enem primeru skriva slasten, a izjemno kaloričen, v drugem pa zdravilen, a neužiten plod. Čeravno je pravi kostanj precej težko prebavljiv, si privoščimo kakšneg...

Avtomobilizem / torek, 13. oktober 2009 / 07:00

Nekateri bi imeli daljšega

Test: Nissan Qashqai in Qashqai+2 2.0 dCi 4WD Tekna Pack