Anton Čadež v domači predelovalnici na Visokem pri Kranju. V njej je skoraj vsak dan, kjer s hvaležnostjo upoštevajo njegovo znanje in izkušnje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Dopoldne v mesnici, popoldne v predelavi

Anton Čadež letos praznuje 25 let samostojne podjetniške poti. Mesnine z njegovim imenom so znane po vsej Sloveniji, na Gorenjskem imajo danes pet poslovalnic.

Ali pri Čadeževih obstajajo obroki brez mesa? »Seveda, ob postu,« smeje se odgovori Anton Čadež. Vnukinja Nika je ob neki priložnosti na opazko mojstra, ali ob klobasi ne bo jedla kruha, odgovorila: »Pa saj sem mesarjeva, ne pekova.« Čadeževi so imeli že sedem poslovalnic, danes imajo odprtih pet. »Ni težava v slabi prodaji, ampak v pomanjkanju dobrih mesarjev. Če bi ga uspeli pridobiti, bi odprli še kako trgovino,« pravi Anton Čadež. Z odpiranjem velikih trgovskih centrov je veliko mesarjev odšlo od zasebnikov. »Če delaš v domačem podjetju, nisi nikoli prost, še toliko bolj, če imaš delavnico v lastni hiši. Če bi danes lahko ponovil zgodbo, bi predelovalnico postavil drugje,« pravi jubilant Anton Čadež, ki ima sicer več kot 50 let delovne dobe. Na začetku sta z ženo računala, da bosta imela zgolj eno mesnico. Ker sta jo imela v najemu, sta odprla še eno na Zlatem polju v Kranju. Za vsak primer. To naj bi bilo dovolj. A je razvoj skozi leta prinesel svoje, prodaja je zaradi kakovostnih izdelkov stekla, razvoj podjetja pa po četrt stoletja še vedno ni zaključen.

Visoko - Po zlomu številnih podjetij konec 80. in v začetku 90. let prejšnjega stoletja so številni njihovi zaposleni začeli s samostojno podjetniško potjo. Med takšnimi podjetji je bilo tudi Meso izdelki Škofja Loka, med novimi podjetniki pa tudi Anton Čadež. Natančno na petek, 13. novembra, je prevzel in odprl poslovalnico na Primskovem v Kranju. »Bil sem izučen mesar, poznal stanje v poslu, zato smo se kar hitro znašli. Poleg mene še Stane Bevk, žena in sin, drugi pa nam na začetku niso zaupali, kot še številnim drugim zasebnikom v tistem času,« se začetkov spominja Čadež.

 

 

Sčasoma se je število zaposlenih povzpelo na okoli 70 sodelavcev, danes je pri družinskem podjetju Čadež, podjetje vodita sin Tomaž in hči Tonja, 55 sodelavcev. Anton se spominja, da so bili na začetku dopoldne v mesnici, popoldne v predelavi v domači kleti. Če ji še lahko rečemo domača klet, saj se razprostira na dobrih tisoč kvadratnih metrih. »V najboljših časih smo po drugih trgovinah razvozili približno polovico naših izdelkov,« pravi Čadež, o kupcih pa: »Seveda obstajajo kupci, ki nam zaupajo že od začetka, čeprav lahko danes dobiš meso v vsaki trgovini, še na bencinskih servisih.« Mesarji so bili v 80. letih prejšnjega stoletja zelo cenjeni, saj mesa ni bilo. Še danes ljudje znajo povedati, da mesar odreže lepši kos mesa, če si znan ali prijazen. Tudi zato so konec tega desetletja mesnice rasle kot gobe po dežju. Čadež danes kupce deli na tiste, ki stavijo na cene, in druge, ki jim je ljubša kakovost. In slednji se oglasijo tudi v eni od Čadeževih mesnic.

 

 

Anton je z delom v mesnici oziroma mesarstvom zastrupil vso družino. »Ja, tudi hči je že kot majhna govorila, da bo mesarka. Danes dela v našem podjetju, a kot ekonomistka,« pravi oče uveljavljene blagovne znamke Čadež. Na vprašanje, na katere izdelke je ponosen, hitro odgovori: »Na vse, kar delamo!« Ponujajo kvalitetne hrenovke, paštete, jezersko šunko, zaseko, domačo salamo, domačo klobaso, biftek, kranjsko klobaso, ... Pri nagradah je vedno lahko le en prvi, kljub izkazani kakovosti številnih mesnih izdelkov, kljub temu pa je ponosen na vsa priznanja za kakovost. In teh ni malo.

 

Gospodarska kriza se kaže tako v panogi kot v njihovem podjetju. »Kdor trdi drugače, ali laže ali pa ima veliko srečo,« pravi Anton Čadež in nadaljuje: »Slovenci danes pojejo manj mesa kot pred leti tudi zaradi negativne reklame, saj naj ne bi bil zdrav. Po drugi strani kupci iščejo cenejše meso in izdelke, tretji razlog pa je večje število ponudnikov.« Ugotavlja, da ponudba velikih trgovin temelji na oglaševanju nizkih cen mesa in mesnih izdelkov. Manjši pa temu konkurirajo s kakovostjo.

 

 

Pri Čadeževih so vedno stavili na meso slovenskega porekla. Posebej pri govedini, ki jo kupujejo le od okoliških kmetov in v Poljanski dolini. Mojster Čadež izvira s Hotavelj v Poljanski dolini, v tej vasi je veliko uspešnih mojstrov obrtnikov. »Ne vem, zakaj sem šel za mesarja. Nekateri so šli za zidarja, drugi za mizarja, tretji mesarja. V Škofji Loki v mojih časih mesarjev sploh ne bi bilo, če ne bi bilo fantov iz Poljanske doline,« se spominja Čadež. Tudi njegov brat se je izučil za mesarja.

 

Po prvih načrtih naj bi ostal na domači kmetiji, a se zaradi težkih časov za kmetovanje ni odločil. »Nikoli mi ni bilo žal, da sem postal mesar,« pravi mojster in na ugotovitev, da ima lepo delo, odgovarja: »Ne, delo ni lepo. Če bi to trdil, bi lagal. Veliko raje kot v predelavi sem delal v trgovini, med ljudmi.« Lani se je upokojil in podjetje prepustil mladim, pred tem pa kot mesar delal kar od leta 1959 in ima tako več kot 50 let delovne dobe!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Gorenjski DeSUS odslej vodi Dušan Dermota

Radovljica - V torek so v Radovljici na sestanku pokrajinskega vodstva DeSUS, na katerem je bil navzoč tudi predsednik Karl Erjavec, izbrali novega pred...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 21. marec 2015 / 21:04

Slovenci najboljši letalci v Planici

Na ekipni tekmi zmaga Slovenije pred Avstrijo in Norveško.

Nasveti / sobota, 21. marec 2015 / 10:59

Razgled na Devin

Monte Ermada/Grmada (323 m) – Ostaline prve svetovne vojne s pogledom na Tržaški zaliv. Vzpetina na tržaškem krasu, ki je najlepša v jesenskih mesecih. Morska klima z mehkim zrakom še kako prija.

GG Plus / sobota, 21. marec 2015 / 10:56

Prešeren navdihuje kanalske Slovence

Večer slovenske kulture je že nekaj let osrednja prireditev Slovencev v Kanalski dolini v Italiji v počastitev 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika. Letošnja je bila konec februar...

Gospodarstvo / sobota, 21. marec 2015 / 10:53

Startup vikend podjetništva v Tržiču

Tržič – Med 20. in 22. marcem v Tržiču poteka Startup vikend podjetništva z družbenim učinkom. »Zaposleni pri Ljudski univerzi (LU) Tržič se pogosto srečujemo s posamezniki različnih generacij, ki...

Kronika / sobota, 21. marec 2015 / 10:52

Ogenj na nadstrešku in strehi

Kranjska Gora – V noči iz torka na sredo je okoli 3. ure zagorelo v ulici Ledine v Kranjski Gori. Stanovalce je zbudilo pokanje, ogenj pa je zajel lesen nadstrešek in streho stanovanjske h...