Priznanja gorenjskim mesarijam

Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov sta po tri šampione kakovosti prejela podjetji Meso Kamnik in Nimrod Škofja Loka.

Kranj - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 50. mednarodni kmetijsko živilski sejem predstavili rezultate ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Ocenjevanje svežega mesa je potekalo 17. maja v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani, ocenjevanje mesnih izdelkov pa 20. junija v Radgoni. Sedemintrideset podjetij iz Slovenije, s Hrvaškega in iz Avstrije je na ocenjevanje dalo 207 izdelkov. Najvišje priznanje, to je naziv nosilec kakovosti, je prejela Pivka Perutninarstvo, ki je dobila tudi priznanja za inovatorstvo, za varne mesnine in za tržno ponudbo svežega mesa. Devet izdelkov oz. kolekcij izdelkov, ki so na zadnjih treh ocenjevanjih prejeli zlato medaljo, je dobilo naziv šampion kakovosti. Meso Kamnik je prejelo tri šampione - za kolekcijo polpripravljenih jedi ter za kuhan in pečen pršut Anton, škofjeloški Nimrod prav tako tri - za kolekcije (mikro, sveže) Jelen, Divji prašič in Srna. Podjetje Meso Kamnik je poleg šampionov dobilo še štiri zlate medalje, tri srebrne in dve srebrni za tržno ponudbo, podjetje Nimrod pa še tri zlate medalje za tržno ponudbo. Od gorenjskih mesarij je Mesarija Anton Arvaj iz Britofa dobila štiri zlate medalje, dve srebrni in eno bronasto, Čadež z Visokega šest zlatih, eno srebrno in pet bronastih, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa dve zlati medalji, štiri srebrne in dve bronasti.

Kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender z Biotehniške fakultete v Ljubljani, so na ocenjevanju svežega mesa ugotavljali vse boljšo ponudbo različnega divjačinskega mesa in mesa perutnine, pogrešali pa so jagnjetino, še več posebnih vrst mesa, ponudbo svežih pakiranih rib ter izdelke t. i. makrokonfekcioniranega mesa. Pri čevapčičih, pleskavicah in klobasicah v nekaterih primerih motijo stabilizatorji in ojačevalci okusa, ki po mnenju komisije ne prispevajo k boljši senzorični kakovosti.

Na ocenjevanju mesnih izdelkov so ugotavljali, da se kakovost slovenskih izdelkov izboljšuje in da se lahko merijo s tujimi na našem trgu. Komisija je okušala nekatere odlične klasične mesnine, kot so mortadele, kuhani in pečeni pršuti ter perutninske barjene klobase, pa tudi nekatere izdelke z manj običajnimi dodatki (bučna semena, tartufi), je dejal Žlender in dodal, da je bila med izdelki na ocenjevanju desetina novih, pri tem pa so največ inovativnosti ugotavljali pri polizdelkih iz mletega mesa za pripravo mesnih prilivov, mesnih juh in mesnin z dodatkom špargljev. V skupini varnih mesnin so prevladovali lahki izdelki z malo maščob in izdelki »brez kemije« oz. brez e-jev - aditivov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

Zelje

Zelje je gotovo najbolj razširjena kapusnica, je ena najstarejših vrtnin na svetu in ljudje so ga že od nekdaj cenili predvsem zaradi vitaminov in drugih pozitivnih učinkov.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / petek, 23. september 2016 / 16:13

Večerni navdihi na Strmolu

Dvorje – JGZ Brdo v sodelovanju z Ustanovo Gallus in Klubom Liberius Cerklje prireja Večerne navdihe v Kavarni Strmol, na katerih bodo gostili mlade perspektivne glasbenike. Prvi večerni navdih bo...

Kamnik / petek, 23. september 2016 / 15:39

Tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža

Kamniška Bistrica – Člani Turističnega društva Kamniška Bis­trica vabijo na 2. tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, imenovano tudi Halo na finfranje! Tekmovanje, v katerem se bodo pomerile štiri...

Gospodarstvo / petek, 23. september 2016 / 13:44

Dan odprtih vrat ekološke kmetije Porta

Ovsiše – Ekološka kmetija Porta z Ovsiš pri Podnartu bo v nedeljo, 25. septembra, pripravila tradicionalni, že dvanajsti dan odprtih vrat, na kateri se bo predstavilo še šest drugih kmetij in čebel...

Gorenjska / petek, 23. september 2016 / 16:00

Začel se je Socialni teden

Kranj – Od 22. septembra do 1. oktobra pod okriljem nevladne organizacije Socialna akademija poteka Socialni teden 2016. V Sloveniji se dogaja že osmič, po vsej državi pa se bo pod geslom Slovenija...

Mengeš / petek, 23. september 2016 / 15:52

Pester konec tedna v Mengšu

Mengeš – Od danes do nedelje bo v mengeškem športnem parku in drevoredu potekal že 24. Mihaelov sejem v organizaciji Kulturnega društva Mihaelov sejem in podjetja Toma prireditve. Na stojnicah bodo...