Z Irskega z viskijem in pivom

Če koga vprašaš, zakaj praznuje 31. oktobra noč čarovnic, je odgovor ponavadi: za šalo, za zabavo ... Svojemu Izbranemu ponudim odbit večer, on pa skomigne: 'To je praznik reformacije, čarovnico pa imam ob sebi 365 dni na leto! Nazdravimo reformaciji!' 'Kaj pa irski samhain?' podtaknem. 'Ja, če bo vse z viskijem!' Past se zaskoči. Gostje so povabljeni. Na jedilnem listu piše: Samhain 2012. Koktajl: mudslide (v šaljivem prevodu: sladko drsenje blata), viskijeva terina, obara s pivom, piščanec z irskim viskijem, irski kavni sorbet. Seveda moram najprej razložiti, kaj je to samhain. Eden od štirih praznikov, ki so jih na Irskem praznovali Kelti menda že 700 let pred n. št. Na predvečer 1. novembra so bila odprta vrata na Holmec vil, dvignila se je zavesa zagrobnega sveta. Kdor se je hotel izogniti obisku preminulih, si je nadel čim bolj odurno preobleko, da ga ne bi prepoznali ... Če se je res iz tega razvil halloween - obstajajo različice. Drži pa, da so ga irski izseljenci prenesli v Ameriko.

Koktajl Mudslide

Za 1 osebo potrebujemo:

1 brizg bailey's irish creama

1 brizg vodke

1 brizg creme de cacao

led

Na dno kozarca za martini damo malo ledu. Bailey's irish cream previdno zlijemo na led in dodamo vodko. Čokoladni liker naj drsi v kozarec čez narobe obrnjeno žlico, da je videti kot razlezeno blato.

Viskijeva terina

 

Za 6 oseb potrebujemo:

125 g masla

1 veliko sesekljano čebulo

1 strok strtega česna

125 g mesnate, na majhne kocke zrezane slanine

250 g tenko narezanih kurjih jetrc

125 g tenko narezanih šampinjonov

150 ml viskija

1 neškropljeno limono nastrgano lupinico in 2 žlici soka

1 in pol žlice sesekljanega peteršilja

2 in pol žlice svežih krušnih drobtin

2 lovorova lista

nekaj brinovih jagod

sol

sveže zmlet črni poper

Maslo počasi stopimo, dodamo čebulo in česen in pražimo 10 minut na nizki temperaturi. Dodamo slanino, kurja jetra in šampinjone in pražimo še 5 minut. Vmešamo viski, nastrgano limonino lupinico in sok ter začinimo. Pokrijemo in vnovič dušimo 15 minut. Zmes predenemo v mešalnik in dobro zmeljemo. Nato dodamo še drobtine in peteršilj in zmeljemo še enkrat. Servirno posodo napolnimo s terino, jo zgladimo z žlico, okrasimo z brinovimi jagodami in lovorjem. Pokrijemo in dobro ohladimo. Postrežemo z opečencem

Obara z govedino in pivom

Za 4 osebe potrebujemo:

1 kg goveje krače

2 veliki čebuli

3-4 na ploščke narezanega korenja

30 g masla

1 lonček sesekljanih zelišč

peteršilj

timijan

lovor

225 ml guinnessa

225 ml vode

sol

sveže zmlet črni poper

V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, jo predenemo v primeren pekač s pokrovko ter dodamo na ploščke zrezano korenje. Meso obrežemo od kosti in zrežemo na 2 cm velike kosce, ga opražimo na zelo vroči maščobi in damo na zelenjavo. V ponev, v kateri smo pražili meso, zlijemo pivo in premešamo, da maščoba odstopi od dna posode. Prelijemo meso in dolijemo še vodo. Dobro pokrijemo. V pečici, ogreti na 160 stopinj, dušimo 3 ure. Postrežemo s krompirjem. Pravijo, da ima pregreta obara še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 22. november 2018 / 14:55

Ljudski ples dvojic

V Medvodah so organizirali že peto Tekmovanje parov v ljudskih plesih. Plesno dogajanje na odru nas je spomnilo na čase nemega filma, ko so bili glasba in plesni korak, obrazni izrazi in gib tisto, ka...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Žalne komemoracije

Združenje borcev za vrednote NOB Jesenice obvešča, da bodo spominske slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve: občina Jesenice: Planina pod Golico: torek, 1. novembra, ob 15. uri pri spomenik...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Kozača uspešno vzgojila mladiča

Radovljica - V okviru aktivnosti za ohranitev biotske pestrosti na Jelovici Zavod RS za varstvo narave zadnji dve leti spremlja zasedenost gnezdilnic, ki so jih postavili za dve...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Babice in dedki za računalnikom

Odziv na izvedbo projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija je zelo dober.

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Pri krompirju ne bo zaslužka

Krompir je letos dobro obrodil, vendar zaslužka ne bo, saj trenutna odkupna cena pokriva le približno polovico pridelovalnih stroškov.

Kranjska Gora / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Za wellness center le ena ponudba

Kranjska Gora - Na razpis Slovenskih železnic, s katerim so iskali zasebnega partnerja za projekt prenove Železniškega doma v Kranjski Gori, je prispela le vloga Term Olimia. SŽ...