Kokosovo maslo ima vrsto odlik.

Maslo na glavi

Naj pojasnim! Zadnjič smo rekli, da nam v primeru kokosovega oreha zdravje pada dobesedno z neba. Danes bomo govorili o kokosovem maslu in če bi nam slednje lahko padlo s palme na glavo, bi imeli maslo na glavi. Za razliko od situacije, ki pomeni imeti "maslo na glavi" za posameznika nekaj nečastnega, slabega, pa lahko rečemo, da pomeni imeti "kokosovo maslo na glavi" nekaj zelo, zelo dobrega ...

Če zaradi drugega ne, je kokosovo maslo na glavi dobro zato, ker neguje, ohranja in zdravi kožo na lasišču, prizadeto bodisi zaradi stresnega življenja, izsušenosti ali tudi luskavosti, ki se nemalokrat pojavi v predelu lasišča. Toda blagodejnost ob zunanji uporabi kokosovega masla je samo ena od njegovih prednosti. Še veliko več pozitivnih lastnosti ima kokosovo maslo, če ga uživamo v naši prehrani. Naj kar navedem, sicer neskromno mnenje in oceno nekaterih strokovnjakov za prehrano, da je kokosovo maslo najbolj zdrava prehranska maščoba, kar jih poznamo.

 

Kaj pravi poljudna znanost?

Do odličnega slovesa je kokosovo maslo prišlo šele v zadnjih letih, ko so nekateri znanstveniki ugotovili, da klasifikacija prehranskih maščob glede na vsebnost nasičenih oz. nenasičenih maščobnih kislin, ni vedno najboljša. Z raziskavami na tem področju se je vse bolj uveljavila tudi druga delitev maščobnih kislin, in sicer glede na velikost molekule maščobnih kislin kot sestavin maščob oziroma na dolžino ogljikove verige pri posamezni maščobni kislini. Pri tem je bilo ugotovljeno, da so maščobne kisline kokosovega masla iz srednje dolgih ogljikovih verig, maščobne kisline vseh drugih prehranskih maščob pa pretežno iz dolgih ogljikovih verig. Presnova maščobnih kislin s srednje dolgimi ogljikovimi verigami pa je dokaj drugačna od presnove maščobnih kislin z dolgimi ogljikovimi verigami, zaradi česar ima kokosovo maslo pri uporabi v prehrani vrsto prednosti. Naj tukaj omenimo samo najbolj zanimivo. Pri uporabi kokosovega masla v naši prehrani bomo spodbujali »kurjenje« maščobnih tkiv telesa in tako izgubljali odvečno težo.

 

Maslo na telesu

Omenili smo že pozitivne lastnosti pri uporabi kokosovega masla na lasišču. Podobno učinkuje tudi na drugih delih kože. Poleg učinkovitosti pri odpravljanju luskavosti nam pomaga zaceliti kožne rane in obnavljati kožo. Uporabno je pri ekcemih in izpuščajih, tudi pri herpesu. V primeru glivičnih okužb stopal je maslo prav tako zelo učinkovito. Ne nazadnje je izvrstno negovalno sredstvo za obraz, usta in roke.

 

Za moč in energijo

Ugotovili smo že, da kokosovo maslo ne redi in ne povečuje maščobnih zalog telesa. Zaradi svoje molekulske sestave ga prebavimo hitreje in lažje kot druge maščobe, pri tem pa tudi veliko manj obremenjuje telo. Poznani so pozitivni učinki kokosovega masla pri diabetesu, saj je v procesu prebave in presnove potrebno relativno manj encimov in inzulina. Z njim si bomo pomagali znižati raven holesterola, hitro nas bo oskrbelo z močjo, energijo. Zaradi protivirusnega in protibakterijskega delovanja bomo s kokosovim maslom iz telesa uspešno preganjali parazite in zajedavce ter konec koncev preprečevali in zdravili tudi čir na želodcu.

 

Kokosovo maslo je bilo vrsto desetletij pregnano iz kuhinj tako imenovanega bogatega sveta. Zaradi boljšega zdravja ljudi, kot so dejali, ker so nasičene maščobe nevarne za srce, težko prebavljive in podobno. S tem ko so kokosovo maslo izločili, so se v tem bogatem svetu pojavile množice predebelih ljudi, veliko srčnih bolezni in ogromno število diabetikov. Pri tem se mi spet samo od sebe ponuja tisto staro zdravorazumsko prehranjevalno načelo »vsega po malem«. Tudi kokosovega masla. Predvsem pa ga uporabimo pri peki palačink. Njammm.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. december 2017 / 15:07

Dve vili na en mah

Vrh kulinarike se je zbral v Podvinu. Predstavili so novo kuharsko knjigo, prilagojeno bolnikom s sladkorno boleznijo. Svoja vrata pa ponovno odpira še ena vila: Vila Bella pri Preddvoru.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 24. julij 2022 / 22:20

Verjamem vate (1)

Tudi na območju širše Gorenjske so primeri uspešnega vključevanja oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v družbo in delo.Slednje je namen Društva Verjamem vate s sedežem v Domžalah,...

Nasveti / nedelja, 24. julij 2022 / 22:17

Vojaščina

Letos sem jaz izbral del dopusta. Želel sem videti kraje, kjer sem leta 1984 služil vojaščino. Najprej tri mesece v Kraljevu, nato pa še enajst mesecev v Prištini. Bil sem prometni policist (srbsko...

Kronika / nedelja, 24. julij 2022 / 22:16

»Mamilašem« večletne zaporne kazni

Ljubljana – Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so ta teden izrekli sodbe še preostalim članom mamilarske družbe, ki naj bi jo po zatrjevanju tožilstva vodil Aleš Zupančič iz Most pri Komendi, ki ga v...

Gospodarstvo / nedelja, 24. julij 2022 / 22:15

Prodali upravno stavbo

Zgornji Brnik – Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je po poročanju STA pred dnevi podpisal kupoprodajno pogodbo s kupcem upravne stavbe nekdanjega letalskega prevoznika. Kupec ne ž...

Žiri / nedelja, 24. julij 2022 / 22:13

Korak k ureditvi središča

Podžupan Občine Žiri Jože Stanonik in direktor podjetja Misel Iztok N. Čančula sta pred dnevi podpisala pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev območja središča Žirov.