Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2019 / 22:07

Modni utrip mesta

Na modni reviji pestrost poletne mode za različne generacije in priložnosti, ki jo premore Kranj

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 30. april 2021 / 23:53

Virus posegel v položaj delavcev

V dobrem letu dni zdravstvene krize ugotavljamo, da je virus dodobra posegel v naša življenja. Ob prazniku dela, ki ga zaradi epidemije že drugo leto zapored ne bomo praznovali na tradicionalen način,...

Kronika / petek, 30. april 2021 / 23:52

Poziv policije za razjasnitev okoliščin poškodb starejše ženske v kraju Britof

Kranj – Pri semaforiziranem križišču v kraju Britof so v četrtek našli starejšo žensko, ki je ležala na vozišču, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Odpeljali so jo v zdravstveno ustanovo...

Gorenjska / petek, 30. april 2021 / 16:00

Spet jutranja dostava

Z mesecem majem ponovno uvajamo jutranjo dostavo časopisa, ki jo je Pošta Slovenije oktobra lani zaradi epidemije ustavila. V tem času smo se dogovorili z drugim izvajalcem in časopis vam bo poslej...

Gorenjska / petek, 30. april 2021 / 15:57

Brez shodov, opozarjali pa bodo na položaj delavcev

Prvi maj že drugič brez kresovanj in tradicionalnih shodov

Kronika / petek, 30. april 2021 / 15:44

Za kresovanje potrebno dovoljenje

Kranj – Policija ta konec tedna pričakuje gostitve prometa in ljudi na različnih javnih krajih, zato poziva k varnim dejanjem v prometu, vožnji brez alkohola in veliki previdnosti v gorah. Obenem o...