Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 4. september 2014 / 13:30

Modno in ugodno

Novosti osveženega Planeta Tuš Kranj so zadnje dni v avgustu v center privabile številne obiskovalce, radovedneže kot tudi resne kupce. Poleg posodobljenega Tuševega hipermarketa je bilo največ zanima...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 9. september 2020 / 18:35

Prva častna občanka Domžal

Občina Domžale je pred dnevi z nekajmesečno zamudo zaradi epidemije podelila letošnja občinska priznanja. Najvišjega je prejela Vera Vojska.

Kronika / sreda, 9. september 2020 / 18:34

Ni upošteval opozorila policistov

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo ponoči na podlagi prijave obravnavali moškega, ki je bil močno pod vplivom alkohola. Prijavitelj jim je sporočil, da leži ob vozilu. Policisti so ga na kraju...

Gospodarstvo / sreda, 9. september 2020 / 18:34

Volilna opravila so v polnem teku

Kranj – Volitve v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in v svete trinajstih območnih enot, med njimi tudi v svet enote Kranj, bodo za kmete in druge fizične osebe 4. oktobra, za podjetja, z...

Kranjska Gora / sreda, 9. september 2020 / 18:33

Znova Aktivni zeleni vikend v dolini Vrata

Mojstrana – Javni zavod Triglavski narodni park, Slovenski planinski muzej, Občina Kranjska Gora, TD Dovje - Mojstrana in Kofler Sport za domačine in obiskovalce pripravljajo letos že drugi Aktivni...

Nasveti / sreda, 9. september 2020 / 17:16

Zmrznil sem

Kar naenkrat se je zgodilo. Namesto da bi počasi in razumno pristopil k reševanju naloge, sem zablokiral. Vem samo to, da mi je glava odpovedala, nisem mogel več razmišljati, vedel sem le, da čas t...