Ali osli berejo?
Lani je nemška pošta izdala znamko kvadrataste oblike, ob norčevski figuri z značilno kapo s kraguljčki pa piše Till Eulenspiegel 500 let. Kdo je bil tip, ki so zgodbe o njem prevedene v 280 jezikov in ga okoli Magdeburga in v Möllnu najdemo tudi v bronastih spomenikih? Till Eulenspiegel je živel od 1300 do 1350, 1511 pa so zgodbe o njem izšle v knjigi!!! Nekoč so ga neumneži izzvali, naj nauči osla brati, pa bo dobil 500 talerjev. Till je z oslom vadil; v jasli je polagal veliko knjigo, med debele liste pa vtikal šopke ovsa. Osel je kmalu zapopadel, če z gobcem obrača strani, se dokoplje do poslastice. Ko je čez teden dni napočil dan preizkušnje, je Till osla že en dan stradal, med liste pa tudi ni vtaknil niti slamice ovsa. Osel, ki je iskal poslastico, je z gobcem suval v strani in jih obračal, kot da bere. A ker ovsa ni bilo, se je razhudil: »I-a, i-a, i-a!«, Till, vedno pripravljen, da kaj ušpiči, pa je pobral nagrado. Ne vem, ali bi med dobrotami, ki sem jih na deževno nedeljo servirala za pozni zajtrk, našel kaj zase tudi Till Eulenspiegel?
Avokado s puranjo solato
Za 4 osebe potrebujemo:
2 zrela avokada po 250 g
limonin sok
150 g puranje šunke
2 rožnati grenivki
150 g gostega jogurta (150 g)
sol, bel poper
curry
Avokado po dolgem prerežemo na polovico in previdno odstranimo peško ter pokapamo z limoninim sokom. Narežemo ga na kocke, šunko pa na tenke rezance. Grenivko olupimo in obrežemo čim več bele kožice. Nato obrežemo še vmesno kožico med krhlji in sok ujamemo v skledico. Jogurt zmešamo s tremi žlicami grenivkinega soka, dodamo sol, poper in ščep curryja. Previdno zmešamo avokado in šunko ter zmes nadevamo v avokadove polovice. Prelijemo z omako in s tremi krhlji okrasimo vsako polovico avokada.
Zeliščno maslo
Za 8 oseb potrebujemo:
250 g mehkega masla
1/2 žličke soli, sveže zmlet bel poper
1 žličko limetinega soka
1 strok strtega česna
6 žlic svežih sesekljanih zelišč (tajska bazilika, timijan, drobnjak, čemaž, strašnica)
Sestavine dobro zmešamo in damo v hladilnik, da se maslo malo strdi. Okrasimo spomladi z drobnimi marjetkami, poleti pa s kapucinkami.
Zeliščna jajca
Za 6 oseb potrebujemo:
6 jajc
2 šalotki
4 žlice sesekljanih zelišč (peteršilj, pehtran, origano)
2 žlički limoninega soka
1 žlico zrnate gorčice
100 g kisle smetane
sol in sveže zmlet poper
50 g masla
1 žlico belega vinskega kisa
dišavnice za okras
Jajca deset minut kuhamo, prelijemo z mrzlo vodo, ohladimo in olupimo. Šalotko drobno sesekljamo Jajca previdno prerežemo na pol in izdolbemo rumenjake. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo ter jo zmešamo s polovico sesekljanih zelišč, gorčico, kislo smetano in rumenjaki. Začinimo s poprom in soljo. Z rumenjakovo zmesjo napolnimo beljakove polovice. V majhni kozici segrejemo maslo, dodamo drugo polovico zelišč in vinski kis. Jajca zložimo v na rahlo namaščen model - med njimi ne sme biti praznega prostora - in poškropimo z mešanico zelišč, masla in kisa. V pečici, ogreti na 200 °C, pečemo jajca 10 minut.
Pa dober tek!