Pašteta je med otroki in tudi odraslimi dokaj priljubljeno živilo, saj si jo pogosto namažejo na kruh. (Foto: Tina Dokl)

Bogate z maščobo

VIP-Test: paštete so bogate z maščobo in revne z beljakovinami.

Cene izbranih paštet so se gibale v razponu od 0,43 do 1,13 evra za sto gramov, pri tem pa so se cene enakih paštet po trgovinah dokaj razlikovale. V zvezi potrošnikov so bili pozorni tudi na cene paštet, ki jih prodajajo v delikatesi. Tovrstne paštete so stale od 8 do 15 evrov za kilogram in so bile cenovno ugodnejše, kot je bila povprečna cena testiranih vzorcev. Ta se je, preračunano na kilogram, gibala okoli 7 evrov.

Kranj - V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v okviru VIP-Testa vzeli pod drobnogled dvanajst paštet - sedem piščančjih in pet kokošjih ter preverili, koliko maščobe, beljakovin, soli in vezivnega tkiva vsebujejo, kakšen je njihov videz in kolikšne so cene. Ker so paštete mesni izdelek, so ugotavljali, koliko mesa vsebujejo. Na označbah je bila navedena dokaj različna količina mesa, od 24 do 50 odstotkov, našli pa so tudi vzorec, pri katerem količina ni bila napisana, kar je v nasprotju s pravilnikom o označevanju živil. Na splošno so vzorci piščančjih paštet v povprečju vsebovali več mesa kot vzorci kokošjih. Perutninske paštete sodijo med energijsko bogatejša živila, k njihovi energiji pa pomemben delež prispeva maščoba, saj jo je v 100 gramih v povprečju dobrih 25 gramov. »Živila z veliko maščobe običajno vsebujejo malo esencialnih hranil, zato je smiselno poskrbeti, da so na naših krožnikih samo občasno in v manjših količinah,« je dejala dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja v ZPS, in dodala, da je sedem od dvanajstih paštet vsebovalo enega ali več ojačevalcev arome, šest paštet pa tudi konzervans E 250. V zvezi potrošnikov ocenjujejo, da uporaba ojačevalcev arome in konzervansov ni upravičena, saj je dober okus mogoče doseči z uporabo kakovostnega mesa in začimb, »atraktivnejšo« barvo pa, na primer, z dodajanjem paprike. Pri senzoričnem ocenjevanju je oceno »zelo dobro« prejel le en vzorec.

 

 

Nasvet ZPS

V zvezi potrošnikov svetujejo potrošnikom, da berejo označbe na paštetah, saj so podatki o vsebnosti mesa, maščob, soli, konzervansov in drugih snovi lahko dober pokazatelj o kakovosti izdelka. Odprto pašteto je treba hraniti v hladilniku, njeno vsebino pa porabiti v enem dnevu.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 3. julij 2013 / 15:30

Kolesarka padla na kolesarski stezi

Podkoren - V nedeljo popoldne je v Podkorenu grdo padla 51-letna kolesarka iz okolice Ljubljane. Po ugotovitvah policije pri vožnji po kolesarski stezi ni držala primerne varnostne razdalj...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Skupina NLB širi poslovanje

Ljubljana - Skupina NLB je v Beogradu predstavila novo družbo za dodatno pokojninsko zavarovanje - NLB Novo penzijo. Zakon o prostovoljnih pokojninskih fondih in pokojni...

Žiri / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Borci se bodo zbrali Pr´ Zet

Žiri - Občinsko združenje borcev in udeležencev NOB Žiri to nedeljo, 14. marca, vabi na občini zbor, ki se bo začel ob 14. uri v gostilni Pr' Zet (prej pri Aleksu) na Do...

GG Plus / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Podarjeno za vedno

Zgodba o Nataši

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Izboljšati sodelovanje s pihalnim orkestrom

Z januarjem je vršilec dolžnosti ravnatelja Glasbene šole Škofja Loka postal skladatelj in profesor klavirja Peter Kopač.

Splošno / sreda, 28. februar 2007 / 06:00

Zbirka radioaktivnih kamnov pod posteljo

Franc Braniselj je znano škofjeloško ime. Ugledni direktor več podjetij na Škofjeloškem, ki je v petdesetih letih z družino prišel iz Ljubljane, se v pokoju posveča svojemu najljubšemu konjičku, miner...