Potrošnik zavira nastajanje gub.

Zgladimo gubice

Gubice in gube so večna nadloga, ki ženskam krade spanec, dobro voljo, energijo, optimizem, nenazadnje pa tudi velike količine denarja. Čeravno jih moški navadno še opazijo ne ali pa se jim zdijo simpatične, ženske ob pogledu nanje grabi panika. Za boljši občutek si tako kupujejo nadvse drage kreme prestižnih kozmetičnih hiš ali pa se podajo na nikakor ne poceni pomlajevanja in "liftinge".

A ozaveščena in prizemljema ženska ob vsem tem le zamahne z roko, kajti dobro se zaveda, da gube kažejo na to, da je v življenju nekaj doživela, da je postala modra in je nihče več ne more vrteti okrog prsta. Takšna ženska je prepričana, da ji pri ohranjanju mladostnega videza še najbolj ob strani stoji narava, zato se odpravljanja gubic, če že, loti z njeno pomočjo.

Ma kakšen »lifting«, klinčki …

Imate pri roki nageljnove žbice? Dobro, potem pa najprej začnimo z zelo enostavnimi nasveti »stiškega dohtarja« Simona Ašiča. S skodelico vrele vode poparimo pet nageljnovih žbic (Syzygium aromaticum), odstavimo za deset minut in v tem poparku namakamo vato ter z njo natiramo prizadeta mesta. Ob rednem natiranju, naj bi gubice okrog oči kmalu postale preteklost. To lahko dosežemo tudi s poparkom iz potrošnika (Cichorium intybus), ki ga lahko naberemo domala na vsakem koraku: dve žlici zrezanih listov in korenin potrošnika kuhamo deset minut v pol litra vode, odstavimo za deset minut in ohladimo. Obkladek je lahko mlačen ali hladen.

Tudi lipa ni od muh

Tri žličke lipovih cvetov (Tilia platyphyllos europaea) prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. V mlačen poparek namočimo krpo in jo za deset minut položimo na predhodno temeljito očiščen obraz.

Slastna maska

Slovensko ljudsko izročilo pravi, da proti nastajanju gub zelo dobro zaleže maska iz medu, skute in smetane. Obraz umijemo, ga namažemo z žlico medu, ki naj ne bo pretopel ali preveč tekoč, povrhu pa damo še žlico smetane in skute. Z masko na obrazu počivamo trideset minut, nato izmijemo obraz najprej z mlačno in potem še s hladno vodo.

Dobra kombinacija: med in limonov sok

Sedaj, ko smo se sprehodili po naših ljudskih nasvetih, poglejmo še nekaj nasvetov nemškega ljudskega zdravilstva. Za voljno in prožno kožo zmešamo med z malo limonovega soka (lahko dodamo tudi beljak), nanesemo na obraz, pustimo delovati dvajset minut, na koncu pa kožo dobro speremo z mlačno vodo. Dobro protigubno sredstvo naj bi bil tudi rumenjak, ki mu primešamo malo mleka, limonovega soka, smetane in mandljevega olja, ter zmes nanesemo na predele, kjer se nam pojavljajo gube, pustimo delovati dvajset minut in izperemo. Obnese se tudi, če prizadeta mesta redno masiramo s pripravkom, ki smo ga zmešali iz soka ene limone in petdesetih mililitrov olivnega olja.

Zeliščna parna kopel

Če želimo zmanjšati oz. odstraniti gube pod očmi, si zvečer pripravimo obrazno parno kopel s poparkom iz kamiličnih (Matricaria recutita) in lipovih cvetov ali s poparkom žajblja (Salvia officinalis) in rmana (Achillea millefolium). Ob tem rahlo masiramo predel okrog oči, nato pa obraz izmijemo s hladno vodo.

Smetana in rumenjak za mladosten dekolte

Nekatere ženske si po štiridesetem letu ali pa še prej vrat zakrivajo z ruto ali nosijo pulije tudi poleti, saj se jim zdi, da je koža na njem preveč starikava, da bi ga razkazovale. Slednjim bo zelo prav prišel nasvet za gladek dekolte: pol skodelice smetane in jajčni rumenjak stepemo in zraven primešamo še žličko medu. S to zmesjo na debelo namažemo dekolte in pustimo delovati deset minut, nato obrišemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Vse za in o gradnji v Celovcu

Kranj - Na celovškem sejmišču se bo od petka, 24., do nedelje, 26. februarja, na sejmu Graditelj - Häuslbauermesse predstavljalo kar 450 razstavljavcev s področja gradnje, obnove...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Olimpijec z umetniško dušo

Okrogel jubilej, osemdesetletnico, je praznoval Franc Hafner, upokojeni črkoslikar, nekdanji vrhunski športnik olimpijec in ljubiteljski slikar.

Razvedrilo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Dobrota s pridihom morja

Kranjski Lions klub je na Kokrici že četrto leto zapored organiziral dobrodelni koncertni večer, s katerega izkupičkom bodo pomagali razvoju slepih in slabovidnih otrok.

Gospodarstvo / torek, 15. marec 2016 / 07:00

V Slogi pravijo: Najhuje je vendarle mimo

»Marsikaj bomo morali letos in v naslednjih letih še ukreniti, a najhuje je vendarle mimo,« razmere v Kmetijsko gozdarski zadrugi Sloga Kranj ocenjuje predsednik zadruge Janez Porenta. Zadruga ima od...

Nasveti / torek, 15. marec 2016 / 07:00

Kako nad glivično okužbo nohtov

Prihajajo topli dnevi in čas za nošenje odprtih čevljev. Spet bomo pozornejši na videz svojih stopal in nohtov. Glivično okuženi nohti niso redkost. Ima jih približno deset odstotkov ljudi in kar do d...

Kronika / torek, 15. marec 2016 / 07:00

»Ponovili« bodo nesrečo

Kranj – Kranjska okrožna sodnica Andrijana Ahačič se je prejšnji teden po vnovičnem zaslišanju priče Tomaža Ramšaka iz Slovenskih železnic (SŽ) v kazenski zadevi zoper strojevodjo Andreja Ponikvarj...