Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 1. julij 2015 / 10:22

Turizem smo Gorenjci, 5. del

Na prvi strani spletne strani z naslovom Regionalna razvojna agencija Gorenjske piše: »Turizem je na Gorenjskem prepoznan kot ena najpomembnejših razvojnih priložnosti regije.« Pogled se p...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 2. september 2015 / 13:00

Delavnica glasbene terapije

Kranj – V Medgeneracijskem centru v Kranju bo v sredo, 2. septembra, od 10. do 18. ure potekala brezplačna delavnica z naslovom Glasba – most do zdravja, ki temelji na glasbeni terapiji. C...

Razvedrilo / sreda, 2. september 2015 / 12:53

Torta, golf in dobra hrana

Konec avgusta smo naleteli na tri nasmejane predstavnike moške populacije, ki so praznovali svoj osebni praznik. Vsi trije prihajajo iz Kranja ali njegove okolice, vsak pa je seveda rojstn...

Kronika / sreda, 2. september 2015 / 12:46

Hlev pogorel, hišo obvarovali

V noči na petek je v Spodnji Luši pogorelo gospodarsko poslopje družine Kastelic, v katerem sta bila tudi dva pujska. 45 gasilcem je pred ognjem uspelo obvarovati hišo, na kateri se je že vnel rob str...

Jesenice / sreda, 2. september 2015 / 12:33

Prvi Avsenik na Golici

Sašo Avsenik je v soboto pri Koči na Golici s svojim ansamblom zaigral legendarno Na Golici. Kot je dejal, je prvi Avsenik na Golici, saj se ded Slavko žal nikoli ni povzpel na vrh, po katerem je dobi...

Razvedrilo / sreda, 2. september 2015 / 12:22

Čarobno vzdušje glasbenih večerov

Tržič – Nekaj lepega je bilo v zraku zadnji petkov avgustovski večer. Obiskovalci zadnjega, petega v nizu razprodanih Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju so v soju lune uživali ob najlepših »romanč...