Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 18. julij 2023 / 11:08

Išče iskrice v očeh

Za trdno partnersko zvezo so ključni zaupanje, iskrenost in tudi vsakodnevne iskrice v očeh, meni 30-letni Peter Benedik s Spodnje Lipnice, ki bo svojo sorodno dušo skušal najti v novi sezoni šova Lju...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 7. november 2015 / 13:21

Najmočnejši v risbi

V avli Gorenjskega glasa svoja likovna dela razstavlja industrijski oblikovalec Miha Štih.

Medvode / sobota, 7. november 2015 / 13:14

Razstava in tržnica izdelkov na temo jeseni

Medvode – Danes in jutri bo v avli Športne dvorane Medvode potekala razstava in tržnica v organizaciji Društva kmetic in žena ter deklet na področju Medvod. Oba dneva bodo med 9. in 18. uro na temo...

Gorenjska / sobota, 7. november 2015 / 13:13

Teden medgeneracijskega učenja

Tržič, Radovljica, Škofja Loka – V centrih medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem Zveze ljudskih univerz Slovenije, bodo med 23 in 27. novembrom pripravili Teden medgeneracijskega učenj...

Kranjska Gora / sobota, 7. november 2015 / 13:12

Bogat program v mesecu preventive

Kranjska Gora – Lokalna akcijska skupina (LAS) za preprečevanje odvisnosti je v novembru, mesecu, ki je posvečen preventivnim dejavnostim, pripravila sklop aktivnosti za otroke, starše in učitelje....

Šport / sobota, 7. november 2015 / 13:11

Najboljši na nočnih tekih

Kranj – To nedeljo bo v Celju potekal peti dobrodelni Vege tek. Začel se bo ob 11. uri, start in cilj dogodka bosta na Špici, v kajak-kanu centru. Udeleženci bodo glede na pripravljenost lahko izbi...