Z Irskega z viskijem in pivom
Če koga vprašaš, zakaj praznuje 31. oktobra noč čarovnic, je odgovor ponavadi: za šalo, za zabavo ... Svojemu Izbranemu ponudim odbit večer, on pa skomigne: 'To je praznik reformacije, čarovnico pa imam ob sebi 365 dni na leto! Nazdravimo reformaciji!' 'Kaj pa irski samhain?' podtaknem. 'Ja, če bo vse z viskijem!' Past se zaskoči. Gostje so povabljeni. Na jedilnem listu piše: Samhain 2012. Koktajl: mudslide (v šaljivem prevodu: sladko drsenje blata), viskijeva terina, obara s pivom, piščanec z irskim viskijem, irski kavni sorbet. Seveda moram najprej razložiti, kaj je to samhain. Eden od štirih praznikov, ki so jih na Irskem praznovali Kelti menda že 700 let pred n. št. Na predvečer 1. novembra so bila odprta vrata na Holmec vil, dvignila se je zavesa zagrobnega sveta. Kdor se je hotel izogniti obisku preminulih, si je nadel čim bolj odurno preobleko, da ga ne bi prepoznali ... Če se je res iz tega razvil halloween - obstajajo različice. Drži pa, da so ga irski izseljenci prenesli v Ameriko.
Koktajl Mudslide
Za 1 osebo potrebujemo:
1 brizg bailey's irish creama
1 brizg vodke
1 brizg creme de cacao
led
Na dno kozarca za martini damo malo ledu. Bailey's irish cream previdno zlijemo na led in dodamo vodko. Čokoladni liker naj drsi v kozarec čez narobe obrnjeno žlico, da je videti kot razlezeno blato.
Viskijeva terina
Za 6 oseb potrebujemo:
125 g masla
1 veliko sesekljano čebulo
1 strok strtega česna
125 g mesnate, na majhne kocke zrezane slanine
250 g tenko narezanih kurjih jetrc
125 g tenko narezanih šampinjonov
150 ml viskija
1 neškropljeno limono nastrgano lupinico in 2 žlici soka
1 in pol žlice sesekljanega peteršilja
2 in pol žlice svežih krušnih drobtin
2 lovorova lista
nekaj brinovih jagod
sol
sveže zmlet črni poper
Maslo počasi stopimo, dodamo čebulo in česen in pražimo 10 minut na nizki temperaturi. Dodamo slanino, kurja jetra in šampinjone in pražimo še 5 minut. Vmešamo viski, nastrgano limonino lupinico in sok ter začinimo. Pokrijemo in vnovič dušimo 15 minut. Zmes predenemo v mešalnik in dobro zmeljemo. Nato dodamo še drobtine in peteršilj in zmeljemo še enkrat. Servirno posodo napolnimo s terino, jo zgladimo z žlico, okrasimo z brinovimi jagodami in lovorjem. Pokrijemo in dobro ohladimo. Postrežemo z opečencem
Obara z govedino in pivom
Za 4 osebe potrebujemo:
1 kg goveje krače
2 veliki čebuli
3-4 na ploščke narezanega korenja
30 g masla
1 lonček sesekljanih zelišč
peteršilj
timijan
lovor
225 ml guinnessa
225 ml vode
sol
sveže zmlet črni poper
V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, jo predenemo v primeren pekač s pokrovko ter dodamo na ploščke zrezano korenje. Meso obrežemo od kosti in zrežemo na 2 cm velike kosce, ga opražimo na zelo vroči maščobi in damo na zelenjavo. V ponev, v kateri smo pražili meso, zlijemo pivo in premešamo, da maščoba odstopi od dna posode. Prelijemo meso in dolijemo še vodo. Dobro pokrijemo. V pečici, ogreti na 160 stopinj, dušimo 3 ure. Postrežemo s krompirjem. Pravijo, da ima pregreta obara še boljši okus.