Wecejček v džungli
Guatemala, nedaleč od očarljive Antigue. Našega vodnika kličemo nadvojvoda Yanés, se sliši bolj špansko kot Janez. Kombi poskakuje po kolovozu mimo table »Valhalla – Finca Macadamia«. Ampak kaj dela Valhalla iz germanske mitologije, boga Odina dvorana za padle junake, v tropskem pragozdu? Raziskovalna postaja, kjer gojijo drevesa macadamia, načrtno pomaga okoliškim kmetom, saj si z vzgojo podarjenih dreves izboljšujejo vsakdanjik. In na ogromnih posekah spet rastejo drevesa, ki zmanjšujejo količino ogljikovega dioksida v zraku.
Pridelovanje macadamie je po zaslugi lastnikov Emily in Lorenza Gottschamer od 1984 preprosto in učinkovito. Macadamia je zakon za kozmetično industrijo. A še bolj kot ob milih, oljih, doma narejeni čokoladi in kratki masaži obraza, je »oh in ah« slišati, ko odkrijemo pragozdni wecejček, ki normalno funkcionira v hiški iz trstike. Pod umivalnikom se bohotijo praproti, posodica za milo je v objemu belih orhidej, na kotličku se bohoti skleda z rdečimi, koš za odpadke tiči med zelenjem ... Ni treba umetnih vonjav. Tudi v večerni Antigui ne, kjer se vonj po rožah meša z vonjem, ki vznemirja brbončice. Odkrijem novo ljubezen. Ananas na žaru ...
Ananas z medom
Piña con miel
Za 4 osebe potrebujemo: 1 ananas (1 kg), 50 g medu, 1 žlico trsnega sladkorja, 1 neškropljeno pomarančo, 1 žlico naribanega ingverja, veliko vejico melise (vsaj 20 lističev), lesena nabodala, posodo iz alu folije, lističe melise za okras, 4 kepice vanilijevega sladoleda.
Lesena nabodala damo za pol ure v toplo vodo. Ingver, pomarančni sok in nastrgano pomarančno lupino ter med zmešamo v skledici. Narezane lističe melise in sladkor stremo v terilniku in dodamo k marinadi. Ananas olupimo, prerežemo na pol, izrežemo stržen in zrežemo na 3 cm velike koščke. Na vsako nabodalce nataknemo 5-6 koščkov ananasa in z vseh strani opečemo, vendar ne na direktnem ognju. Pečen ananas dobro namažemo z marinado in postrežemo s sladoledom. Če so na pikniku samo odrasli, lahko pol pomarančnega soka nadomestimo s tequilo.
Ananas s cimetom
Piña con canela
Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin ananasa, lahko tudi iz konzerve, 2 žlici mehkega masla, 1 neškropljeno limeto, cimet, alu folijo; za kokosovo kremo: 100 g kokosove moke, 200 ml sladke smetane, 200 ml gostega jogurta, 2 zavitka vanilijevega sladkorja ali 2 žlici agavinega sirupa, 1 utrjevalec za smetano po želji.
Ananas olupimo, prerežemo na pol, izdolbemo stržen in sadež narežemo na 1 cm debele rezine. Pustimo, da se odtečejo. Naribamo limetino lupinico in iztisnemo sok. Narežemo alu folijo in s pomočjo kozarca, ki ima dno kot skupaj stisnjena polobročka ananasa, naredimo okrogle košarice. Dno premažemo z mehkim maslom in posujemo s sladkorjem. Nato položimo nanj dva režnja tako, da se stikata, ju poškropimo z limetinim sokom in potresemo s cimetom. Spečemo na žaru. Postrežemo s pistacijevim sladoledom ali kokosovo kremo.
Kokos prepražimo brez maščobe. Sladko smetano stepamo in počasi dodajamo sladkor ali agavin sirup in limetino lupinico. Nato vanjo vmešamo jogurt in prepražen kokos.