Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 1. december 2006 / 06:00

Bi ga varnostni pas rešil?

Dvorje - V sredo okoli 22. ure se je na regionalni cesti Želodnik-Moravče v kraju Dvorje v občini Mengeš pripetila huda prometna nesreča, v kateri se je smrtno ponesreči...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Smeti na planini Kofce

Kofce - Franc Meglič iz Podljubelja nam je v začetku novembra poslalo fotografijo črnega smetišča na planini Kofce. »Čudim se, da še nikogar ni zmotil ta kup sme...

Kronika / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Našli oba pogrešana

V Kamniku in Begunjah so v preteklih dneh iskali pogrešani osebi.

Šport / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Po treh porazih želijo zmago

Hokejisti Acronija Jesenic so po torkovem porazu v Beljaku v petek prvič v tej sezoni odšli sklonjenih glav z domačega ledu, v nedeljo pa so jih po kazenskih strelih v Tivoliju ugnali še hokejisti ZM...

Splošno / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Moč jeklenih

V Kosovi graščini je na ogled razstava o zgodovini jeseniškega hokeja.

Splošno / ponedeljek, 19. november 2007 / 07:00

Na Karavankah se pripravljajo na ukinitev mejnih kontrol

Z 21. decembrom bodo ukinili mejne kontrole, zato bodo odstranili nekatere objekte in jih preuredili. Urejajo tudi vozne pasove za sproščen in nemoten promet.