Gal Drnovšek bo naš adut na svetovnem mladinskem prvenstvu v šahu. (Foto: Gorazd Kavčič)

Tudi za igranje šaha potrebuješ dobro kondicijo

Tako pravi 17-letni Škofjeločan Gal Drnovšek, ki ga od četrtka naprej čaka nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu v šahu, ki ga letos gosti Maribor.

Kranj - Danes se v Mariboru začenja mladinsko svetovno prvenstvo v šahu. Za največji šahovski dogodek v Sloveniji po šahovski olimpijadi, ki jo je leta 2002 gostil Bled, je prijavljenih okoli 1600 mladih šahistov in šahistk iz vseh koncev sveta, med njimi kar 149 iz Slovenije. Na prvenstvu bo nastopilo tudi deset članov Šahovske sekcije Tomo Zupan Kranj: Aleksander in Nikolaj Dajčman, Monika Rozman, Gregor in Miha Globevnik, Matic in Jan Dolinar, Anže Žnidarič, Petra Kejžar in Gal Drnovšek, Šahovski klub Stari Mayer Kranj pa bo zastopala Zala Urh.

»Zadovoljni smo, da nas bo na mladinskem svetovnem prvenstvu zastopalo kar deset naših članov. Pri tem ima veliko vlogo Gorenjska šahovska šola, s katero smo lani nadgradili klubsko šahovsko šolo, letos pa jo je potrdila tudi ŠZS. Ob tem smo pridobili tudi zaupanje Zavarovalnice Vzajemna, ki je postala naš glavni sponzor in upamo, da bo postala naš trajni partner,« pravi predsednik ŠS Tomo Zupan Kranj Žiga Žvan.

Tako mladi šahisti te dni v štajersko prestolnico odhajajo z velikimi pričakovanji, med njimi pa je tudi 17-letni dijak škofjeloške gimnazije Gal Drnovšek, ki se je letos poleti izkazal na evropskem šahovskem prvenstvu, ko je osvojil deveto mesto. Gal je aktualni mladinski državni prvak, na evropskem prvenstvu pa je osvojil tudi bal za mednarodnega mojstra.

»Šah igram že od malega, od šestega leta, prve poteze pa mi je pokazal ati. Doma sta namreč igrala s prijateljem in tudi mene je igra zanimala. Ko sem šel v šolo, sem začel obiskovati šahovski krožek, treniral pa me je pokojni Oskar Orel. Trener me je zelo motiviral in čeprav je bil šah zame najprej zgolj hobi, se mi je zdel vedno bolj zanimiv in več kot sem znal, bolj me je zanimal. Ko je Oskar umrl, sem hodil k velemojstru Robertu Markušu v Grosuplje, nato pa mi je kranjski klub ponudil možnost, da treniram z mednarodnim mojstrom Leonom Mazijem. Z njim sedaj treniram že več kot dve leti, navadno enkrat na teden po pet ur. Poleg tega se na tekmovanja doma pripravljam s knjigami in gledam partije na računalniku,« pravi Gal Drnovšek, ki je že v najmlajših kategorijah dosegal lepe uspehe, trenutno pa je državni prvak med mladinci do 18 let.

»Najprej sem tekmoval na šolskih in gorenjskih tekmovanjih, kasneje tudi na državnih tekmovanjih. Vedno sem bil med najboljšimi, državni prvak pa sem sedaj prvič. Že kmalu sem začel nastopati tudi v evropski in svetovni konkurenci, saj sem že v kategoriji do deset let prvič nastopil na svetovnem prvenstvu v Franciji. Prav tako sem nastopal v kategoriji do 14 let na svetovnem prvenstvu v Turčiji, zadnje veliko tekmovanje, na katerem sem nastopil, pa je bilo letošnje evropsko prvenstvo v Pragi, kjer sem osvojil deveto mesto,« pravi Gal, ki se je tako že dobro spoznal s konkurenti.

»Konkurenca na evropskih in svetovnih prvenstvih je zelo podobna, poleg evropskih igralcev na svetovno navadno pridejo še najboljši kitajski igralci in igralci iz Južne Amerike. Tako v Mariboru pričakujem zelo močno konkurenco, vseeno pa imam cilj, da bi se uvrstil v prvo tretjino udeležencev. V moji kategoriji do 18 let nas je prijavljenih 110 tekmovalcev, ciljam pa na uvrstitev med 35 najboljših,« tudi pravi slovenski šahovski mojster Gal Drnovšek, ki želi, da bi šah v Sloveniji še napredoval, prav tako pa želi, da bi mu kdaj uspelo postati mednarodni mojster in tekmovati na največjih tekmovanjih tudi v članski konkurenci. »Zdi se mi, da je v Sloveniji veliko mladih, talentiranih igralcev. Pri Šahovski zvezi zadnja leta prirejajo šahovske tabore za mlade in mislim, da se za razvoj ni bati. Zase si želim, da bi v nekaj letih postal mednarodni mojster,« še pravi Gal, ki ga poleg šaha veselijo tudi drugi športi.

»Rad tečem v naravi, doma v Podlubniku igram košarko, sedaj sem začel hoditi tudi v fitnes. Za šah je namreč treba imeti dobro kondicijo. Če je partija dolga in traja več ur, je lahko odločilno prav to, koliko kondicije imaš,« tudi pravi Gal, ki se že veseli nastopov v Mariboru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Še enkrat pred izvedence

Na nadaljevanju sojenja Romanu Velikonji je na vprašanja odgovarjala sodna izvedenka psihiatrične stroke Martina Žmuc Tomori. Tožilstvo zahtevalo ponoven pregled obtoženca.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 10. september 2020 / 15:55

Državi ponudili prostor za dom starejših

Občina Radovljica je državi ponudila stavbo in zemljišče nekdanjega Doma Matevža Langusa, da bi v njej uredili dom starejših občanov.

Železniki / četrtek, 10. september 2020 / 15:55

Planina s čudovitimi razgledi

Na Soriški planini so s poletno sezono zadovoljni. Zadovoljni pa so tudi obiskovalci, ki jih planina in vrhovi v okolici, kjer si lahko ogledajo ostanke rapalske meje, navdušujejo tudi z razgledi.

Jesenice / četrtek, 10. september 2020 / 15:53

Milijon za premoženje železnic

Slovenske železnice prodajajo deset tisoč kvadratnih metrov zemljišč z objekti sredi Jesenic.

Izleti GG / četrtek, 10. september 2020 / 15:37

Po Slovenski poti na Mangart

Za hribe sem se navdušila šele leto ali dve nazaj, ko me je Nejc, ki mu je divja narava in neprehodno skalovje pri srcu že od malega, prepričal, da sem se mu pridružila na nekaj »izletih v neznano«...

Radovljica / četrtek, 10. september 2020 / 15:29

Cesto so popravili

Cesta z Lancovega proti Taležu in Vodiški planini na Jelovici je posebej poleti izjemno obremenjena. Uporabljajo jo tako lastniki počitniških objektov kot dnevni obiskovalci in seveda tudi za gozdarsk...