Prvo elektro črpalko v Kamniku so družno odprli župan Marjan Šarec, evropski komisar Janez Potočnik, minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič.

Elektro črpalka tudi v Kamniku

Prvo polnilno mesto za električne avtomobile v kamniški občini je slavnostno odprl evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Uporaba polnilnih mest Elektra Ljubljana bo vsaj še do konca tega leta brezplačna.

Kamnik - Občina Kamnik se je pridružila sedmim občinam, v katerih je Elektro Ljubljana že postavil polnilno mesto za električne avtomobile; skupno je takih že trinajst. Nova pridobitev je ob Ljubljanski cesti pri Mercator centru, omogoča pa polnjenje dveh električnih vozil hkrati. Črpalka se napaja s t. i. zeleno energijo, pridobljeno iz majhnih hidroelektrarn in sončnih elektrarn.

»V občini Kamnik se trudimo usmeriti v 'zeleno', nazaj k naravi in današnja pridobitev je le kamenček v tovrstnih prizadevanjih. Želim si, da bi naši občani v čim večji meri ponotranjili potrebo po ekološki naravnanosti in nujnosti bivanja v sožitju z naravo,« je povedal župan Marjan Šarec. Stroške nabave in postavitve polnilnega mesta (okoli deset tisoč evrov) je v celoti financirala družba Elektro Ljubljana. Predsednik uprave Andrej Ribič je ob tem poudaril, da bodo širjenje mreže elektro črpalk nadaljevali sorazmerno z uporabo električnih vozil v Sloveniji, da pa bi se potrošniki lažje odločili za nakup električnih vozil, bodo vse njihove polnilnice vsaj še do konca letošnjega leta na uporabo brezplačno.

Odprtje kamniškega polnilnega mesta za električne avtomobile je s svojim obiskom počastil tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki se je konec tedna mudil na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. V Kamniku je zbranim med drugim povedal: »Vse bolj očitno postaja, da bo vzorce obnašanja, ki so del našega vsakdana, predvsem v razvitem svetu, tako na strani proizvodnje kot tudi na strani potrošnje, treba spremeniti. Elektrifikacija cestnega prometa lahko radikalno spremeni način organizacije mobilnosti, še posebej v mestnih okoljih. Današnjemu dogodku in tudi projektu polnilne infrastrukture za baterijska električna vozila zato pripisujem velik pomen. Gre za navidezno majhen prispevek, ki pa prinaša pomembne spremembe v naše proizvodne ter potrošne vzorce in navade,« je povedal Janez Potočnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Bil je maj v Križankah

V torek, 27. maja, ob 21. uri bo v ljubljanskih Križankah koncert Bil je maj, na katerem bodo nastopili Jani Kovačič, Zablujena generacija in legendarna skupina Niet....

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kaj za Vas pripravljamo letos?

Pester muzejski program za leto 2008. Lani je bilo obiskovalcev 120 tisoč.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Svet od kamna do ključa

Nekoliko drugačna muzejska razstava Od paleolita do Titana v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju bo k ogledu zagotovo pritegnila tudi obiskovalce, ki običajno ne zahajajo v muzeje.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Nominirani trije, dobitnica ena

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost je na ogled razstava treh nominiranih likovnih ustvarjalcev za nagrado Prešernovega sklada. V četrtek jo je prejela Ema Kugler.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kranjski komedijanti potujejo z Zlatolasko

Aljaž Tepina iz potujočega gledališča Kranjski komedijanti je na oder postavil duhovito in čarobno predstavo Zlatolaska, po motivu znane pravljice o svetlolasi deklici in medvedji družini.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Plavanje, drsanje, smučanje ...

V Kranjskih vrtcih otrokom ponujajo športne aktivnosti kot obogatitveni program rednemu programu. Del tega je izvajanje programa Zlati sonček, v katerega je v tem šolskem letu vključenih 343 otrok.