Bel žrebec, bela korenina
Bliža se čas, ko nam bodo večkrat stopile solze v oči, če si bomo nasuli na krožnik prevelik odmerek hrena in se nam bo dobesedno zaril v možgane. Ta rastlina ostrega okusa z zdravilnimi lastnostmi ima od nedavnega tudi svojo pot. Iz Kranja je nekaj manj kot 200 km do Mettersdorfa blizu avstrijske Radgone. Domačini so nadvse bistro izkoristili staro sago o kmetu Sarossi, ki naj bi živel v 13. st., ko je vladal v pokrajini vojvoda Štajerski. Ker so zaradi nenavadne bolezni drug za drugim poginjali konji in se je oblastnik zbal za svoj hlev, je velel pobiti vse konje daleč naokrog. Kmet Sarossa je imel belega žrebca, od katerega se ni hotel ločiti, in ga je skril v gozd ter mu skrivaj nosil hrano. Ko je bolezen izginila, pa je zbolel Sarossa. Nekoč je sedel ves potlačen pred hišo, ko je zaslišal tiho rezgetanje. Bil je njegov konj, ki mu je nakazal, naj mu sledi. Sarossa in žena sta odjezdila v gozd. Na določenem kraju, kjer je rasla rastlina s širokimi listi, je žrebec obstal, izkopal nekaj korenin in jih pojedel. Sarossova žena je nato nabrala naročaj koreničja. Drobno je narezala korenino, Sarossa pa jo je lahko pojedel le s kruhom in jabolkom, tako ostra je bila. Čez teden dni se je možu zdravje začelo izboljševati ... A v Mettersdorfu v grbu nimajo hrena. Tam kraljuje črn medved, korenina hrena, narejena iz lesa, pa stoji pred občinsko hišo. Sarossova pot, lično opremljena s tablami, na katerih izveste vse o tej koristni zeli, pa je turistična pridobitev, saj tudi v okoliških gostilnah dajejo na jedilniku častno mesto jedem s hrenom ...
Če bi radi manj jokali, ko boste ribali hren, ga za nekaj časa dajte v zamrzovalnik.
Solata iz belega fižola s hrenom
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g belega kuhanega fižola
1/2 - 1 dl olja (mešamo bučno in repično olje)
2 žlici (lahko tudi manj) naribanega hrena
2 žlici limoninega soka
sol, poper
trdo kuhana jajca po želji
Zmešamo hren, limonin sok, sol in poper. V skledo damo odcejen fižol, prelijemo z marinado in na koncu zabelimo z bučnim oljem. Solato lahko okrasimo s trdo kuhanimi jajci.
Lososov namaz s hrenom (Aljaska)
Zanj potrebujemo:
2 skodelici nadrobljenega kuhanega ali pečenega lososa
pol skodelice lahke majoneze
2 žlici limoninega soka
2 žlici hrena
2 žlici čebule narezane na kockice
krekerje
drobnjak za okras
Zmešamo majonezo, limonin sok, hren in čebulo. Dodamo lososa in postrežemo na krekerjih, posutih z drobnjakom.
Hrenova pena k suhemu mesu
Za 4 osebe potrebujemo:
4 lepe solatne liste
150 g rdeče paprike
2 žlici hrena
200 g pretlačene skute
2 do 3 žlice gostega jogurta
150 g sladke smetane
sol, beli poper
Solatne liste operemo, dobro osušimo in jih damo na krožnike. Rdečo papriko očistimo in zrežemo na enakomerne kockice. Zmešamo skuto, jogurt, poper in sol, da je zmes gladka. Dodamo hren in papriko, eno žlico kock pa prihranimo. Stepemo smetano in jo počasi dodajamo skutni zmesi. Nato peno naložimo na liste in posujemo s papriko. Pa dober tek!