Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Šundar na Žirovskem

Klevete so netile prepire, razdirale zakone, podžigale strasti in spreminjale človekovo usodo.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Sladka osvežitev

Poletni park na Krvavcu je v nedeljo praznoval prvi rojstni dan, v ta namen so pripravili zabavo z raznimi aktivnostmi in sladkim presenečenjem. Znani Slovenci pa so se lotili priprav na poletje med d...

Splošno / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Anketa: Dokler bodo noge zmogle

Skoraj sedemsto pohodnikov se je v soboto na 27. Spominskem pohodu veteranskih organizacij povzpelo na vrh Triglava, nekateri že več kot dvajsetkrat. Pohodnike smo povprašali, zakaj tako radi prihajaj...

Škofja Loka / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Poostrili nadzor nad psi in njihovimi lastniki

Škofja Loka - V zadnjem času so se razmere v zvezi s pasjimi iztrebki v občini Škofja Loka opazno poslabšale. Občinska redarska služba bo tako julija v stanovanjskih naseljih in...

Gospodarstvo / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Ves dobiček za dividende

Kranj - Delničarji Elektro Gorenjska so prejšnji teden na skupščini - prisotnega je bilo 87,15 odstotka kapitala - sklenili, da bodo celoten lanski bilančni dobiček v višini 1,3...

Prosti čas / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Na tankem ledu

Ekološka 3D animacija Ledena doba: Celinski premiki nas že četrtič opozarja, da sicer lahko podvomimo tudi o evoluciji, vendar nas to ne bo rešilo pred ekološko katastrofo, za katero smo odgovorni sam...