Priznanja za gorenjske dobrote
Zlati so prvi rezultati ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij.
Kranj - V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 17. do 20. maja tradicionalna, že 23. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo z različnimi prehranskimi dobrotami sodelovale tudi gorenjske kmetije. Rezultati ocenjevanja za suho sadje, kis, konzervirane vrtnine in sok so že znani, uradno jih bodo razglasili na razstavi, ko bodo najboljšim tudi podelili priznanja.
Poglejmo najprej rezultate ocenjevanja sokov. Zlato priznanje bodo prejeli Janez Markuta iz Čadovelj pri Trsteniku za jabolčni sok in Janez Nograšek iz Tunjic za domači jabolčni sok, srebrno priznanje Romana in Vinko Kimovec iz Bukovice pri Vodicah za jabolčni sok, bronasto priznanje pa Ivo Potočnik iz Rovt pri Podnartu, Aleš Jerala iz Podbrezij in Danilo Jezeršek iz Hotavelj, vsi za jabolčni sok. V konkurenci ponudnikov suhega sadja bo Janez Markuta prejel zlato priznanje za hruškove krhlje in srebrno za jabolčne krhlje, Romana in Vinko Kimovec zlato za jabolčne krhlje, Janez Kožuh od Sv. Florjana nad Škofjo Loko srebrno prav tako za jabolčne krhlje, Ana in Mihael Kosmač z Dovjega srebrno priznanje za »tadomače« jabolčne krhlje, Rok Kancilja iz Zgornjega Tuhinja srebrno za suhe hruške in Danilo Jezeršek bronasto za jabolčni čips. Jezeršek bo dobil še srebrno priznanje za kis.
Gorenjski kmetje so se izkazali tudi na ocenjevanju konzerviranih vrtnin. Martin Križnar iz Kranja bo dobil zlato priznanje za kislo repo in srebrno za kislo zelje, Jože Bobnar iz Šenčurja zlato za kislo zelje in kislo repo, Milan Šink s Suhe pri Predosljah zlato za kislo repo, Jože in Milena Šink, prav tako s Suhe, srebrno za kislo repo, Janez Zupanec iz Vogelj zlato za kislo zelje in srebrno za kislo repo, Miha Golob z Brezij nad Kamnikom zlato za pasterizirano rdečo peso, Klemen Jarc iz Voklega srebrno za kislo repo in bronasto za kislo zelje ter Robert Kadivec iz Hrastja bronasto priznanje za kislo zelje.