Kuharska zasedba: Gašper Kordež, Ilija Pejić in Philipp Prodinger / Foto: AB

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijske okuse pa je predstavil Philipp Prodinger.

Lani je prvega od treh mednarodnih kulinaričnih večerov gostila restavracija Skipass v Kranjski Gori, letos ravno tako. Za vinsko spremljavo so lani poskrbela primorska vina Kristančič iz Medane, letos so hrano kombinirali z Marofom iz prekmurskih Mačkovcev. Njihova predstavnica Marjetka Škafar je gostom predstavila spremljajoča vina predvsem letnika 2012; Zweigelt 2011 so postregli k roastbeefu pohorskega goveda na čebulnem pireju z gomoljno zeleno, kuhano v mleku, s kostanjevim medom in brinovimi jagodami ter rdečo pehtranovo omako; sladki chardonnay suhi jagodni izbor letnik 2007 pa k sladici. Izjemno je bila Škafarjeva zadovoljna z ujemanjem silvanca in krožnikom italijanskega kuharja, na katerem je kraljevala jakobova pokrovača, marinirana z zeliščno soljo, pistacijo in luštrekovo majonezo. Vsakič, ko se ji je zdelo, da je kombinacija vina in hrane uspela, je zadovoljno pripomnila: »Lepo smo poročili ...« Po pozdravu iz kuhinje se je najprej predstavil Philipp Prodinger iz Schlosshotela Seewirt z na zraku posušenimi račjimi prsmi, mariniranim koromačem in smokvo. Njegov je bil v nadaljevanju sedmih hodov še file postrvi na papriki z orehovo peno in espumo kolerabe. Čeprav na vinski karti Ilije Pejića v istoimenski restavraciji Golf Cluba Trbiž prevladujejo Brici, je njegov krož­nik s kraljico školjk in izbranim vinom pustil vtis. Raviol, polnjen z dimljenim sirom in rakovico ter kremo kopriv, se morda ni zdel ravno lep, so pa zato uživale brbončice. Kar malo živo-pisani krožnik oziroma glavno jed – že omenjeni pohorski roastbeef – je ustvaril domači kuhar Gašper Kordež s pomočjo ekipe, kjer imajo tudi novo sodelavko, nasmejano in ustvarjalno 33-letno Vesno, ki je sicer doma iz Krškega, vendar je pred Kranjsko Goro že izkusila delo v ekipi znanega slovenskega kuharja. Tudi sladico večera so zaupali Gašperju. Pomarančna tortica na prvi pogled ni bila nič posebnega, vendar je presenetila z okusom.

Nadaljevanje okusov brez meja sledi avgusta v Avstriji, septembra pa se bodo mojstri predstavili v Trbižu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 16. december 2011 / 07:00

Letopis Gorenjska 2011 Parlamentarne volitve

Letopis Gorenjska 2011 Parlamentarne volitve, 16. december 2011, št. 2

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 07:00

Petim bankam znižali bonitetno oceno

Kranj - Bonitetna agencija Fitch je v petek Novi Ljubljanski banki (NLB), Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), Banki Celje, Gorenjski banki in Probanki znižala oceno, Abanki in Ba...

Kronika / / 07:00

Bogat plen tatov koles

Preddvor - V nedeljo, ko je v sosednjem Šenčurju potekala mednarodna kolesarska dirka, na kateri so kolesarji tekmovali na najdražjih dirkalnih kolesih, so bili v sosednjem Predd...

Kronika / / 07:00

Dvodnevna vaja v ljubeljskem predoru

Ljubelj - V predoru Ljubelj bo v petek in soboto potekala mednarodna reševalna vaja v okviru evropskega projekta GOAL, v kateri bodo poleg slovenskih reševalcev sodelovali tudi k...

Šport / / 07:00

Prvi kongres kolesarstva

Zimsko športno rekreativno središče se v poletnem času spreminja v eno najljubših kolesarskih zbirališč v Sloveniji.

Gospodarstvo / / 07:00

VEM točka tudi v Mengšu

Mengeš - Razvojni center Srca Slovenije je v sodelovanju z Občino Mengeš pred kratkim odprl vstopno podjetniško točko VEM (Vse na enem mestu), ki deluje v prostorih stavbe Naš sl...