Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. december 2008 / 07:00

Elektro Gorenjska ponuja popust

Kranj - Iz gorenjskega distributerja električne energije, družbe Elektro Gorenjska, so sporočili, da s 1. januarjem uvajajo 18-odstotni popust na dodatek za storitev vodenja raču...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 14. november 2008 / 07:00

Spominjajo se konca prve svetovne vojne

Ukanc - Letos je minilo devetdeset let od konca prve svetovne vojne. V torek, ob obletnici sklenitve premirja, je bila na vrhu Krna spominska slovesnost, na kateri je okoli dvajs...

GG Plus / petek, 14. november 2008 / 07:00

Liki živali in ljudi v lesu

Pod slemenom v Križah živita zanimiva soseda. Tretje leto ju druži rezbarstvo, ki je njun najljubši konjiček. Svoje izdelke predstavljata na razstavi trzinskih rezbarjev v Tržiču. Peter Guček in Ivan...

Slovenija / petek, 14. november 2008 / 07:00

Zakona proti finančni krizi

Državni zbor je na torkovem nadaljevanju izredne seje sprejel predloga novel zakonov o javnih financah in bančništvu, s katerima se bo država bojevala proti finančni krizi.

Kranj / petek, 14. november 2008 / 07:00

"Selitve nočemo!"

Stari zimski bazen v Kranju, v katerem deluje Alternativno kulturno društvo Izbruh, je vrnjen dedičem družine Majdič. Izbruhovci imajo eno samo željo: da jih ne bi izselili.

Prosti čas / petek, 14. november 2008 / 07:00

Stripi, bruci in Pankrti

Jesen je škofjeloški mladini postregla z vrsto dogodkov. Najbolj odmevno je bilo zagotovo brucovanje domačega študentskega kluba.