Tudi dober koktajl je lahko aperitiv
Večina Slovencev pred jedjo najraje poseže po za nas tipičnih aperitivih, denimo viljamovki ali raznih likerjih, po aperitivnih koktajlih pa zelo redko. Prav slednje bo skušal spremeniti Leščan Edin Halačević, svetovni podprvak v mešanju aperitivnih koktajlov.
Da slovenski mešalci koktajlov spadajo med najboljše na svetu, je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Pekingu potrdil Edin Halačević iz Lesc, ki je s koktajlom Juniper Rouge (v prevodu rdeči brin) postal svetovni podprvak v kategoriji aperitivnih koktajlov. »Moj cilj je bil, da se približam lanski uvrstitvi kolega Branka Lepoše, ki je bil drugi v kategoriji koktajlov iz penečih se vin. Na dan tekmovanja sem bil zelo sproščen, svoje strokovno delo sem opravil brez odbitih točk. Ocenjujejo tudi videz, aromo in okus koktajla. Komisija je očitno ocenila, da je to pravi okus za aperitiv oz. pijačo, ki jo postrežemo pred obrokom,« je zadovoljen Edin, ki se z mešanjem koktajlov ukvarja že sedemnajst let.
Aperitivni koktajli so običajno zmešani iz močnih žganih pijač, njihov cilj pa je spodbujanje teka. »To pomeni, da jih ne pijemo drugega za drugim, eden je čisto dovolj,« Edin svetuje zmernost. V drugem najboljšem aperitivnem koktajlu na svetu prevladuje gin, dodati je treba še suh martini, grand marnier in granatina sirup. »Sestavine premešam v kozarcu za mešanje, serviram pa ga v nizkem koktajl kozarcu. Aromo izboljšam s stiskom pomarančne lupine, za dekoracijo pa uporabim limonino in pomarančno lupino ter brinovo jagodo,« je razložil svetovni podprvak. Ko je razvil Juniper Rouge, ga je najprej dal poskusiti sodelavcem v šenčurski restavraciji Cubis, kasneje pa še kolegom v Društvu barmanov Slovenije. Pa njegove koktajle kdaj preskuša in ocenjuje tudi žena? »Verjetno bi rekla, da je kovačeva kobila bosa,« v smehu odvrne barman in nadaljuje: »Doma imam sicer veliko različnih pijač, a se z mešanjem ukvarjam predvsem v službi. Doslej sem razvil čez 50 koktajlov.«
Aperitivni koktajli so, ugotavlja Edin, med Slovenci precej slabo poznani. Tudi pri aperitivih se radi držimo tradicije, saj ponavadi posegamo po viljamovki, borovničkah, raznih likerjih. »Aperitivni koktjali so drugje v svetu precej bolj razširjeni, sploh v Ameriki. Slovenci sicer poznamo t. i. long drink koktajle: mojito, sex on the beach, pina colada, cuba libre …, da bi pa pred obrokom naročili dober aperitivni koktjal, recimo dry martini z olivo, se pa ne dogaja,« razlaga Edin, zato bo kot svetovni podprvak skušal čim bolj prispevati k promociji aperitivnih koktajlov. »Slovencem želim pokazati, da je tudi dober koktajl lahko aperitiv,« je odločen. Drugi najboljši aperitivni koktajl na svetu so že dodali na listo koktajlov v restavraciji Cubis, razmišljajo pa tudi o organizaciji večernih dogodkov, povezanih s koktajli.
Za mešanje pijač se je Edin navdušil že v najstniških letih ob znamenitem filmu Coctail z glavnim igralcem Tomom Cruisom. »Sam ne obvladam atraktivnega mešanja, steklenice bi zagotovo letele po tleh,« priznava v smehu. Njegovo ljubezen do mešanja koktajlov so spodbujali tudi v srednji gostinski šoli, vso podporo pa je, kot pravi, imel tudi kasneje na poklicni poti: v Vili Prešeren, kjer je bil štirinajst let vodja restavracije, v restavraciji na Blejskem gradu, ki jo je vodil leto in pol, in v že omenjeni restavraciji Cubis, kjer je začel delati predlani kot vodja izmene. Ob tem poudari še, da ga na uspešni poti barmana podpira tudi družina: žena Elvisa, ki je bila med glavnimi pobudniki za sprejem svetovnega podprvaka v Lescah, ter otroka Alvin in Lejla. Za mešanje pijač je že navdušil tudi šestletnega sina, ki na pikniku barmanov z vrstniki že tekmuje v mešanju otroških koktajlov ...