Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 3. december 2014 / 15:26

Vsako delo šteje

Vlada je minuli četrtek sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela in zaposlovanja mladih za nedoločen čas. Pri tem je bil eden ključnih ciljev zmanjšati brezposelnost in preker...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. november 2019 / 20:04

Moč in nemoč ravnateljev

Starši in širša javnost so prepričani in od ravnateljev pričakujejo, da bodo poskrbeli za kakovostno delo šol in otrokom zagotovili zares dobro usposobljene učitelje. Zagotovo je res, da kompetente...

Jesenice / ponedeljek, 4. november 2019 / 20:03

Novi kriteriji za sprejem v vrtec

V jeseniški občini imajo prednost pri sprejemu v vrtec otroci, ki imajo stalno prebivališče v občini, in tisti, ki se vpisujejo zadnje leto pred vstopom v šolo.

GG Plus / ponedeljek, 4. november 2019 / 11:51

Kamniti zaklad pod Blegošem

V zgodbi, ki jo je geolog Anton Ramovš poimenoval Hotaveljčan skozi čas, se ustvarjalno prepletata dva akterja. Prvi je kamen, imenovan hotaveljski marmor (v resnici je posebna vrsta apnenca). Drugi p...

Kranjska Gora / ponedeljek, 4. november 2019 / 11:50

Zbori krajanov v kranjskogorski občini

Kranjska Gora – Župan Janez Hrovat je objavil datume zborov krajanov. V Krajevni skupnosti (KS) Dovje - Mojstrana bo ta v torek, 5. novembra, v Slovenskem planinskem muzeju. Zbor krajanov v KS Kran...

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. november 2019 / 09:19

V Gorenjski banki je ogromno potenciala

»V Gorenjski banki vidim ogromno potenciala. Ključno je, da bomo vzpostavili nov in sodoben način bančnega poslovanja in obenem ohranili pravo mero tradicije,« pravi predsednik uprave Gorenjske banke...