Riž in pršut

Gostilniški jedilniki nas z opisom jedi včasih znajo zavesti in nam povsem enostavno stvar prodajo po mastni ceni. Recimo tudi »rižota z domačim kraškim pršutom in z ročno izkopanim porom in še s parmezanovim posipom« se ne sliši slabo ... No, to in podobno s paradižniki lahko pripravimo tudi v domači karanteni. V zadostni količini in precej ceneje!

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 2 pora, 2 stroka česna, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 100 g pršuta, 100 g kisle smetane ali smetane za kuhanje, parmezan, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Por očistimo ter narežemo na obročke, olupljen česen sesekljamo. Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev dodamo por in česen. Rahlo solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano in nato še koščke praženega pršuta. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Serviramo na krožnike in potresemo s parmezanom.

Za pripravo paradižnikove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 1 čebulo, 4 stroke česna, 800 g paradižnika (pelatov), 0,5 litra jušne osnove, 2 dl belega vina, 1 zravnano žličko bazilike, 8 rezin suhega pršuta, 1 žlico olivnega olja, sol in poper, parmezan.

Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Ko čebula postekleni, v posodo stresemo riž in na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da alkohol izpari. Prilijemo zmlete pelate, jušno osnovo, popramo, potresemo z baziliko in dobro premešamo. Posodo pokrijemo in kuhamo še 15 minut, da se riž zmehča. Po potrebi prilijemo jušno osnovo ter solimo in popramo. Rižoto serviramo na krožnike in na vsak del položimo še dve rezini suhega pršuta. Čezenj posujemo še nariban parmezan.

Nasvet: V času sezone namesto paradižnika iz konzerve uporabimo svež paradižnik, ki ga pred uporabo le zmeljemo v mešalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 8. december 2017 / 11:03

Jeseniške novice, št. 18

Jeseniške novice, 8. december 2017, št. 18

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Izbrano

Šport, zdrava prehrana in rak na dojkah Rak na dojkah je še vedno bolezen, ki vsako leto odnese številna ženska življenja. Ena od zadnjih raziskav na bolnicah je dokaz...

Kranj / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Mestno drobovje razpada

Za ureditev mestne infrastrukture bo v prihodnjih desetih letih treba zagotoviti več kot 130 milijonov evrov.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Odločno na pot razvoja

Praznovanje občine Gorenja vas-Poljane minilo v znamenju oživljanja posestva Visoko in častnega občana, nekdanjega župana Jožeta Bogataja.

Radovljica / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Pogrešajo praktično znanje

Delodajalci pogrešajo pri mladih, ki prihajajo iz šol v službe, več praktičnega znanja in prilagodljivosti.

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Grče let že dolgo ne štejejo

Športno društvo Marmor Hotavlje je slovesno zaključilo že trinajsto sezono družabno rekreativne akcije "Hotaveljska grča".