Projekt Glasbene šole Jesenice Od tona do glasbe

Glasba je že od nekdaj človekov sopotnik. Njen pomen in vpliv se kažeta že pri novorojenčkih. Dokazano je, da pozitivno vpliva na umske in telesne sposobnosti. Otroci se ob glasbi sproščajo, čustveno bogatijo, ustvarjajo razpoloženje in razvijajo glasbene zmožnosti. Glasba je lahko tudi zdravilo oziroma terapija.

Pouk glasbene vzgoje ima v vzgojno-izobraževalnem procesu enakovredno pomembno vlogo kot drugi predmeti. Pomembno je, da otrokom v šoli omogočimo, da spoznajo vse glasbene zvrsti, še posebej pa klasično glasbo, ki je zelo kvalitetna, a se šolarji, če niso vključeni v glasbeno šolo, bolj poredko srečajo z njo. Glasbene izkušnje, ki si jih učenci pridobijo med šolanjem, jim ostanejo za vse življenje.

 

V vsakdanjem življenju nas glasba spremlja vsepovsod, je nekakšna zvočna kulisa. Pogosto jo samo slišimo, a je ne poslušamo. Zbrano poslušanje je zahtevno in vključuje precejšnjo mero zbranosti. Takega poslušanja se moramo naučiti. Projekt Od tona do glasbe, ki ga že nekaj let pripravlja Glasbena šola Jesenice, je možnost, ko se učenci srečajo s klasično glasbo na zanimiv način. Glasbo izvajajo vrstniki, sošolci, znanci, kar motiviranost za zbrano poslušanje zelo poveča. Učenci zavestno spremljajo melodije in ritme in ob pazljivem poslušanju glasba pušča v njih sledi. Tako na nevsiljiv način privzgajamo kulturo poslušanja, odnos do nastopajočih in razvijamo kritičnost. Ob doživljanju različnih vrst melodij in ritmov učenci razvijejo občutek za primernost posameznih glasbenih zvrsti za različne priložnosti.

 

Z učenci Osnovne šole Žirovnica vsako leto obiščemo prireditev Od tona do glasbe. Koncert in baletna predstava sta pripravljena kvalitetno in starostni stopnji primerno. Na prireditev se ni treba peljati daleč, vstopnina je simbolična in tako cenovno dostopna vsem.

 

V letošnjem šolskem letu smo s starejšimi učenci poslušali koncert Glasba skozi obdobja, z mlajšimi pa smo si ogledali baletno predstavo.

 

Vtise o koncertu je zbrala Slavica Magdič, učiteljica glasbe v naši šoli. Ugotovila je, da je bilo učencem najbolj všeč izvajanje glasbe njihovih vrstnikov in izvajalcev, ki jih poznajo iz vsakdanjega življenja. Zelo so pohvalili nastop godalnega orkestra in nastop mladih glasbenikov iz domačega okolja: tolkalca Valentina Ravnika, sopranistke Anje Blatnik, violinistk Nike in Eme Zupan, klarinetistke Sare Strasser, profesorice Špelo Kolenc in skupine flavtistk. Z navdušenjem so sprejeli nastop harfistke Lete Križanič Žorž. Natalija Šimunović Cilenšek je učence skozi glasbena obdobja popeljala na zanimiv in prijeten način.

 

Želimo si, da bi se projekt Od tona do glasbe nadaljeval tudi v prihodnje in bogatil ponudbo kulturnih prireditev za osnovnošolce.

 

Ana Klemenc,

pomočnica ravnatelja OŠ Žirovnica

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Mešanec pred Namo pokončal psička

Mešanca med rotvajlerjem in dalmatincem je njegov vodnik minuli torek dopoldne pred Namo spustil s povodca. Po nekaj minutah je s hrbta naskočil malega maltežana in ga pokončal. Isti dan je napadel še...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:59

Razlogov za odpoklic ni bilo

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Marije Ogrin zoper lanski sklep kranjskega mestnega sveta o njenem odpoklicu z mesta direktorice Gorenjskega muzeja.

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:00

Noče miloščine, le menjavo stanovanja

V silvestrskem požaru na Mestnem trgu 35 je zaradi gašenja močno poškodovano tudi lastniško stanovanje Ivanke Fajfar. Z občino se ne more dogovoriti o zamenjavi.

GG Plus / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:59

Unikati, skovani po občutku

V Kovaštvu Krmelj v Logu nad Škofjo Loko gozdarsko orodje še danes izdelujejo ročno pod kladivom. »Vsi izdelki so enaki, a hkrati drugačni, unikatni,« pravi Jože Krmelj. Za njihov najpogostejši izdele...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:58

Od satelitskih krožnikov do helikopterjev

Podjetje Flycom iz Žirovnice je eno vodilnih evropskih podjetij na področju helikopterskih pregledov iz zraka in obdelave podatkov. Ustanovitelj podjetja Roman Bernard se je najprej ukvarjal s satelit...

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:56

Naše korenine že v Noriškem kraljestvu

V Stari Loki so minuli teden predstavili zgodovinski roman Noriško kraljestvo, Beli panter, ki ga je napisal Janez Janša. Korenine Slovencev sežejo v prvo stoletje pred Kristusom.