Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 28. november 2018 / 10:55

Pomembni za obstoj kmetij in slovenstva

»Stalna puberteta, nič penzjona!« Besede, s katerimi so pospremili 30-letnico delovanja Kmečke izobraževalne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Praznovanja so se udeležili številni visoki gostje, ki s...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 21. junij 2023 / 18:12

Prometna jara kača

Za letošnje poletje po Evropi napovedujejo izjemno turistično sezono. Sezono presežkov. Morda res, če odslikamo že nekaj junijskih koncev tedna, ko so se po naših cestah vile kolone pločev...

Mularija / sreda, 21. junij 2023 / 18:10

Volku delamo krivico

Gledališka skupina Kajzarce, najmlajši člani Kulturnega društva (KD) Kruh Križe, je sredi junija v kulturni dvorani v Križah pripravila premiero gledališke predstave Volk ni tak! po besedilu Manice Ma...

Gospodarstvo / sreda, 21. junij 2023 / 15:23

Pri škodah padajo neslavni rekordi

Upravljavci lovišč v Gorenjskem lovsko upravljavskem območju so v zadnjih dveh letih za škodo po divjadi izplačali oškodovancem 52.561 evrov, od tega 30.361 evrov lani, kar je bila doslej najvišja odš...

Škofja Loka / sreda, 21. junij 2023 / 15:21

Večina parkirišč ni zasedena

Z analizo parkirnega utripa so v škofjeloški občini v zadnjih tednih ugotavljali zasedenost parkirnih prostorov, večina pa ni nikoli povsem polna.

Kranjska Gora / sreda, 21. junij 2023 / 14:46

Filmi pod lipo

Kranjska Gora – Muzej Kranjska Gora znova vabi pod Liznjekovo lipo. Tudi letos so v sodelovanju s SAGAR kolektivom skrbno izbrali filme, kakršne boste zaman iskali v velikih kinematografih...