Z Irskega z viskijem in pivom

Če koga vprašaš, zakaj praznuje 31. oktobra noč čarovnic, je odgovor ponavadi: za šalo, za zabavo ... Svojemu Izbranemu ponudim odbit večer, on pa skomigne: 'To je praznik reformacije, čarovnico pa imam ob sebi 365 dni na leto! Nazdravimo reformaciji!' 'Kaj pa irski samhain?' podtaknem. 'Ja, če bo vse z viskijem!' Past se zaskoči. Gostje so povabljeni. Na jedilnem listu piše: Samhain 2012. Koktajl: mudslide (v šaljivem prevodu: sladko drsenje blata), viskijeva terina, obara s pivom, piščanec z irskim viskijem, irski kavni sorbet. Seveda moram najprej razložiti, kaj je to samhain. Eden od štirih praznikov, ki so jih na Irskem praznovali Kelti menda že 700 let pred n. št. Na predvečer 1. novembra so bila odprta vrata na Holmec vil, dvignila se je zavesa zagrobnega sveta. Kdor se je hotel izogniti obisku preminulih, si je nadel čim bolj odurno preobleko, da ga ne bi prepoznali ... Če se je res iz tega razvil halloween - obstajajo različice. Drži pa, da so ga irski izseljenci prenesli v Ameriko.

Koktajl Mudslide

Za 1 osebo potrebujemo:

1 brizg bailey's irish creama

1 brizg vodke

1 brizg creme de cacao

led

Na dno kozarca za martini damo malo ledu. Bailey's irish cream previdno zlijemo na led in dodamo vodko. Čokoladni liker naj drsi v kozarec čez narobe obrnjeno žlico, da je videti kot razlezeno blato.

Viskijeva terina

 

Za 6 oseb potrebujemo:

125 g masla

1 veliko sesekljano čebulo

1 strok strtega česna

125 g mesnate, na majhne kocke zrezane slanine

250 g tenko narezanih kurjih jetrc

125 g tenko narezanih šampinjonov

150 ml viskija

1 neškropljeno limono nastrgano lupinico in 2 žlici soka

1 in pol žlice sesekljanega peteršilja

2 in pol žlice svežih krušnih drobtin

2 lovorova lista

nekaj brinovih jagod

sol

sveže zmlet črni poper

Maslo počasi stopimo, dodamo čebulo in česen in pražimo 10 minut na nizki temperaturi. Dodamo slanino, kurja jetra in šampinjone in pražimo še 5 minut. Vmešamo viski, nastrgano limonino lupinico in sok ter začinimo. Pokrijemo in vnovič dušimo 15 minut. Zmes predenemo v mešalnik in dobro zmeljemo. Nato dodamo še drobtine in peteršilj in zmeljemo še enkrat. Servirno posodo napolnimo s terino, jo zgladimo z žlico, okrasimo z brinovimi jagodami in lovorjem. Pokrijemo in dobro ohladimo. Postrežemo z opečencem

Obara z govedino in pivom

Za 4 osebe potrebujemo:

1 kg goveje krače

2 veliki čebuli

3-4 na ploščke narezanega korenja

30 g masla

1 lonček sesekljanih zelišč

peteršilj

timijan

lovor

225 ml guinnessa

225 ml vode

sol

sveže zmlet črni poper

V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, jo predenemo v primeren pekač s pokrovko ter dodamo na ploščke zrezano korenje. Meso obrežemo od kosti in zrežemo na 2 cm velike kosce, ga opražimo na zelo vroči maščobi in damo na zelenjavo. V ponev, v kateri smo pražili meso, zlijemo pivo in premešamo, da maščoba odstopi od dna posode. Prelijemo meso in dolijemo še vodo. Dobro pokrijemo. V pečici, ogreti na 160 stopinj, dušimo 3 ure. Postrežemo s krompirjem. Pravijo, da ima pregreta obara še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:37

Kupili so nama novi punčki

Med vojno nisem marala hoditi k Jagru. V trgovini so prodajali tudi petrolej, ki mi je zelo smrdel. Gospod Jager je bil prijazen trgovec. Če sva se le odločili, da greva s staro mamo v trg...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Martinovanje 2012

Ne, ne bom pisal o veselem martinovanju. To je vsako leto. Beseda bo o tistem, kar se nam na Martinovo nedeljo 2012 primeri nadstandardno, le to leto. To so seveda volitve predsednika republike....

Zanimivosti / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Cvetača velikanka

Kranj - Pri mami Vandi v Gorenjah je zrasla tale cvetača velikanka. Na tehtnici je pokazalo 5,80 kilograma. Zanjo sta skrbela vnuka Jan in Aleš Mohorič, ki sta se s pridelkom takole ponosn...

Domžale / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Učenci navdušili s kompostnikom

Za svoj inovativen ekološki izdelek iz odpadnih avtomobilskih delov so učenci OŠ Preserje pri Radomljah prejeli prestižno mednarodno okoljsko nagrado natečaja Okolje in inovacije.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Strašno, strašno

Od porednih čarovnic, strašljivih vampirjev, netopirjev in pogumnih otrok do zmenka z Bondom.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Šlogarce na vasi

V Domači vasi na Primskovem pri Kranju so se domislili izvirnega družabnega dogodka, ki so ga poimenovali Vedeževalski dan in noč čarovnic.