Kostanjev piknik doma

Ko v zraku zadiši po pečenih kostanjih, je dokončno jesen. »Castaneva sativa«, ki je nekoč veljala za hrano revežev, se v ježkastih ovojih ziblje na vejah v širokih krošnjah dreves, ki dosežejo tudi do 30 m. Hribovja med Črnim in Kaspijskim morjem so bila polna kostanjev. Rimljani so jih ustoličili na svojih tleh in Karel Veliki jih je velel saditi. Nemška mističarka in poznavalka zelišč Hildegarde von Bingen (1098-1179) je bila prepričana, da ima kostanj zelo dober vpliv na človeka. In ker nima glutena, je primeren za vse, ki imajo celiakijo. Pod Amiato, najvišjim vrhom Toskane, so kmetje izdelovali čudovite predmete iz kostanjevega lesa, mojstri za zasteklene vitrine so bili tudi Bretonci. V italijanskih trgovinah je mogoče kupiti kostanjevo moko, iz katere se scoprajo imenitne sladice. Kostanj skrbi tudi za družabnost. Kostanjevi pikniki! Ob slabi vremenski napovedi smo ga pripravili kar doma. Kostanjeva suita je bila sestavljena iz kostanjevega namaza, kostanjeve juhe s bučo hokaido, spodaj omenjenih jedi in kostanjeve torte po češko.

Kostanjevi zrezki

Za 4 osebe potrebujemo:

250 g zmletega mešanega mesa

250 g kuhanega kostanja

2 šalotki

1 strok česna

1 žlico peteršilja

1 žličko suhega majarona

1 žličko sladke paprike

pol žličke ostre paprike (po želji)

sol

1 jajce

2-3 žlice drobtin

olje za peko

Kostanj križno zarežemo na ploski strani in ga kuhamo v slanem kropu 10-12 minut. Odcedimo in čim bolj toplega olupimo ter sesekljamo. Olupimo šalotko in česen, operemo in osušimo peteršilj ter vse troje drobno sesekljamo. V skledi zmešamo zmleto meso s čebulo, česnom, peteršiljem, majaronom, sladko (in ostro) papriko in jajcem. Dodamo polovico nasekljanega kostanja, drobtine in solimo. Na krožnik damo preostalo polovico kostanja, oblikujemo 8 majhnih ali 4 večje zrezke, jih povaljamo v kostanju in zlato rumeno spečemo na ne prevročem olju. Postrežemo z zeleno solato in pire krompirjem.

Rdeče zelje z maroniji

Za 4 osebe potrebujemo:

1 glavico rdečega zelja (1 kg)

1 čebulo

1 veliko jabolko, najboljši je boskop

3 žlice olja, lahko tudi račje ali gosje masti

4-5 žlic dobrega vinskega kisa

100 ml rdečega vina

sol, poper

2 žlici brusnične marmelade

2 žlici worsterske omake

250 g kuhanih maronijev

2 žlici sladkorja

1 žlico masla

Zeljnato glavo razrežemo na štiri dele in izrežemo stržen. Četrtinke zrežemo na 3 cm dolge kosce. Jabolko olupimo, razpeščičimo in zrežemo na majhne koščke. V kozici segrejemo maščobo, na njej steklasto prepražimo čebulo - porjaveti ne sme, in dodamo zelje, jabolko, kis in vino. Solimo in popramo po okusu. Dušimo 40 minut. Če je treba, dodamo malo vode. Deset minut, preden je zelje zdušeno, segrejemo v ponvici sladkor, da porjavi. Nato ponvico potegnemo z ognja in dodamo maslo, da se speni. Previdno dodamo maronije, potisnemo ponvico nazaj na ogenj, previdno obračamo kostanje, dokler se karamel ne stopi. Dušenemu zelju primešamo 2 žlici brusnične marmelade, 2 žlici worsterske omake in kostanj. Ponudimo s svinjsko pečenko, pečeno gosko ali raco ali s čim prekajenim in kuhanim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Krokodil iz Odese

Zala Julija je v roke najprej dobila malega krokodilčka, sledila je činčila, na koncu pa je v naročju pocrkljala še zajčka.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zvestoba navijačev, dolga desetletja

Polde Strajnar: »Spominjam se, da me oče peljal na prvo tekmo pred 50 leti. Takrat je bil nasprotnik Jeseničanov Partizan. Bilo je še na tribuni brez strehe....

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Postali smo prava hokejska ekipa

Tako pravi predsednik HK Acroni Jesenice Dimitrij Piciga, ki je vodenje kluba prevzel pred začetkom zadnje sezone.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Legenda Boris Čebulj

"Igrali smo s srcem," pravi Boris Čebulj, eden od prve šampionske generacije jeseniških hokejistov, ki so leta 1957 prvič postali državni prvaki.

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Zdaj se hokej igra na višji ravni

Prišel je čas za prenovo hokejske dvorane, pravi nekdanji hokejist Silvo Poljanšek

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Bine še vedno zabija gole!

Legendarni Albin Felc se še ni poslovil od ledu.