Priznanja gorenjskim mesarijam

Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov sta po tri šampione kakovosti prejela podjetji Meso Kamnik in Nimrod Škofja Loka.

Kranj - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 50. mednarodni kmetijsko živilski sejem predstavili rezultate ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Ocenjevanje svežega mesa je potekalo 17. maja v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani, ocenjevanje mesnih izdelkov pa 20. junija v Radgoni. Sedemintrideset podjetij iz Slovenije, s Hrvaškega in iz Avstrije je na ocenjevanje dalo 207 izdelkov. Najvišje priznanje, to je naziv nosilec kakovosti, je prejela Pivka Perutninarstvo, ki je dobila tudi priznanja za inovatorstvo, za varne mesnine in za tržno ponudbo svežega mesa. Devet izdelkov oz. kolekcij izdelkov, ki so na zadnjih treh ocenjevanjih prejeli zlato medaljo, je dobilo naziv šampion kakovosti. Meso Kamnik je prejelo tri šampione - za kolekcijo polpripravljenih jedi ter za kuhan in pečen pršut Anton, škofjeloški Nimrod prav tako tri - za kolekcije (mikro, sveže) Jelen, Divji prašič in Srna. Podjetje Meso Kamnik je poleg šampionov dobilo še štiri zlate medalje, tri srebrne in dve srebrni za tržno ponudbo, podjetje Nimrod pa še tri zlate medalje za tržno ponudbo. Od gorenjskih mesarij je Mesarija Anton Arvaj iz Britofa dobila štiri zlate medalje, dve srebrni in eno bronasto, Čadež z Visokega šest zlatih, eno srebrno in pet bronastih, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa dve zlati medalji, štiri srebrne in dve bronasti.

Kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender z Biotehniške fakultete v Ljubljani, so na ocenjevanju svežega mesa ugotavljali vse boljšo ponudbo različnega divjačinskega mesa in mesa perutnine, pogrešali pa so jagnjetino, še več posebnih vrst mesa, ponudbo svežih pakiranih rib ter izdelke t. i. makrokonfekcioniranega mesa. Pri čevapčičih, pleskavicah in klobasicah v nekaterih primerih motijo stabilizatorji in ojačevalci okusa, ki po mnenju komisije ne prispevajo k boljši senzorični kakovosti.

Na ocenjevanju mesnih izdelkov so ugotavljali, da se kakovost slovenskih izdelkov izboljšuje in da se lahko merijo s tujimi na našem trgu. Komisija je okušala nekatere odlične klasične mesnine, kot so mortadele, kuhani in pečeni pršuti ter perutninske barjene klobase, pa tudi nekatere izdelke z manj običajnimi dodatki (bučna semena, tartufi), je dejal Žlender in dodal, da je bila med izdelki na ocenjevanju desetina novih, pri tem pa so največ inovativnosti ugotavljali pri polizdelkih iz mletega mesa za pripravo mesnih prilivov, mesnih juh in mesnin z dodatkom špargljev. V skupini varnih mesnin so prevladovali lahki izdelki z malo maščob in izdelki »brez kemije« oz. brez e-jev - aditivov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:33

Zaposleni izkusili svet demence

V tržiškem Domu Petra Uzarja so imeli zanimivo izobraževanje, saj so svet demence izkusili zaposleni, ki izvajajo nego in oskrbo v domu.

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 1. maj 2020 / 19:35

Zame ste pravi junaki

Predsednik Borut Pahor je v torek obiskal Dom starejših v Naklem. Spodbudil je stanovalce in zaposlene, da jim gre dobro in da tudi delajo dobro: temeljito in srčno.

Radovljica / petek, 1. maj 2020 / 19:31

Spet dovoljena uporaba atletskega stadiona

Radovljica – Od srede je – ob strogih pogojih in v omejenem obsegu – spet dovoljena uporaba atletskega stadiona pri osnovni šoli v Radovljici. Do nadaljnjega bo objekt odprt od ponedeljka do petka...

Bled / petek, 1. maj 2020 / 19:31

Dobre želje z vsega sveta

Bled – Turizem Bled je na svoji spletni strani www.bled.si pozval ljudi po vsem svetu, ki so že obiskali Bled, naj delijo svoje vtise in spomine. Vsak dan tako prejmejo kopico pošte z vsega sveta –...

Slovenija / petek, 1. maj 2020 / 19:30

Utihnila je vas …

»Utihnile so ptice, utihnila je vas …« je naslov knjige, v kateri je Ana Jug Olip, Užnikova iz Sel na Koroškem, opisala svoje spomine na čas nacizma, na izseljevanje zavednih slovenskih družin apri...

Nasveti / petek, 1. maj 2020 / 19:28

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)