"Inovativnost v slovenskih podjetjih je v vzponu," je dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič (desno), preden je nagrado za najbolj inovativno gorenjsko podjetje izročil Marku Lotriču, lastniku podjetja Lotrič. (Foto: Matic Zorman)

Visoka kakovost lanskih inovacij

Območna gospodarska zbornica za Gorenjsko je podelila priznanja za najboljše inovacije v lanskem letu. Njihova kakovost je bila višja kot v preteklosti, ugotavljajo.

Kranj - V prostorih Zavarovalnice Triglav v Kranju so v četrtek že desetič podelili priznanja najboljšim gorenjskim inovatorjem za leto 2011. Ocenjevalna komisija Območne gospodarske zbornice za Gorenjsko je med dvajsetimi prijavljenimi inovacijami nagrado za najbolj inovativno gorenjsko podjetje v lanskem letu podelilo podjetju Lotrič iz Selc, zlata priznanja za posamezne inovacije pa so prejeli v žirovski Alpini za otroški tekaški čevelj DUO, v jeseniškem Acroniju za razvoj tehnološkega procesa predelave nikljevih super zlitin, v Domelu iz Železnikov za kompaktno izvedbo EC motorja z notranjim tekačem in v jeseniškem računalniškem podjetju za inovacijo elektronski sistem za nadzor in upravljanje kliničnih poti v zdravstvenih ustanovah Shake MEDITX. Za omenjene štiri zlate inovacije se je komisija odločila, da jih nominira tudi za nacionalna priznanja Gospodarske zbornice Slovenije. Zlati priznanji sta sicer prejeli tudi podjetji Anaya z Jesenic za inovacijo Pametna kozmetika in Iskra MIS iz Kranja za merilnik diferenčnih tokov v tokovnem zaščitnem stikalu (RCCB) tipa B (BFI), na diferenčni tok - elektronski sklop. Podelili so še dvanajst srebrnih in dve bronasti priznanji.

Na januarski razpis za najboljše inovacije gorenjske regije za leto 2011 je območna gospodarska zbornica za Gorenjsko prejela dvajset prijav. Primerjava povprečnega števila inovatorjev na inovacijo dokazuje, da imamo letos opravka z bolj kompleksnimi inovacijami kot v prejšnjih letih. Pa ne samo to, tudi kakovost inovacij je neprimerno višja,« je povedal predsednik ocenjevalne komisije Avguštin Novšak. Med prijavami je enajst inovacij izdelkov, pet inovacij tehnološkega postopka ter štiri procesne inovacije. Sedemnajst inovacij je tehnoloških, tri so netehnološke, od tega dve s področja informacijske tehnologije. Večina oziroma sedemnajst inovacij je nastala v predelovalnih, tri pa v storitvenih dejavnostih. Tri inovacije so namenjene široki potrošnji, druge pa so ustvarjene bolj ali manj za znane kupce oziroma specializirane porabnike. Komisija je inovacije ocenjevala po kriterijih inventivnosti, gospodarskih rezultatih, trajnostnih učinkih in okoljskem vplivu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 7. julij 2020 / 10:30

V ponedeljek potrdili 23 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so v Sloveniji ob 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je en več kot dan prej. Nihče od njih ni p...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.