Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 4. julij 2014 / 16:23

Na Zaplati novo planinsko zavetišče

Eden od osrednjih dogodkov letošnjega praznovanja v občini Preddvor bo jutrišnje odprtje novega planinskega zavetišča na Zaplati.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 9. februar 2011 / 07:00

Na kratko

Kia: Združenje slovenskih poklicnih gasilcev je od podjetja KMAG iz Ljubljane, distributerja vozil znamke Kia, dobilo terensko vozilo Kia Sorento za potrebe delovanja Združenja. Avtomobil...

Zanimivosti / sreda, 9. februar 2011 / 07:00

S pesmimi v tančino čustev

Kranjčanka Marija Marjeta Jurgele je iz bogate zakladnice pesmi, ki jih piše že od malih nog, lani naredila izbor in izdala tri pesniške zbirke.

Domžale / sreda, 9. februar 2011 / 07:00

Domžalski podžupan tudi Lovro Lončar

Domžale - Župan Toni Dragar je pred dnevi javnosti predstavil že svojega drugega podžupana. Andrejo Pogačnik Jarc, svetnico iz županove liste LTD in podžupanjo že v prejšnjem man...

Preddvor / sreda, 9. februar 2011 / 07:00

Premalo ekoloških otokov?

Preddvor – Odkar so v občini Preddvor uvedli ločeno zbiranje odpadkov, so ukinili ekološke otoke in tako je sedaj v središču Preddvora samo še eden, je našemu uredništvu potožila ena od ob...

Gospodarstvo / sreda, 9. februar 2011 / 07:00

Tečaj usposabljanja za varno delo na kmetiji

Kranj - Po zakonu o varnosti in zdravju pri delu morajo biti vsi, ki jim delo na kmetiji pomeni edino dejavnost in so obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovan...