Aplavz zlatemu utopljencu

Kreta je zemlji ime, na sredi škrlatnega morja, lepi in plodni, z valovi obdani ...,« pravi slepi grški pesnik Homer v Odiseji. Zbogom, lepotica! Naju vabi Santorin, zapeljivi arhipelag kakšnih sedemdeset morskih milj severno. Na otoku Thiri, oblikovanemu kot srp, se na zahodni strani dvigajo ostre črno rdečkaste pečine s tenkimi vodoravnimi belimi plastmi od 150–350 m nad kaldero, zalitim vulkanskim kraterjem. Na vrhu teh pečin kot neznanske jate galebov lebdijo bele vasi z modrimi kupolami kapelic, z modrimi vrati in ograjami ter stoli v kafenionu ter košatimi rdečimi bugenvilijami ... Po strašnem minojskem izbruhu okoli 1600 pred našim štetjem so se potresi skozi stoletja vrstili, zadnji leta 1956 je močno prizadel otok, še posebej vas Oio (izgovori se Io), ki je danes vsa obnovljena in kot velikanska bleščeča pajkova mreža vabi turistične mušice v vinske kleti, na bližnje plaže s črnim peskom, v zlatarne in spominkarne ... ter na vsakodnevno kolosalno predstavo sončnega zahoda. S starega kastela je pogled najbolj veličasten. In ko kot stopljeno zlato žareča obla skozi mavrične barve kaldere in obzorja zdrsne v globočino, verniki sonca zaploskajo in se razvalovijo: pohajkovat, nakupovat, ljubit ali večerjat ... S pogledom na vulkan so cene zasoljene, a se enako dobro je s pogledom na kozarec assyrtika, suhega belega vinčka tudi z manj spektakularnim razgledom.

Paradižnikovi zrezki

Tomatokeftedes

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g češnjevcev

2 srednje veliki čebuli

6 vejic mete

3 vejice peteršilja

2 žlici oljčnega olja

olje za cvrtje

140-150 g moke

sol, poper

8 črnih oliv

4 majhne češnjevce

4 lističe mete za užiten okras

Paradižnike operemo, osušimo, izrežemo pecelj in s paličnim mešalnikom grobo zmeljemo. Čebulo olupimo in sesekljamo na res drobne kockice. Meto in peteršilj splaknemo, osušimo in sesekljamo. Paradižnik zmešamo z zelišči in čebulo, dodamo 2 žlici oljčnega olja in toliko moke, da zmes lahko oblikujemo. Solimo in popramo. V ponvi segrejemo olje. Z jedilno žlico oblikujemo kepice, jih polagamo v olje in sploščimo ter po obeh straneh pečemo 3-4 minute, da so zlato rumene. Odcedimo na kuhinjskem papirju. Na štiri krožnike razporedimo olive in na pol prerezane češnjevce, dodamo zrezke in postrežemo z zeleno solato.

Pomarančna solata s svežimi figami

Za 4 osebe potrebujemo:

2 pomaranči

4 sveže fige

1-2 žlici medu

najboljši je timijanov

1 neškropljeno pomarančo

20 ml metaxe

200 g vaniljinega sladoleda

4 lističe melise za okras

Če ni sezona fig, lahko uporabimo breskve. Pomarančo olupimo tako, da odstranimo vso belo kožico. Fige na hitro splaknemo in osušimo. Oboje narežemo na tenke kolobarčke. Pomarančo ostrgamo in iztisnemo sok. Zmešamo pomarančno lupino in sok, med in metaxo. Na krožnike razporedimo rezine sadja, pokapljamo z medeno mešanico, dodamo sladoled in liste melise za okras. Grške sladice so zelo sladke, zato količino medu prilagodimo svojemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 9. januar 2018 / 17:46

Zmaga ob jubileju

Hokejisti Jesenic so dobili sobotni derbi z Olimpijo. Konec tedna bo že nov, na katerem bodo obeležili sedemdeset let klubskega hokeja.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Izseljenci igrajo v Sloveniji

Na gostovanje v Slovenijo prihaja slovenska gledališka skupina Naš dom iz San Justa v Argentini. Slovenski ljubitelji gledališča so pod vodstvom režiserja Blaža Mikliča postavili na...

Mularija / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Največ ´zajčkov´ v Besnici

Petošolci s podružnične šole Besnica so regijski zmagovalci tekmovanja za najbolj čiste zobe.

Prosti čas / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Poletna kozmetika in ličila

Potrebe naše kože se v vročih poletnih dneh razlikujejo od tistih pozimi, zato je pomembno, da so vaši negovalni produkti ter nega prilagojeni poletnemu času.

Kronika / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Poljak padel v globel

Med vračanjem s Prisanka je v nedeljo na brezpotje zašel par poljskih planincev. Moški je pri tem padel sedemdeset metrov nižje in se smrtno ponesrečil.

Zanimivosti / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Anketa: Ceste so obupne

Na srečanju z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem v Bohinju so ga župani alpskih občin opozorili predvsem na slabe prometne povezave v teh krajih. O dotrajanih cestah v Bohinju pa so na zadnji seji gov...