Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Anton Stres je novi ljubljanski nadškof

Nadškof Alojz Uran bo po predaji nadškofije nasledniku ohranil naslov nekdanjega ljubljanskega nadškofa metropolita.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 11. maj 2015 / 22:23

Veseli spomini na domovino

Kratke zgodbe Slovencev, ki živijo na Bavarskem v Nemčiji

Razvedrilo / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:58

Dunaju naproti

Maraaya, uspešen dvojec, življenjska sopotnika in glasbena ustvarjalca Aleš Vovk - Raay in Marjetka, bosta na izboru za Pesem Evrovizije 2015 na Dunaju nastopila 23. maja v velikem finalu, če jima usp...

Nasveti / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:48

Čigav problem je nasilje v šolah?

Nasilje v šolah bi moralo skrbeti prav vsakega človeka. Ne samo starše otrok, ki jim otroci kažejo modrice, praske in buške. Tudi ne samo starše otrok, ki zjutraj tožijo za bolečinami v trebuhu, za...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:42

Doslej le en škodni primer

Gorenjski medvedje so letos vsaj za zdaj manj »aktivni« kot lani, a se razmere lahko hitro spremenijo.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:40

Maj namenjen varnosti kolesarjev

Delež kolesarjev med vsemi žrtvami prometnih nesreč se zadnja leta nekoliko povečuje, zato jim je potrebno zagotoviti posebno pozornost, ugotavljajo v javni agenciji za varnost prometa.