Od kralja do kralja s soljo
Tschlin, majhna občina v Engadinu, v trikotniku Italija-Švica-Avstrija. Kraj, ker je prvi jezik retoromanščina. 'Sončne terase nad reko Inn. Turizem po pravšnji meri.' Tako prospekt! Kakšno sonce, nad terasami slapovi vode. Lije, nebeška tolkala so oglušujoča. »Če dobiva prenočišče, ne bom vozil naprej,« reče Izbrani. V gostišču naju razvedrijo z ohcetno župico in krompirjem iz krušne peči. Za požirek sonca poskrbi dobro tschlinsko pivo, 'biera engiadinaisa'. Večer pri križankah in švicarskih pravljicah. Ena mi je še posebej všeč, nekakšna inačica Pepelke. O kralju, ki je imel tri hčere in je hotel zvedeti, kako rade ga imajo. Prva - tako rada te imam kot svoje oči, druga - tako rada te imam kot samo sebe, tretja - tako rada te imam kot sol. In tretjo oče nažene. Ko dekle jokaje blodi po svetu, se spotoma potoži ribi, ki ji svetuje, naj pri kralju tiste dežele prosi za delo. Riba ji da še tri škatle, rekoč, da jih sme odpreti samo takrat, kadar pojde k maši. Tretja hčerka postane pomivalka posode v gradu. Prvo nedeljo pred mašo odpre škatlo. Kakšna svilena obleka! Videč, da jo kralj gleda, jo dekle po maši brž ucvre v grad. Naslednjo nedeljo v še lepši obleki se deklica kralju ne izmuzne in prizna, da je samo pomivalka. A kralj jo vseeno zaprosi. Tisto nedeljo, ko deklica odpre tretjo škatlo, je v njej zlata obleka. Med gosti, ki pridejo na poročno gostijo, je tudi dekličin oče. Nevesta skrivaj ukaže, da hrane ne smejo soliti, in svatje, tudi stari kralj, ki je ne prepozna, se pritožujejo, kako plehke so jedi. Nevesta reče kralju: »Tako rada vas imam kot sol.« Kralj prepozna hčer in svojo zmoto, se pokesa in preživi starost pri mladem paru. - Naslednje jutro nenapovedana pravljica. Sonce na nebu.
Engadinska ohcetna župa
Engadiner Hochzeitsuppe
Za 4 osebe potrebujemo:
80 g slanine
narezane na rezine ali kocke
1 čebulico
1 žlico masla
80 g korenja
80 g zelene
80 g pora
1 l čiste mesne juhe
1 dl sladke smetane
1 rumenjak
sol, poper
muškat
2 rezini belega kruha
1 žlico sesekljanega peteršilja
Slanino popražimo na malo masla in dodamo drobno sesekljano čebulo. Zeleno in korenček narežemo na majhne kocke, por na trakce in dodamo k slanini. Pražimo na ne premočnem ognju 5 minut. Dolijemo juho in kuhamo, da je zelenjava še malce na zob. Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kockice in opečemo na maslu.
Smetano stepemo in dobro zmešamo z rumenjakom. Lonec potegnemo z ognja in v juho vmešamo jajčno zmes. Solimo, popramo in začinimo še s ščepcem muškata. Juho damo v ogrete krožnike in potresemo s kruhovimi kockami in peteršiljem.
Krompir iz krušne peči
Plain in pigna
Za 4 osebe potrebujemo:
1 kg olupljenega
naribanega krompirja
3 žlice moke
1 žlico kuhane polente zrezane na kocke
150 šunke ali dobre klobase
1 - 1/2 dl mleka
rezine slanine
sol in poper po okusu
Krompir grobo naribamo. Primeren pekač obložimo z rezinami slanine. Zmešamo krompir, moko, polento in šunko ali salamo in damo v pekač. Prelijemo z mlekom in pečemo približno 50 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Po starem postrežemo z brusnicami ali s čežano. Po novem je dobrodošla tudi solata.