Edin Halačević je svetovni podprvak postal s koktajlom Juniper Rouge, kar v prevodu pomeni Rdeči brin. (Foto: osebni arhiv)

Tudi dober koktajl je lahko aperitiv

Večina Slovencev pred jedjo najraje poseže po za nas tipičnih aperitivih, denimo viljamovki ali raznih likerjih, po aperitivnih koktajlih pa zelo redko. Prav slednje bo skušal spremeniti Leščan Edin Halačević, svetovni podprvak v mešanju aperitivnih koktajlov.

Barman Edin svetuje Preprost aperitivni koktajl lahko zmešate tudi doma: bezgov sirup zalijete s penečim se vinom ali pa viskiju dodate limonin sok in sladkorni sirup.

Da slovenski mešalci koktajlov spadajo med najboljše na svetu, je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Pekingu potrdil Edin Halačević iz Lesc, ki je s koktajlom Juniper Rouge (v prevodu rdeči brin) postal svetovni podprvak v kategoriji aperitivnih koktajlov. »Moj cilj je bil, da se približam lanski uvrstitvi kolega Branka Lepoše, ki je bil drugi v kategoriji koktajlov iz penečih se vin. Na dan tekmovanja sem bil zelo sproščen, svoje strokovno delo sem opravil brez odbitih točk. Ocenjujejo tudi videz, aromo in okus koktajla. Komisija je očitno ocenila, da je to pravi okus za aperitiv oz. pijačo, ki jo postrežemo pred obrokom,« je zadovoljen Edin, ki se z mešanjem koktajlov ukvarja že sedemnajst let.

Aperitivni koktajli so običajno zmešani iz močnih žganih pijač, njihov cilj pa je spodbujanje teka. »To pomeni, da jih ne pijemo drugega za drugim, eden je čisto dovolj,« Edin svetuje zmernost. V drugem najboljšem aperitivnem koktajlu na svetu prevladuje gin, dodati je treba še suh martini, grand marnier in granatina sirup. »Sestavine premešam v kozarcu za mešanje, serviram pa ga v nizkem koktajl kozarcu. Aromo izboljšam s stiskom pomarančne lupine, za dekoracijo pa uporabim limonino in pomarančno lupino ter brinovo jagodo,« je razložil svetovni podprvak. Ko je razvil Juniper Rouge, ga je najprej dal poskusiti sodelavcem v šenčurski restavraciji Cubis, kasneje pa še kolegom v Društvu barmanov Slovenije. Pa njegove koktajle kdaj preskuša in ocenjuje tudi žena? »Verjetno bi rekla, da je kovačeva kobila bosa,« v smehu odvrne barman in nadaljuje: »Doma imam sicer veliko različnih pijač, a se z mešanjem ukvarjam predvsem v službi. Doslej sem razvil čez 50 koktajlov.«

Aperitivni koktajli so, ugotavlja Edin, med Slovenci precej slabo poznani. Tudi pri aperitivih se radi držimo tradicije, saj ponavadi posegamo po viljamovki, borovničkah, raznih likerjih. »Aperitivni koktjali so drugje v svetu precej bolj razširjeni, sploh v Ameriki. Slovenci sicer poznamo t. i. long drink koktajle: mojito, sex on the beach, pina colada, cuba libre …, da bi pa pred obrokom naročili dober aperitivni koktjal, recimo dry martini z olivo, se pa ne dogaja,« razlaga Edin, zato bo kot svetovni podprvak skušal čim bolj prispevati k promociji aperitivnih koktajlov. »Slovencem želim pokazati, da je tudi dober koktajl lahko aperitiv,« je odločen. Drugi najboljši aperitivni koktajl na svetu so že dodali na listo koktajlov v restavraciji Cubis, razmišljajo pa tudi o organizaciji večernih dogodkov, povezanih s koktajli.

Za mešanje pijač se je Edin navdušil že v najstniških letih ob znamenitem filmu Coctail z glavnim igralcem Tomom Cruisom. »Sam ne obvladam atraktivnega mešanja, steklenice bi zagotovo letele po tleh,« priznava v smehu. Njegovo ljubezen do mešanja koktajlov so spodbujali tudi v srednji gostinski šoli, vso podporo pa je, kot pravi, imel tudi kasneje na poklicni poti: v Vili Prešeren, kjer je bil štirinajst let vodja restavracije, v restavraciji na Blejskem gradu, ki jo je vodil leto in pol, in v že omenjeni restavraciji Cubis, kjer je začel delati predlani kot vodja izmene. Ob tem poudari še, da ga na uspešni poti barmana podpira tudi družina: žena Elvisa, ki je bila med glavnimi pobudniki za sprejem svetovnega podprvaka v Lescah, ter otroka Alvin in Lejla. Za mešanje pijač je že navdušil tudi šestletnega sina, ki na pikniku barmanov z vrstniki že tekmuje v mešanju otroških koktajlov ...

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. maj 2013 / 07:00

Veter poškodoval pet tisoč "kubikov" drevja

Zimski in spomladanski vetrovi so v gozdovih na območju Preddvora, Golnika in Tržiča podrli ali poškodovali okrog pet tisoč kubičnih metrov drevja. Lastniki morajo podrtijo pospraviti do konca maja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 24. maj 2019 / 22:35

Osem kmetij prejelo znak kakovosti

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejelo tudi osem kmetij s širšega gorenjskega območja.

Medvode / petek, 24. maj 2019 / 22:25

Festival kranjske klobase v Zbiljah

Zbilje – Jutri, 25. maja, bo ob Zbiljskem jezeru potekal Festival kranjske klobase. Začetek degustacij bo ob 11. uri. Ob 16. uri bo srečanje godb, ob 19. uri pa še nastop skupine Kokr Joe Band. Deg...

Medvode / petek, 24. maj 2019 / 22:24

V Medvodah na delu ekipe prve pomoči

Medvode – Izpostava URSZR Ljubljana, RKS Območno združenje Ljubljana in Občina Medvode organizirajo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Potekalo...

Slovenija / petek, 24. maj 2019 / 22:23

Pesem Smrtnikovih deklet

Tokratni pogled preko Karavank k sosedom, rojakom na Koroškem, začenjam v Železni Kapli. V tamkajšnji farni dvorani bodo jutri, 25. maja, ob pol osmih zvečer Smrtnikova dekleta, z njimi pa bodo na...

Šport / petek, 24. maj 2019 / 22:21

Kamničani v prednosti

Kranj – Vaterpolisti AVK Triglav in VD Kamnik bodo jutri v pokritem olimpijskem bazenu v Kranju odigrali drugo tekmo polfinala državnega članskega prvenstva tekmovalne sezone 2018/2019. Začela se b...