Trasa Poljanske obvoznice bo vas Suha presekala na pol, kmetje pa se jezijo, ker občini pri tem načrtu ni nič škoda kmetijske zemlje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Niso nas hoteli poslušati

Začetek gradnje dostopnega križišča za prihodnjo poljansko obvoznico je razburil krajane Suhe in Sorške ceste. V torek sestanek na občini.

Suha - Krajani Suhe in bližnje Sorške ceste, ki jih bo najbolj prizadela gradnja Poljanske obvoznice, že od prve razgrnitve načrtov leta 2001 na občino naslavljajo pripombe. Pritožujejo se, da jim občina noče prisluhniti. Pred drugim krogom lokalnih volitev so peticijo s 190 podpisi naslovili na državni vrh in se potem združili tudi v civilno iniciativo, ki želi doseči, da bi na občini Škofja Loka upoštevali njihove zahteve. Doslej so jih ignorirali, pove kmet Andrej Starman, razočaran nad tem, kakšen odnos ima občina do kmetijske zemlje.

Ob tem ga jezi, da mu za odkup zemlje ponujajo zgolj sedem evrov, na drugi strani ceste pa je zemlja vredna kar desetkrat več, ker gre menda za stavbno zemljišče. Jože Hartman, lastnik zaščitene kmetije, pravi, da mu bo prestavitev komunalnih vodov zaradi gradnje obvoznice ogrozila kmetijska zemljišča, poleg tega gre trasa ceste tik ob njegovem gospodarskem poslopju. Obvoznica bo vas prepolovila, ob novem dejstvu, da bo pomenila tudi del četrte razvojne osi (povezava s Primorsko), pa se boji občutnega povečanja prometa. Tudi kmet Franc Kalan je »mejaš« obvoznice. Jezi se, da potem ne bo mogel priti niti okoli svojih gospodarskih poslopij. Kmetov, ki jim zaradi obvoznice spet vre kri, je še nekaj, z nekaterimi pa še niso končani postopki razlastitev. Da bo obvoznica na nasipu ogrozila poplavno varnost vasi in zlasti nekaj deset hiš na Sorški cesti, pa je prepričan tamkajšnji stanovalec Janez Radelj.

Predstavniki civilne iniciative so sestanek s predstavniki občine in države načrtovali za prihodnji petek v župnijskem domu. Župan Igor Draksler pa je sestanek sklical za torek, 6. marca, na njem pa bodo navzoči tudi predstavniki državne direkcije za ceste. Pravi, da so krajani imeli možnost dajati pobude, vendar se pri gradnji objektov, kakršna je tudi loška obvoznica, upoštevajo pripombe v javnem interesu. Dodaja še, da pripravljalna dela že potekajo, niso pa še odkupljena vsa zemljišča na trasi, postopki razlastitve še tečejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. april 2022 / 16:51

Medvoška podjetniška šola

Medvode – Medvoška podjetniška šola bo potekala v sodelovanju Javnega zavoda Sotočje in domačina Boštjana Vidmarja, ki jo bo vodil. Uvoden dogodek bo 20. aprila v Klubu Jedro v Medvodah. Začel se b...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Nižje obrestne mere v Gorenjski banki

Za komitente Gorenjske banke je lahko maksimalna odplačilna doba stanovanjskega kredita tudi 30 let.

Škofja Loka / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Niso nas hoteli poslušati

Začetek gradnje dostopnega križišča za prihodnjo poljansko obvoznico je razburil krajane Suhe in Sorške ceste. V torek sestanek na občini.

Gorenjska / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Komentar: Kranja ni zraven

»Bliža se železna cesta, nje se, ljubca! veselim; iz Ljubljane v druge mesta, kakor tiček poletim.«

Slovenija / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Tudi uradno samostojni

Ljubljana - Poslanci, ki so zapustili LDS in njeno poslansko skupino v parlamentu, so tudi uradno osnovali samostojno poslansko skupino. Sestavljajo jo Matej Lahovnik...

Zanimivosti / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Tokrat predstavljamo slavljenca Alojzija Kavčiča iz Radovljice, ki prav danes praznuje devetdeseti rojstni dan. Za sabo ima zanimivo življenjsko pot. Rodil se je v Črnem vrhu nad...