Nasveti za poletne dni

Pri načrtovanju počitnic v poletnih dneh moramo pomisliti tudi na izdelke za preprečevanje ali odpravljanje manjših zdravstvenih težavin ustrezno zaščito pred sončnimi žarki. V lekarni vam bomo znali svetovati, na kaj morate biti pozorni pri počitniški lekarni.

Kaj sodi v počitniško lekarno?

1. Izdelki za zaščito pred soncem s primernim zaščitnim faktorjem, pripravki za nego po sončenju in za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah

Upoštevati moramo, da le z enakomernim nanosom dovolj debele plasti izdelka za zaščito pred soncem na celotno površino kože, izbiro dovolj visokih zaščitnih faktorjev ter zmernim izpostavljanjem soncu dosežemo zaščito kože pred negativnimi vplivi sončnih žarkov!

 

2. Sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov in drugih insektov ter pripravki za odpravljanje težav po piku

 

3. Zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav:

- tablete proti potovalni slabosti

- zdravila, ki jih uporabljamo pri zastrupitvi s hrano in driski

- peroralna rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli in vode pri driski, bruhanju, močnemu znojenju in hujših fizičnih naporih

- zdravilo za ublažitev alergijskih težav pri osebah, ki so nagnjene k preobčutljivosti za sonce, pike, hrano, ožigalkarje

- zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, za odpravo bolečin v mišicah in sklepih, glavobola ali zobobola

- zdravila za lajšanje želodčnih težav

- odvajala za primer zaprtja

- zdravila za vneto grlo

Vsa našteta zdravila lahko dobite v lekarnah tudi brez recepta, kjer vam bomo svetovali o pravilni in varni uporabi teh zdravil. Ne pozabite vzeti s seboj tudi priloženih navodil za uporabo zdravila.

 

4. Zdravila, ki jih morate redno jemati in vam jih predpiše vaš osebni zdravnik

Posvetujte se z zdravnikom, da jih boste imeli v zadostni količini. Pri potovanjih v določene države sveta se pri prehodu državne meje zahteva posebno potrdilo o jemanju zdravil, zato povprašajte svojega zdravnika, ali je potrebno takšno pisno potrdilo tudi pri vaši bolezni in zdravilih oz. pripomočkih, ki jih uporabljate.

 

5. Osnovna sredstva za prvo pomoč

- razkužilo za rane, mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, škarje, pinceta, varnostne zaponke, trikotna ruta, pinceta za klope, termometer

 

6. Veljavna kartica zdravstvenega zavarovanja

Za tujino je potrebno posebno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju.

 

Kaj je potrebno upoštevati pri pripravi počitniške lekarne?

Pri izbiri je potrebno upoštevati:

- starost in zdravstveno stanje dopustnika oz. popotnika,

- način in trajanje potovanja ter kraj potovanja,

- razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe.

 

Če se odpravljamo na počitnice z otroki …

Še posebej skrbno pripravimo počitniško lekarno, ko gredo na počitnice ali potovanje tudi otroci, nosečnice ali doječe matere. Razmisliti je potrebno tudi o vseh morebitnih zdravstvenih težavah, ki lahko nastanejo, in o možnostih za odpravo teh težav. Zdravstvene težave in uporaba zdravil, še posebej pri otrocih, nosečnicah in doječih materah zahtevajo še posebno pozornost, zato se je potrebno hitreje odločati za obisk zdravnika. Svetujemo posvet z zdravnikom oz. s pediatrom že pred odhodom na počitnice.

 

Če se odpravljamo na daljša potovanja, v eksotične kraje …

Pri daljših počitnicah, zahtevnejših potovanjih, potovanjih v kraje, kjer je pogosto slab dostop do zdravniške oskrbe in zdravil, je potrebno počitniško lekarno dopolniti v potovalno lekarno. Izbor zdravil je potrebno prilagoditi vsakemu posamezniku tudi glede na njegovo znanje in izkušnje iz preteklih potovanj. Za več informacij o potrebnih zdravilih na potovanju naj se popotnik obrne na osebnega zdravnika, na Inštitut za zavarovanje zdravja ali na območni Zavod za zdravstveno varstvo. V okviru teh ambulant so na voljo tudi vse informacije v zvezi z obveznim cepljenjem in zaščito z zdravili na potovanju (npr. z antimalariki) ter obveznimi potrdili o cepljenju. Cepljenja potrebujejo določen čas, zato svetujemo popotnikom, da obiščejo ambulanto vsaj 8 tednov pred načrtovano potjo.

 

Popotniki tudi pogosto kupujejo zdravila v tujini. Predvsem v nekaterih azijskih in latinskoameriških državah je možno kupiti zdravila, ki so sicer v Evropi in ZDA dosegljiva izključno na zdravniški recept, imajo lahko tudi nižje cene … Ta zdravila so običajno brez navodil in opozoril, lahko so sumljivega izvora oz. ponaredki, zato tovrsten nakup zdravil odsvetujemo. Če se popotnik vseeno mora odločiti za tovrsten nakup zdravila, naj bo pozoren, da bo zdravilo kupil v lekarni pri farmacevtu, ki mu bo tudi ustrezno svetoval glede uporabe zdravila.

 

Kako pravilno hranimo počitniško lekarno?

Vsa zdravila in druga sredstva, ki sodijo v počitniško lekarno, je najbolje hraniti na enem mestu, najbolje v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Pazimo na primerno temperaturo shranjevanja zdravil, ki običajno ne sme biti višja od 25 stopinj Celzija. Posebna pozornost je potrebna pri shranjevanju tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (insulini …).

 

Vsa zdravila hranimo v originalni embalaži, skupaj s priloženim navodilom za uporabo. Pri vseh zdravilih že pri pripravi počitniške lekarne preverimo datume roka uporabnosti zdravil. Počitniško lekarno shranjujemo nedosegljivo otrokom. Počitniška lekarna naj bo del osebne prtljage.

 

Kako izbrati najustreznejši izdelek za zaščito pred soncem?

Varovalni izdelki za zaščito pred soncem imajo glede na učinkovitost in koncentracijo UV filtrov različen UV faktor. Ta nam pove, kolikokrat dlje smo lahko na soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Izdelki naj vsebujejo visoko UVA in UVB zaščito in naj bodo odporni na vodo. Še posebej skrbno izberemo izdelke za otroško kožo.

 

Pripravki, ki vsebujejo dišave, konzervanse in organske UV filtre, predstavljajo večje tveganje za nastanek preobčutljivostne reakcije na koži. Dodatek vitaminov E in C lahko poveča učinkovitost izdelkov in njihovo obstojnost.

 

V lekarni vam bomo znali svetovati primeren izdelek za sončenje, saj poznamo tako delovanje človeškega organizma kot sestavo in vlogo posameznih sestavin v izdelkih.

 

V kombinaciji s sončnimi žarki lahko zelo hude preobčutljivosti na koži povzročajo tudi nekatera zdravila, zato preverite vpliv sončenja v primeru jemanja zdravil v lekarni.

 

Želimo vam lepe počitniške dni.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 25. julij 2015 / 14:39

Reševali so s sedežnice

Šlo je le za vajo, ki so jo v začetku tedna na prenovljeni dvosedežnici izvedli predstavniki Društva gorska reševalna služba Kamnik in družbe Velika planina.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 22. november 2015 / 13:43

Nov resničnostni šov Bilo je nekoč

Na Planet TV bodo spomladi predvajali nov resničnostni šov Bilo je nekoč, ki bo postavljen v daljno preteklost, tekmovalci pa se bodo borili za 50.000 evrov.

Razvedrilo / nedelja, 22. november 2015 / 13:40

Piratsko-čarodejski spektakel

Večletno uspešno sodelovanje med Kulturnim domom Gorica in agencijo PijaR se nadaljuje. V zadnjih letih se je tako tamkajšnjim zamejskim Slovencem predstavila že vrsta slovenskih gledaliških ustvar...

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 22. november 2015 / 10:27

Skrb za svojca v domačem okolju

Gorenja vas, Železniki – Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka v sodelovanju z občinama Gorenja vas - Poljane in Železniki organizira dve delavnici pod naslovom kako skrbeti za nepokr...

Gospodarstvo / nedelja, 22. november 2015 / 10:26

Na sodišču prva tožba zaradi posojila v frankih

Kranj – V ponedeljek se bo na mariborskem okrožnem sodišču začela prva sodna obravnava v tožbi enega od kreditojemalcev posojil v švicarskih frankih, in sicer zoper Novo Kreditno banko Maribor, so...

Zanimivosti / nedelja, 22. november 2015 / 10:25

Dobimo se deset čez pet

Skupina devetih učencev, ki so v radovljiško osnovno šolo letos prišli iz Makedonije, Rusije, Bosne in Hercegovine ter Kosova, se je prejšnji teden intenzivno učila slovensko. Navdušeni nad življenjem...