Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 17. november 2016 / 10:22

Kavkinih pol stoletja

Naš sodelavec, novinar Igor Kavčič je 7. novembra srečal abrahama. Ob okroglem osebnem jubileju je sodelavce povabil na zabavo, ki je potekala v gostilni Rekar na Orehku pri Kranju, na katero ga ve...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Diakoni posvečeni v duhovnike

Med 14 letošnjimi novomašniki sta tudi dva z Gorenjske.

Prosti čas / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Poletna noč v Vrbi

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica to soboto ob 20. uri na parkirišču v Vrbi prireja Poletno noč zimzelenih slovenskih popevk. Nastopili bodo Big Band Nova iz Nove Gorice s so...

GG Plus / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Da bo moj otrok odgovoren (2)

Ne nagovarjam vas, da bi pozabili nase in svojo odgovornost kazali z razdajanjem za družbeno koristna dela. Šele človek, ki zna skrbeti in odgovarjati zase, lahko na zdrav način poskrbi za druge....

Prosti čas / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Radost razveseljuje

Gorenjski ansambel Radost že šest let razveseljuje ljubitelje narodnozabavne glasbe.

GG Plus / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Kako je s Slovenci pri sosedih

V torek je bila v Ljubljani seja komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, na kateri je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš poročal o...