Bel žrebec, bela korenina

Bliža se čas, ko nam bodo večkrat stopile solze v oči, če si bomo nasuli na krožnik prevelik odmerek hrena in se nam bo dobesedno zaril v možgane. Ta rastlina ostrega okusa z zdravilnimi lastnostmi ima od nedavnega tudi svojo pot. Iz Kranja je nekaj manj kot 200 km do Mettersdorfa blizu avstrijske Radgone. Domačini so nadvse bistro izkoristili staro sago o kmetu Sarossi, ki naj bi živel v 13. st., ko je vladal v pokrajini vojvoda Štajerski. Ker so zaradi nenavadne bolezni drug za drugim poginjali konji in se je oblastnik zbal za svoj hlev, je velel pobiti vse konje daleč naokrog. Kmet Sarossa je imel belega žrebca, od katerega se ni hotel ločiti, in ga je skril v gozd ter mu skrivaj nosil hrano. Ko je bolezen izginila, pa je zbolel Sarossa. Nekoč je sedel ves potlačen pred hišo, ko je zaslišal tiho rezgetanje. Bil je njegov konj, ki mu je nakazal, naj mu sledi. Sarossa in žena sta odjezdila v gozd. Na določenem kraju, kjer je rasla rastlina s širokimi listi, je žrebec obstal, izkopal nekaj korenin in jih pojedel. Sarossova žena je nato nabrala naročaj koreničja. Drobno je narezala korenino, Sarossa pa jo je lahko pojedel le s kruhom in jabolkom, tako ostra je bila. Čez teden dni se je možu zdravje začelo izboljševati ... A v Mettersdorfu v grbu nimajo hrena. Tam kraljuje črn medved, korenina hrena, narejena iz lesa, pa stoji pred občinsko hišo. Sarossova pot, lično opremljena s tablami, na katerih izveste vse o tej koristni zeli, pa je turistična pridobitev, saj tudi v okoliških gostilnah dajejo na jedilniku častno mesto jedem s hrenom ...

 

Če bi radi manj jokali, ko boste ribali hren, ga za nekaj časa dajte v zamrzovalnik.

 

Solata iz belega fižola s hrenom

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g belega kuhanega fižola

1/2 - 1 dl olja (mešamo bučno in repično olje)

2 žlici (lahko tudi manj) naribanega hrena

2 žlici limoninega soka

sol, poper

trdo kuhana jajca po želji

 

Zmešamo hren, limonin sok, sol in poper. V skledo damo odcejen fižol, prelijemo z marinado in na koncu zabelimo z bučnim oljem. Solato lahko okrasimo s trdo kuhanimi jajci.

 

Lososov namaz s hrenom (Aljaska)

 

Zanj potrebujemo:

2 skodelici nadrobljenega kuhanega ali pečenega lososa

pol skodelice lahke majoneze

2 žlici limoninega soka

2 žlici hrena

2 žlici čebule narezane na kockice

krekerje

drobnjak za okras

 

Zmešamo majonezo, limonin sok, hren in čebulo. Dodamo lososa in postrežemo na krekerjih, posutih z drobnjakom.

 

Hrenova pena k suhemu mesu

 

Za 4 osebe potrebujemo:

4 lepe solatne liste

150 g rdeče paprike

2 žlici hrena

200 g pretlačene skute

2 do 3 žlice gostega jogurta

150 g sladke smetane

sol, beli poper

 

Solatne liste operemo, dobro osušimo in jih damo na krožnike. Rdečo papriko očistimo in zrežemo na enakomerne kockice. Zmešamo skuto, jogurt, poper in sol, da je zmes gladka. Dodamo hren in papriko, eno žlico kock pa prihranimo. Stepemo smetano in jo počasi dodajamo skutni zmesi. Nato peno naložimo na liste in posujemo s papriko. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 2. april 2013 / 07:00

Po Sloveniji poteka 40 hišnih preiskav

Hudodelska združba naj bi z zavajanjem in prikrivanjem od 36 oškodovancev pridobila 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 6. december 2013 / 07:00

Ognjemeta ne bodo pogrešali

V nekaterih občinah, tudi v Kranju, so se letos odločili, da na silvestrovo ne bodo pripravili ognjemeta, zato smo obiskovalce v Kranju spraševali, ali se jim zdi prav, da se denar namesto za ognjemet...

Slovenija / petek, 6. december 2013 / 07:00

Decembrske pokojnine že 30. decembra

Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na včerajšnji seji sklenil, da upokojenci decembrskih pokojnin ne bodo dobili zadnji delovni dan v mesecu, ampak že dan...

Razvedrilo / petek, 6. december 2013 / 07:00

V Kranju prešerno

Andreja Kotlovšek je te dni odprla svojo kuharsko učilnico, v Kranju so slavnostno in zabavno praznovali občinski praznik, udeležili pa smo se tudi dobrodelnega večera Elektra Gorenjske.

Nasveti / petek, 6. december 2013 / 07:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Humor / petek, 6. december 2013 / 07:00

Od zadaj

Francozi so menda zelo zainteresirani za vlaganja v slovensko gospodarstvo. Se mar za novomeški Revoz zanima kaka druga francoska firma?