Šampione delajo tudi na Gorenjskem
Kranj - V okviru priprav na petdeseti mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je od 5. do 8. junija potekalo ocenjevanje kakovosti mleka in mlečnih izdelkov. Devetindvajset izdelovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije je na ocenjevanje dalo skupno 161 vzorcev. Strokovna komisija je enajstim izdelkom podelila šampionski naziv, med drugim tudi eko mascarponu iz Biotehniškega centra Naklo in siru Rougette, ki ga je na ocenjevanje dalo podjetje Käserei Champignon Hofmeister iz Trzina. Biotehniški center bo na sejmu, ki bo od 25. do 30. avgusta, prejel poleg šampiona še veliko zlato medaljo za eko skuto, trzinsko podjetje pa še veliko zlato medaljo za sir Montagnolo in sir Dor Blu. Bohinjska sirarna iz Srednje vasi bo dobila zlato medaljo za Bohinjski sir, sirarna Pr' Prangarčk z Broda v Bohinju pa srebrno medaljo za trdi sir za rezanje Prangarčk.
Kot je po ocenjevanju povedal predsednik strokovne komisije prof. dr. Bogdan Perko z Inštituta za mlekarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, je člane komisije in organizatorje navdušilo doslej največje število izdelkov na ocenjevanju pa tudi njihova kakovost, ki so jo potrdile visoke ocene. Veliko je bilo izdelkov, ki jim komisija ni odbila niti ene točke in so bili nagrajeni z veliko zlato medaljo. Ker so mlekarne dale v preizkus strokovnjakom le najboljše izdelke, jih veliko število priznanj niti ne preseneča.